Problemet Med Den Överbeskyddande Pappa Stereotypen

"En pappa' s gotta do what a dad ' s gotta do."

Uttalandet kom i slutet av en annons som först sändes under Super Bowl, visar en far efter hans dotter runt på en dag—visar upp på bio, karneval, och även hängande från en helikopter för att göra hotfulla gester för att hans dotter dag—allt i namn av "skydd".

Starring Kevin Hart, annonsen är rolig och förutsättningen är en som är lika gammal som helst, men det är också en förutsättning långt förbi sin premiärminister.

Den överbeskyddande pappa—vi ser det i sitcoms, i kör skämt ("Har en son och tänker bara på en penis, har en dotter och du bry dig om alla penisar"), i sociala medier memer (kom ihåg att viral bild av pappa som implanteras sig i sin dotters prom foton?), och tv-reklam (som detta Kevin Hart ad).

Som många stereotyper, det är roligt eftersom det finns ett korn av sanning i det. Fråga nästan vilken pappa, och han berättar att han känner en hård protectiveness för sin dotter. Men också som många stereotyper, det finns en punkt där skämtet korsar gränsen mellan rolig och föråldrade, mellan oskyldiga och skada.

Vi har passerat linjen.

Mitt problem med detta föråldrade skämt är dubbelt. Först, som en mamma till pojkar, det krossar mitt hjärta att tänka att oavsett hur respektfull, vänlig och omtänksam mina pojkar kan vara, kan det finnas människor där ute som antar att de inte har goda avsikter. Det kommer att vara medlemmar av sitt eget kön som antar att mina söner skulle vara sårande, beräknande, eller manipulativa. Det tynger—och angers mig att pojkar, som säkert kommer att bli gisslan till rasande tonårs hormoner en dag, antas vara oförmögen att kontrollera de hormoner. Våra pojkar förtjänar att hållas på en högre standard än så.

För det andra, i sin kärna är skämt att säga att våra döttrar—unga kvinnor, som inte klarar av att ta hand om sig själva, att de behöver någon—en man inte mindre—för att skydda dem. Och det antagandet, uppriktigt sagt, är sårande, kränkande och skadligt. Sedan början av tid, kvinnor har fått höra, vare sig uttryckligen eller underförstått, att spela svårt att få. Och genom att göra så, vår sexualitet och självbestämmande minskar. Denna samhälleliga roll för kvinnor som spetsade är att skicka farligt budskap om sexuell identitet, kontroll och personliga gränser. Kvinnor—unga kvinnor ingår—är kapabla att fatta dessa beslut för sig själva. Nej betyder nej och ja betyder ja. Slutet av berättelsen.

Som en mamma till enbart pojkar, det är sant att jag aldrig kommer att veta vad det är att höja en tonårig dotter, men jag vet hur det var att vara en tonårig dotter. Att växa upp, mina föräldrar var stränga i många avseenden, men en av de bästa saker som min pappa gjorde var att ta en hands-off strategi för att min dejting liv. Gjorde han älskar alla mina pojkvänner? Absolut inte. I själva verket fanns det ett par som han rent av hatad. Men aldrig en gång gjorde han förbjuder mig från att dejta någon eller göra ett inlägg själv i ett försök att "rädda mig."

Snarare, varje samtal vi hade om killar och dejting var fokuserad på mig och min egen kontroll över situationen. Var den här killen som är rätt för mig? Var han föra fram det bästa i mig? Var han kompletterar mig, eller var han hindra mig? Det var aldrig någon tvekan om i min pappas sinne att jag kunde ta hand om mig själv.

Genom min pappa brist på kontroll över min dejting liv—och något nonchalant, nästan ointresserad, attityd mot de pojkar jag den jag var befogenhet och betrodd att fatta mina egna beslut, trygg i vetskapen om att jag var kapabel till att ta hand om mig själv. Jag gjorde några hemska beslut och spendera en massa tid med anor fel killar? Naturligtvis. Men det är inte en del av den processen? Och när jag så småningom träffade min man, jag var säker på min förmåga att fatta beslut för mig själv att han var utan tvekan Den—inte för att min far skulle godkänna, men eftersom Jag gjorde .

Kanske istället för meddelanden av den överbeskyddande pappa, vi behöver fler meddelanden om respektfullt unga män och självständiga unga kvinnor.

Efter allt, ar inte det vad vi förväntar oss att våra barn ska vara? Är inte det vad de redan är?

ADVERT

Lägg till din kommentar