Andra Mammor Berätta För Mig Att Dricka, Och Detta Är Varför Det Är Viktigt

På lördag eftermiddag, min äldsta dotter och jag gick till Dollarama att fylla på pyjamasparty leveranser. Vi hoppade in i butiken håller händerna för att hon var glad över att ha sin mamma för sig själv. Hon bar en rosa klänning över mermaid leggings och kunde inte stoppa snurrande i gångarna.

Vi fyllde våra vagn med ett sortiment av godis, nagellack, glow sticks, och dekorationer.

"Det här kommer att bli så dyrt," Cailena sa när vi kom till kassan. Jag skrattade och sa att hennes pappa och jag var glad för att fira henne. Hon lutade sig in i mig, hennes huvud nu når mitt bröst, och jag lindade mina armar runt henne.

"Jag älskar dig, Mamma."

"Jag älskar dig, CailyBaby."

Kvinnorna i raden bakom oss suckade. De var förmodligen om min egen mors ålder och såg dimmiga ögon just nu Caily och jag hade bara delat.

"Är detta för en födelsedagsfest?" frågade den ena, gestikulerar till draget.

"Du ser så vacker i din klänning," sa den andra.

Caily strålade.

"Åh ja," svarade jag. "Vi ska ha sju små flickor sover över i källaren, men först gör vi slem och måla naglarna. Det kommer att bli en hektisk natt!"

Kvinnorna skrattade. Man berättade för mig att njuta av det. Hennes enda dotter hade flyttat utomlands som en vuxen och nu är hennes hem var mycket tyst. Lämna aldrig din mor, hon skämtsamt gjort Caily lovar.

"Kan jag ge dig ett litet råd, från en mamma som har varit där?"

"Snälla," jag nickade. Hon placerade sin hand på min axel.

"Få två flaskor vin."

Hennes vän skrattade. "Som om hon inte redan börjat," sade hon, bättrade på kaffekoppen i min hand. "Vad är det, va Mamma?"

Mer skratt.

"Det är tequila i min bil om du behöver något hårdare!"

Jag log och skrattade artigt och mumlade något i stil med åh, jag tror att vi kommer att bli bra .

Och sedan sa vi adjö och vänster, bara en liten besvikelse, oro. Jag har inte problem med andra människor från att dricka, men på något bara föll verkligen platt. Jag antar att jag faktiskt gjorde hoppas på råd från veteran mamma. Jag vet inte om det finns tillräckligt många äldre kvinnor inser detta, men det finns många yngre kvinnor som mig som inte har tillräcklig tillgång till att folk gillar dem. Vi är faktiskt föräldraskap i öknen och ja, vi törstar efter visdom andra kvinnor i en kö, De Som-Har-Varit-Ute:

Ta ett foto medan hon sover.

Väcka henne på den stund hon föddes.

Skriva henne ett brev.

Ta en stund i kaos för att det är bara att tacka.

Att få känna hennes vänner. Uppskatta dem.

Köp extra pappershanddukar, och bara skrattar bort det när punch spill. De är tillräckligt gamla för att hjälpa till att städa.

Håll hennes ansikte och se in i dessa ögon.

Fundera på hur långt du har kommit.

Berätta för mig vad jag ska göra!

Men det är okej. Humor är också bra. Skämt är vad som förenar oss, bond oss. Dessa främlingar som inte vet att jag är en nykter person . Jag vet att när kvinnor uppmanas får jag putsade på min dotters nionde födelsedag fest, de var verkligen försöker säga:

Jag ser dig

Jag saknar att

Du kommer att missa detta

Du gör ett bra jobb

Hänga på det

Denna del är vackra

Denna del är värt det

Denna del är viktig

Du är inte ensam

Men i dessa dagar, dessa skämt gör att jag känner mig ensam.

Eftersom någonstans längs vägen, verkar det som "Mamma" blev synonymt med "Wino." Det känns som att du inte kan öppna Facebook utan att se en berusad mamma meme, inte kan besöka en presentbutik utan en rustik bondgård som "Mammor Behöver Vin" - tecknet som erbjuds på 50% off. Vi har sprit automater förklädd blöja väskor och barn som bär "jag är Anledningen till att Mamma Drycker" onesies.

Även om de flesta själ-befästa morsan som visar Det här är vi vi har alla tecken mysigt nuzzling glas rött vin trots hjälten patriarken var en nykter alkoholist, sonen är en missbrukare, och dotter har mat-missbruk frågor. Främlingar i kassan linjer skämt om en rolig alkohol dependance helt enkelt eftersom ett barn är att hålla din hand.

Hur som helst, jag vet att det inte var deras avsikt inte heller deras problem. Det är mitt problem eftersom jag är tydligen en mycket lättpåverkad person. För när alla barnen kom över på kvällen, jag gjorde kom ihåg orden från dollar store och jag gjorde känner ett styng av nostalgi:

Kommer du ihåg hur du brukade göra detta glas-i-hand? Kom ihåg smaken? Instant zen? Det sätt som första klunken kändes som en filt, som en suck, det är som att sparka trötta fötter av trånga skor? Det tog verkligen udden av squeals, vände ner volymen. Gjorde du mer rolig, sexig, super avslappnad så långt som att barnen var oroliga... tills kanske dricka tre eller fyra fick dig trött och irriterad. Eller tills du fått vid din dotter framför hennes vänner samtidigt göra förbittring-ladin pannkakor eftersom du vaknade upp ömma och spruckna med en huvudvärk och eftersom hunden kommer bonkers eftersom ingen gick hennes och du skyller allt på det faktum att barn hålls upp dig sen när du tuck tomma flaskor till återvinning väska och smyg-ta tag i den röd-kantad glas vin från ditt nattduksbord.

Nej. Det var tillräckligt för att hålla mig på kolsyrat vatten.

Så jag lutade mig in i kaos och lärde sig om en favorit moster och hur det är att leva med steg-syskon. Jag lärde mig varje flicka hatade känsla för blyg för att sjunga. Jag lärde mig hur hemlig förälskelse var okej så länge ingen tog dem på allvar. Jag lärde mig att Caily är verkligen roligt; att hennes humor är sarkastisk, self-avskrivningsbara, och bita i ett ganska häftigt sätt som jag inte hade sett innan. Jag lärde mig hur känslig hon är i behov av hennes gäster, såg hur hon såg till att varje flicka var lika ingår. Jag träffade mina barn på ett nytt sätt och jag gillade verkligen henne. Jag gillade verkligen hennes roliga, söta, intelligenta vänner också. ( Allvarligt, om du behöver mer hopp i ditt hjärta, lyssna till en flicka. Hela världen skulle bli så lycklig.)

Och nästa morgon, jag gick hundarna innan barnen vaknade. Jag förundrats över nattens frost och jag sa ett snabbt hej till en av mina favorit grannar. Jag skrattade med obekväma dansa, terrarium-byggnad, som nu-sjungande barn som vi gjorde pannkakor med ingenting annat än glädje och mjöl och choklad. Jag tog en kort tupplur senare på dagen. Jag såg Anne på grönkulla med mina döttrar. Och jag gav så mycket tack för dem båda, för de senaste nio åren, och — speciellt — för de sista fjorton månader.

Och jag bestämde mig för att inte publicera det här:

Gör det inte, Katie. Detta är verkligen bara ditt problem. Det är ingenting — bara ett oskyldigt skämt mellan främlingar. Inte ringa ut normalisering av berusad-mamma kultur. Även människor som älskar och support kommer du att stöna. Alla har rätt att njuta av lama skämt som de vill. Det är på någon annans bekostnad. Ingen annan bryr sig om detta. Människor kommer att säga till dig att inte ta saker så allvarligt. De kommer att säga att du är en att döda glädjen. De kommer att sparka ut dig från coola morsan club. De kommer att berätta för er att lätta upp. De kommer att säga att du är dömande. De kommer att skratta mig till en annan för att denna utläggning är exakt varför du bör drink. Nevermind Glennon Doyle säger världen behöver kvinnor med mindre chill . Du göra behöver mer chill! Har alla kylan! Chiiiiiiilllllll!

Men sedan: Caily, att återhämta sig efter slummer-fest på soffan:

"Kom ihåg att lady på dollar store, Mamma? Tror du att hon ville att du skulle köpa två flaskor vin så att vi kunde ha en? Eftersom jag inte tycker att barn ska dricka vin."

(Vi tittade på den en del när Anne Shirley misstag blir Dianna krossade.)

"Nej!" Jag skrattade. "Hon var bara..."

Hur förklara detta?

"Hon var bara att göra ett skämt."

"Om att bli berusad?"

"Om hur vilda barn parterna kan vara."

Om hur de trodde, Kära Dotter, att jag skulle behöva vara kraftigt berusad för att tolerera dig och dina vänner.

Caily ansikte föll. "Liksom, hon trodde att vi skulle vara riktigt dåligt? Som att du skulle vilja få berusad?"

"Åh, jag tror inte att hon trodde det."

Caily gick lugnt. Hon visste att det var något av en lögn i vad jag sa.

Gjorde dessa damer tycker att mamma skulle hata den som är part? Gjorde min mamma falska ha kul?!?

"Mamma, göra du tror att vi var dåliga?" — en hake i hennes mycket liten röst.

"Nej!" Jag sade. "Nej, Caily, jag hade de bästa tid. Jag skulle aldrig behöver för att få berusad att umgås med dig. Jag som att umgås med dig. Du och dina vänner är awesome. Jag hade kul."

Hon log. "Me too."

Sedan insåg jag, skämtet var på någons bekostnad hennes: de födelsedag flicka, en snurrande i gångarna, så upphetsad att umgås med sin mamma.

Vänliga främlingar hade skrotade min vackra, strålande, rosa klänning på sig dotter och hade inte ens insåg det. Jag hade inte ens insåg det. Jag hade skrattat tillsammans med skämt, för att vara artig. Av tre kvinnor och en flicka, bara barnet hört förolämpning.

Resten av oss trodde att det var normalt.

Jag försökte föreställa mig hur det kan kännas som om någon skrattade till min make, eller bästa vän som de bättre får slösas bort för att spendera tid med mig. Om de skrattade, som om jag inte var där. Jag tänkte på hur det skulle kännas som om man vuxit upp Cailena gjort att samma skämt om mig, som stod där i min favorit klänning, bara en upphetsad gamla mama glada att dela en timme i en rabatt Dollarama.

Gud fan, tänkte jag.

Var är alla riktiga Mammor-Som-Har-Varit-Där?

"För vi skulle verkligen behöva råd nu.

ADVERT

Dela med vänner
Tidigare artikel
Nästa artikel

Lägg till din kommentar