Den Smärtsamma Graviditet Sjukdom Du Kan Ha Haft (Men Visste inte Hade Ett Namn)

Jag var för några månader gravid med mitt tredje barn när smärtan började. Jag märkte det när jag var på mina fötter under en lång tid, eller när jag klättrade i och ur sängen. Det kändes som om någon hade sparkat mig torg i lady delar — verkligen hårt. Ett tag trodde jag att min blygdbenet var blåslagen, men jag kunde inte komma ihåg att göra något åt den.

Sedan detta var min tredje Jag visste att slumpmässigt värk och smärta kan vara en normal del av graviditeten. Jag hade svår runda ligamentet smärta med mitt andra barn att det kändes som om någon högg mig i sidan, men den var kortvarig. Denna grenen smärta varierade från en molande värk till en skarp smärta, och det gick på och på.

Det gör ont när jag stod länge. Det gjorde ont när jag gick ut för mycket. Det gör ont när jag fick i och ur bilen. Det gör ont när jag särade på mina ben längre än din axelbredd. Så i grund och botten, det gjorde ont att röra sig.

Jag pratade med min läkare — två av dem, i själva verket — om denna smärta, och deras svar var nästan identiska: "Det är nog bara barnet trycker ner på bäckenet. Det är normalt att känna ett visst tryck ner det."

Jag försökte förklara för dem att jag vet vad som bäcken trycket känns (hej, tredje barnet) och att detta var annorlunda. Detta var en kraftig värk, precis på toppen av min blygdbenet. "Ja, alla typer av värk och smärta kan vara normal", sade de.

Det visste jag. Jag visste också att detta var annorlunda. Något var inte rätt.

Jag är inte en läkare, men som de flesta moderna Amerikaner, jag spelar på internet. Medan Dr Google kanske inte alltid är pålitlig, han ibland levererar. Med en Google-sökning som gick något i stil med "Gravid och känner att jag har blivit sparkad i skrevet," jag hittade svaret på min gåta.

Det kallas blygdbensfogen dysfunktion . SPD för kort. Det låter mer som en STD men det är ett tillstånd där, i princip sett relaxin hormoner fungerar lite för bra och orsaka överdriven lossning av bäcken ben. Det gemensamma som kopplar blygd ben kan sortera och få en hel rad av smärta i nedre regionerna. Det är också känt som bäckengördeln smärta.

Jag är ledsen, men "bäckengördeln smärta" låter precis som du hade på din Spanx för lång tid och är inte en träffande beskrivning av vad jag upplevde. Om jag var noga med att inte gå för mycket eller stå för mycket eller gör allt normalt alltför mycket, min hoo-ha var olidlig smärta i flera timmar.

Vid 6 månader gravid, jag kunde inte gå runt i en livsmedelsbutik. Jag var tvungen att använda en av de som kör vagnar. Jag skulle alltid njöt av att vara aktiv under mina graviditeter — nu har jag inte kunde gå längre än fem minuter utan att betala för det resten av dagen.

Att rulla över i sängen orsakade en skarp stickande smärta. Något som innebar att sprida mina ben orsakade en skarp stickande smärta. (Ja, sex också, även om det vid vissa vinklar jag var okej.)

Jag gick tillbaka till läkaren och berättade för honom om mina Dr Google-resultaten. "Ja, det kunde vara det," sade han. (Varför gick inte du berätta det för mig innan?) Han föreslog att få en support bälte.

Det gjorde jag och det hjälpte en del. Vad hjälpte var att få en kiropraktisk justering och lite akupunktur, men som inte lösa det. Jag har läst en del berättelser av kvinnor med SPD som finns betydande lindring från kiropraktik, men mina verkade ha något botemedel eller ens mycket lättnad.

Sedan jag läste att vid sällsynta tillfällen det inte går bort efter födseln. Vad?!

Tack och lov, mina gjorde. Nästan omedelbart, tack söta himmel. Jag skulle inte vilja att smärta på någon.

Min SPD erfarenhet är inte särskilt ovanligt. Jag har haft svårt att hitta hårt, statistik — några platser säga 1 300 gravida kvinnor upplever SPD, medan vissa säger upp till 1: 5 . Två av mina närmaste vänner hade det under en av sina graviditeter. Jag läste otaliga historier på nätet för kvinnor som hade det. Och i en stor del av dessa berättelser, kvinnors läkare först borstade bort det som normal graviditet värk och smärta.

Det är inget vanligt om att känna som om du hade en bowling bollen hamnar på din blygdbenet. Smärtan kan inte alltid vara den som svår (beskrivningar variera från måttlig till svår smärta — jag var en av de olyckliga, antar jag), men det är inte som normal graviditet obehag . Om du någonsin känt en smärta eller slipning sensation i din skrevet medan du var gravid kan du ha haft odiagnostiserade SPD.

Om du är gravid och upplever ont i blygdbenet, tala med din läkare.

Man skulle kunna tro att en sådan gemensam graviditet sjukdom skulle vara bättre kända, men det är inte exakt den typ av smärta som du vill berätta om. "Hej, förlåt, min blygdområdet gör ont riktigt dålig idag." Och sedan förklara att du har något som kallas "blygdbensfogen dysfunktion"? Ja, nej tack.

Om du hade SPD eller har att göra med det nu, jag är så ledsen. Det är fullkomligt suger. Men minst du vet att du är inte ensam.

Solidaritet, SPD systrar.

ADVERT

Dela med vänner
Tidigare artikel
Nästa artikel

Lägg till din kommentar