Våra Kroppar Berätta Våra Historier, De Goda Och De Dåliga

Jag har detta ärr på mitt knä från när jag var liten och våra psykotiska cocker spaniel, Sebastian, släpade mig längs gatan i jakten på en katt hans egen storlek. Jag wrangled hunden att stanna 20 meter senare och haltade tillbaka hem. Min 11-år-äldre bror var på bakgården med en vän. Han var en ung vuxen bor hemma med gratis hyra i utbyte mot att de ansvariga vuxna samtidigt som vår mamma arbetade. Det skulle ha varit bra, förutom det faktum att både han och hans vän var hög på eftermiddagen.

Hans vän, en mamma som bodde granne med och levererat kokain, gav honom instruktioner för rengöring av den enorma röran som var mitt knä. Att vara mamma till två barn runt min ålder, hon visste om att ta hand om barn' skador, eller så trodde han. Hon sade att använda väteperoxid och en skrubb borste i duschen. Det var olidlig, men det kan ha varit mindre om han inte hade varit under påverkan av en drog som gjorde honom scrub köttet så industriously. Det var ingen läkare besök, inga vänliga sjuksköterska, ingen rätt sårvård. Han älskade mig och hade de bästa avsikter, men den ursprungliga skadan var gjord långt värre genom sin behandling, och den resulterande ärret var ohyggliga. Märkte folk.

Våra kroppar berätta historier. Inre berättelser. Psykisk hälsa berättelser. Fysisk berättelser. Vissa är korta berättelser som en slut-på-sommaren tan från eftermiddagar på stranden. Vissa är romaner om 38 timmar tillbaka arbetskraft och C-section ärr på slutet. Vissa är hemligheter, som delas i intima stunder, medan andra är synliga för främlingar som passerar förbi på en trafikerad gata hörn. Vissa är haiku—en kortfattad, men ändå med vikt av mer än tusen ord:

narkoman bror goda avsikter ärr för livet det är här och han är borta

Jag växte upp med att ärret, brutto-och putande och rosa-lila. Ivriga att lyda min brors mode råd (hans jeans i gymnasiet hade "mode offer" skrivet på baksidan fickor i svart permanent markör, så klart att han var en av 1980-talet stil gud), jag täckte den med långa kjolar, ogenomskinliga strumpbyxor eller jeans. Med facit i hand, att rådgivning var sannolikt smittat av skuld. Ärret formade vad jag tyckte om min kropp och hur jag nu mamma mina barn' sår. De har ingen aning om vad peroxid och skrubba borstar känns som om strimlad huden. Ingen har tagit bort sin bana med en fickkniv. Ingen vårdgivare hög på droger. Ingen cocker spaniels.

Varje åren, min bror skulle gå igenom en fas av att använda droger utanför hans godartad potten vana. Den sista dödade honom eftersom han valde att röka crack med sin pojkvän istället för att ta sina bromsmediciner. Han slutade så småningom som relation och fått rent i gång för ett år av AIDS-relaterad cancer behandlingar, men det kunde inte ångra effekterna av vissa livsval. Att titta på honom dö unga (15 minuter efter att jag sa till sköterskan att göra honom bekväm med mer droger) blev en del av min historia. Min sorg blev en del av mitt barns berättelser.

Likaså, vi börjar livet som härrör från våra föräldrars berättelser. Vi är anledningen till våra föräldrar, biologiska och adopterade, är föräldrar alls och har linjer leende och grått hår. Som vi blir härstammar från sin barndom erfarenheter, både bra och dåliga, sina framgångar, eller försiktighet och ödmjukhet de har lärt sig efter en fruktansvärd olycka.

Allt det bidrar till en samling som är var och en av oss. Men ingen är bara summan av ett syskon misstag, en förälder är tuff barndom eller till och med sina egna dåliga val. Någonstans längs vägen har vi möjlighet att förstå att även om vi inte kan skriva om vad som redan har hänt, vi kan välja hur den nuvarande utspelar sig i nya kapitel av positivitet.

Ärr på mitt knä bleknade och blev bara en annan sak som har hänt i mitt liv, som många bristningar har efter tre barn eller att få en andra ear piercing på min födelsedag. Jag liksom glömt att jag hade ett ärr tills en konstnär vän frågade mig om det den här sommaren.

På en dag som hot, någon förnuftig person skulle bära deras kortaste shorts och inte bryr sig om hur mycket ben var synlig. Jag skrattade och berättade historien.

Jag kom till delen om peroxid och desperata skura, och plötsligt tog hon tag i sin telefon och knäppte ett foto av ärr. Jag hade inte tittat på det i år än medan rakning eller badplats. Hon slogs av hur vackert det var som en abstrakt bild: en person som glatt hoppar genom en ring av eld. Kanske att hela knäet ärr är nu på något sätt vacker, och kanske är det inte. Oavsett, mina döttrar och son se en mamma i korta shorts och avslöjar nöts upp knäna och skrattar med en vän om den tid som en liten hund som trodde att han kunde vinna ett slagsmål med en Garfield-esque katt, och min berättelse bidrar till deras.

ADVERT

Dela med vänner
Tidigare artikel
Nästa artikel

Lägg till din kommentar