Ibland Glömmer Jag Att Vår Son Har Downs Syndrom

Ibland glömmer jag att vår son har downs syndrom. Det är lätt att bli distraherad av hans två år gamla vredesutbrott, hans busiga leende och gå getter attityd. Gabe är envis men ändå kind hearted. När storasyster är med på en dramatisk, jag är-fyra-och-the-world-is- ÖVER, härdsmälta, han är den första att springa och kolla på henne. Han ofta klättrar upp i knät och sträcker sina små fingrar upp för att smeka din kind, hans sätt att säga "jag älskar dig".

Han förstör saker, öppnar lådor, drar ut saker, slänger dem på golvet. När du konfrontera honom, han ankor på huvudet och ser upp från under ögonbrynen med en sorts ledsen flin. Han hjälper till att plocka upp, ibland, eller vandrar iväg för att förstöra något annat. Han älskar musik och börjar dansa den andra han hör det. Han kan absolut inte motstå att delta i en runda Itsy Bitsy, eller Blinka, oavsett hur upprörd han kan ha varit sekunder innan. Gabe kan göra musik från något, även dansa till fyrverkerier på Fjärde juli-firandet.

Ibland glömmer jag, eftersom Gabe är just det, Gabe. När jag ser på honom ser jag inte downs syndrom, jag ser min son, Abi: s bror, en söt, egensinniga, fantastiska, bestämd liten pojke.

Ibland glömmer jag, och det gör det ännu svårare när någon påminner mig i en inte så snällt sätt....

Som kassan som gav mig den sorgliga ögon och spotta gift i en viskning, "jag slår vad om att du önskar att du hade vetat om innan han kom ut. Du vet att de har ett test för att nu..."

Chock, skräck, smärta och vrede strömmade genom min kropp. Jag ansåg runkar henne över registret, och slog henne sanslös. Jag såg henne upp och ner, jag kunde ta hennes....men orange är inte min färg. Så jag använde annandag istället.

Jag log en galen kvinna leende "jag vet vad som är rätt?! Det är SÅ mycket svårare att bli av med dem när de kommer ut. Tro MIG, jag har provat..."

Jackpot! Hennes mun föll öppen och hon stirrade på mig i chock. Jag lutade mig över kanten på disken och viskade tillbaka på henne:

"Så vad du säger är att det är okej för mig att döda honom medan han är inne, men inte utanför min kropp? För MIG är det inte en skillnad. For the record, vi visste ALLT om honom medan jag var gravid. Det finns inget sätt i helvetet att jag skulle låta någon skada som kommit till ett av mina barn, även under den tid som de är så löjligt anses disponibel."

Jag glömmer ibland. Jag HADE glömt att ibland andra människor inte omedelbart se GABE, de ser en "downs barn". De ser fattiga föräldrar och en belastas syster. De ser ett barn som måste bli lidande på något sätt, sjuklig och oförmögen. Jag glömmer ibland, tills jag kasta en blick upp och se medlidande i sina ögon, eller höra okunniga kommentarer i inte så tyst viskar.

Jag glömmer ibland, att det inte är deras fel, de VET bara INTE . De vet inte den udd som deras ord bär. De vet inte Gabe, de har inte hört hans fniss eller smittats av hans leende. De har inte sett häftighet som sin stora syster skyddar honom, trots hennes insisterande på att hon inte gillar att "pojken barn". De skrek på toppen av sina lungor för honom som han erövrar en ny milstolpe, föräldrarnas hjärtan svullnad med stolthet.

Jag glömmer ibland att det var mig en gång också. Vad jag visste om downs syndrom innan Gabe, var vad jag hade lärt mig från min omvårdnad sms: a böcker. Det var bara tillräckligt för att lämna mig gråta hysteriskt och föreställa en håglös, orörlig, oförmögen barn. Jag visste inte.

Ibland glömmer vi bort, för oss är de bara Gabe, AJ, Max, Gavin eller Maddie, och det är så det ska vara.

Relaterade inlägg: Jag Visste inte att jag Ville ha ett Barn med downs syndrom

ADVERT

Lägg till din kommentar