Är Du En Alltför Lita På Personen? Det Här Är Bra Råd För Att Hålla Från Att Bli Bränd

Min mamma har alltid sagt att jag är "ärlig som ace of spades." Jag är inte riktigt säker på vad det innebär exakt, men en sak är säker: jag är väldigt ärlig. Vad du ser är vad du får, till det bättre eller sämre.

Problem med att vara en ärlig person, är dock att man också anta att alla andra är ärliga också. Du utgår från att människor har goda avsikter. Du utgår från att människor är pålitliga och vänliga. Och ja, det är bara inte fallet.

Tyvärr, jag har blivit bränd av min alltför godtrogen, ta-bra-avsikter filosofi alldeles för ofta. Och jag misstänker att jag inte är den enda. Vi kan ha blivit bränd av en kollega som tar åt sig äran för vår idé. Andra gånger, det är en främling som tar på sig att kritisera och döma oss för vårt föräldraskap beslut. Och tyvärr, ibland, vi får ont av så kallade "vänner" som ger oss skit råd eller får oss att må som skit i syfte att öka deras eget ego.

Jag är säker chockad när jag reda på att någon sprider sig alternativa fakta. Jag är bestört när jag hör om folk försköna uppgifter för att tjäna sina egna syften. Och jag är arg för att veta att det finns människor där ute som använder sig av "ärlighet" för att sätta andra människor ner. Jag kanske lider av Pollyanna Syndrom, men jag förstår bara inte hur människor kan bete sig på detta sätt — och fortfarande sova på natten.

Men de gör det.

Efter att få bränns mer än en gång, jag har lärt mig att lita på en några nära vänner och familjen för att få råd och vägledning. Men med tanke på min benägenhet att naivt att förutsätta att alla har goda avsikter, kan det vara svårt att veta vem att lita på och tro. Som ett legitimt sätt försöker hjälpa till, och som bara är att mata sina egna egot? Är denna person som försöker att lyfta upp andra, eller hålla andra nere? Och har den här personen ens vet vad fan de pratar om?

De säger att ärlighet är den bästa politiken, men vad händer om någon version av "ärlighet" är egentligen bara en lerkruka av hjärtlösa skit? Vad händer då? Hur vet vi vem du ska lita på?

Tja, Elizabeth Gilbert har några bra råd för oss alltför lita på folk. Efter att hon blev sårad av en "vän" som höll ge henne hemskt, småaktig råd i namn av "brutalt ärligt," Gilbert kom upp med följande fyra delar test som frågar hon sig själv innan lita på någon med hennes kreativa projekt eller be om professionell rådgivning:

– Kan jag lita på denna persons smak och omdöme?

– Har den här personen förstår vad jag försöker skapa här?

– Har den här personen verkligen vill ha mig för att lyckas?

– Är denna person som är kapabel att leverera sanningen till mig i en känslig och medkännande sätt?

För att bryta ner det för dem av oss som inte är bästsäljande författare och kreatörer, Gilbert kriterier i princip kokar ner till detta: Har den här personen har gott omdöme? Förstår de mig? Vill de ha vad som är bäst för mig? Är de en trevlig person?

Om svaret inte är ja alla dessa saker, hon rekommenderar inte litade på den personen och tar på sig ett "tack, men nej tack" - attityd som svar på deras råd. Beväpnade med hennes fyra-faktor filtrering system, säger Gilbert hon kunna omge sig med människor som är genuint intresserad av att hjälpa henne att bli sitt bästa jag, istället för att känna sig instängd av människor som hålla ner henne.

När jag började fundera på vem som skulle uppfylla alla dessa fyra kriterier som i mitt eget liv, insåg jag att antalet är egentligen ganska liten. Och det är okej. Vi arbetar med ett överflöd av information på sistone, och vi behöver ett sätt att filtrera ner det på ett sätt som är meningsfullt för oss. Även om det inte är bra att ha människor kyssa våra röv och tala om för oss vad vi vill höra 24/7, det gör inte oss något bra heller när de "råd" är inte anpassat till våra behov eller levereras i en menar, nedlåtande eller passiv-aggressivt sätt.

"Om jag ska öppna mig för dig, så jag behöver veta att jag kan lita på dig, och att du förstår mig, och att du verkligen vill att jag ska lyckas, och — mest av allt — att du klarar av att vara medkännande med din ärlighet," Gilbert skrev i O, The Oprah Tidningen .

Amen till det!

Människor är inte värda vårt förtroende bara för att de pipen sin åsikt i namn av "brutal ärligt" eller för att de kan skrika det högre eller säga det sämre. Inte alla har rätt till en åsikt om vårt liv — även våra så kallade vänner. Det räcker inte med att någon ska vara ärlig; att lita på, en person måste också vara snäll.

Eftersom ärlighet är endast den bästa politiken när det är också hjälpsamma och vänliga.

ADVERT

Dela med vänner
Tidigare artikel
Nästa artikel

Lägg till din kommentar