Mittelschmerz (Ägglossning Smärta) Är Ingen Jäkla Skämt

Det är den tiden på månaden för mig, och är jag sur AF. Nope, jag är inte PMSing. Jag är ägglossning . Och det suger bollar (eller ska jag säga, äggstockar).

Ända sedan jag kan minnas, jag har haft mycket, ummm, uttalade symtom under ägglossning. Ägglossning gör mig hyper-alert, full av energi, och kåt. Men det får mig också att angsty, nervös och orolig. Ett ögonblick, jag vill hoppa och min man har alla bebisar — nästa, jag vill hugga allas ögon.

Det är endast den känslomässiga delen dock. Den fysiska delen är bara så extremt för mig: ( varning : grafisk skildring av kvinnors fertilitet kommer upp). Under ägglossningen, jag är i grunden en droppande (ja, från det ), illamående, hangry, mage-ömmande röra. Jag är benägen att migrän då (den typ som får mig att känna som jag kommer att kasta) samt skov av min IBS. Så kul, rätt?

Jag var aldrig en av de tjejer som inte var säker på när hon har ägglossning. Min kropp har alltid gjort det, högt och tydligt.

Men kanske den mest hemska och försvagande symptom som jag upplever är en liten sak som kallas mittelschmerz vilket är det tyska ordet som refererar till ägglossning smärta (det bokstavligen betyder "mitten smärta" och är i princip den perfekta svordom för att skrika ut när du är mitt uppe i ägglossning smärta).

Smärtan är inte helt outhärdligt varje månad (och det är avtagit så jag har blivit äldre — yay !), men ibland är det så illa att det krävs mig att komma i säng med en värmedyna på min mage, krypa ihop i en liten boll och grät. Over-the-counter smärtstillande hjälpa, men det är också den obevekliga trycket och uppblåsthet (mer om det senare) som åtföljer den smärta som gör mig gråtmild.

Mittelschmerz är en koncentrerad smärta på sidan av nedre delen av buken, där dina äggstockar är beläget. Enligt Mayo Clinic smärtan kommer från äggstockarna och äggledarna som sträcker sig i väntan på lanseringen av ägget. Blod och vätska som frigörs vid ägglossning kan också irritera slemhinnan i magen och orsakar smärta.

Smärtan är oftast kände på ena sidan, alternerande sidor från månad till månad. Men detta varierar mycket från kvinna till kvinna. En del kvinnor upplever smärta på ena sidan av varje månad i ett par månader, och vissa upplever smärta på båda sidor ibland (kanske för att de är ägglossning från båda äggstockarna?!). Vissa kvinnor upplever en liten blödning vid tiden för ägglossning också. Tack och lov, mittelschmerz oftast bara varar ett par timmar, men det kan pågå upp till en dag eller två för vissa kvinnor.

Allt detta är normalt och brukar inte kräva en resa till läkare, men om din smärta är extremt eller om du upplever andra symtom, bör du absolut se din läkare för en kontroll, eftersom dessa symtom kan också vara tecken på endometrios, cystor på äggstockarna, eller något mer allvarligt, enligt WebMD . (På riktigt, damer: Aldrig försumma oroande hälsa symtom. Du vet aldrig när något mer allvarligt är på gång.)

För mig, som är en del av vad som gör ägglossning smärta så förlamande ibland är uppblåsthet och andra mag-symtom jag upplever på toppen av ägglossning smärta. Jag i princip känner alla mina organ skjuts till sin maximala kapacitet, det gör ont som en mofo, och jag tycker att det är svårt att röra sig utan att känna som om jag ska explodera.

Roliga tider, säger jag.

Vad som slår mig om något som mittelschmerz, och faktiskt många av de symptom på ägglossning, är bara hur lite vi kvinnor pratar om det. Jag är lite av en kvinnors hälsa knarkare (ja, det är en sådan sak), så jag har alltid varit intresserad av sånt här och har forskat tecken på symtom på ägglossning i år, speciellt eftersom de var alltid så uttalad för mig.

När jag tog en informell pool i förberedelse för att skriva denna artikel, slogs jag av hur många kvinnliga vänner till mig erfarna mittelschmerz och andra ägglossning symtom som knackade bort dem från deras fötter varje månad. Många hade inte riktigt någonsin pratat om det, och sade till mig: "Wow, jag trodde jag var den enda!"

Medan mittelschmerz är vanligtvis inte den svåraste kvinnliga reproduktiva symptom som kvinnor upplever (även om det kan vara ganska försvagande för vissa), är det definitivt något som kan vara störande för våra liv, men något som många av oss känner alltför blyg, osäker, eller skämmas för att diskutera.

Jag säger att vi alla börjar komma ut ur våra skal, talar om den märkliga och fantastiska saker våra kroppar är kapabel att göra, och börjar komma ihop mer ofta för att ömka och stödja varandra. Att vara kvinna kan vara en tuff bransch ibland, men vi alla att ta vara på tillfället som rockstars vi är! Vi behöver varandras ryggar hela det alla, och dela med oss av våra olika erfarenheter med de saker som våra kroppar gå igenom är fördelaktigt för alla inblandade.

Så låt oss tala om det här mer. Låt oss göra mer insatser för att utbilda, stödja, destigmatize, och fira den vackra, kraftfulla, badass kvinnor vi är.

ADVERT

Lägg till din kommentar