Vänskap I Den Virtuella Världen: Är Det På Riktigt?

Jag kan berätta från tonen i hennes text (är det en sak?) att detta var på riktigt. Detta var viktigt, och något var fruktansvärt fel. "Kan jag ringa?" hon textade. "Japp," jag textade tillbaka. Hon heter. Jag möttes av henne oftast glad och fnittrig röst, men det snabbt avslöjad och upplöst i hjärtskärande gråt. Mitt hjärta slet mitt itu.

När du är en mor, det blir svårare att få vänner inte det? Jag menar, du gör mamma vänner — mödrar till ditt barns klasskamrater och vänner — och du hoppas att du kan tolerera dem tillräckligt länge för att göra det genom skol-och födelsedagsfester. Dessa mom vänner är som vänner som jag brukade kalla "arbeta vänner." De kan inte vara de vänner som du valde, men de är de som du har fått. Älska den du är med och allt det där.

Men det är inte samma sak. Vad sägs om real vänner?

Playdates känns som första datum. Fotboll spel känns som en session av speed dating, och träffa någon som du klickar med känns desperat som du borde be dem över på middag nu eller förlorar din chans för en tillförlitlig mani/pedi kompis för alltid.

Idag kan du vända dig till "barhäng" av att träffa vänner för moms — internet. Vänner i Facebook-grupper och andra online-vänner känner sig riktigt, ansluten, äkta, och kanske ännu närmare än några av dina IRL-vänner.

Men är dessa online vänskap "riktiga"? Jag har alltid antagit att de på något sätt...mindre än mitt verkliga liv vänskap, eller åtminstone, "andra" eller "annorlunda" än "riktiga" vänner. Jag har varit på mamma bar dating scenen, till att börja med javascript. Kom ihåg AOL uppringd och alltid komma till avspark?

En online-vän i synnerhet är en vän som jag har haft turen att träffa en gång i verkliga livet, men en vän som jag djupt uppskattar. Denna kvinna är en av de sällsynta, verkligen generösa människor — mer så än de flesta människor du någonsin kommer att träffa i verkliga livet. Hon har en godhet och vänlighet som strålar från insidan. Hennes skratt är smittsamt, och människor som älskar henne och älskar att vara runt henne. Hon hade sin kamp och använder dem för att driva henne framåt och att hjälpa andra människor. Hon är en av de mest genuin, snäll, och ge människor jag någonsin haft förmånen att lära känna. Jag känner mig lyckligt lottad att kalla henne min vän.

Men eftersom vår relation var i huvudsak begränsad till internet, är jag inte fullt ut uppskatta djupet av vår vänskap. Det förändrades när hon textade mig upprörd, som behöver prata. Om jag fortsätter med min dating metafor, detta skulle vara det ögonblick som vi förbundit sig att inte se andra människor. (Så metaforen bryter ner här bara lite...sorry.)

När hennes gråtande röst hälsade på mig på telefonen, var jag vilse och hamnat i obalans. Jag är inte vana att se den här sidan av henne. Frustrerad, jag har sett. Illa eller förvirrad? Ja. Vi meddelanden eller prata i telefon. Jag är en fix-it kinda gal — Olivia Pope av vänner, om du kommer. Jag gillar att ge tips för att fixa saker som är trasiga eller går sönder.

Men den här gången, jag kunde inte fixa något. Jag var inte där med henne. Jag tror inte personligen att känna karaktärerna i denna lag av sitt liv med att spela. Jag visste inte hur eller vad som ska råda. Jag kunde inte krama henne. Hennes problem var riktiga och rå, inte virtuell alls. Vid första jag tänkte, Hon behöver mer än en "virtuell vän." Men sedan insåg jag att hon redan ansåg mig mer än en virtuell vän eller hon skulle inte ha ringt.

Jag gjorde allt jag kunde. Jag lyssnade. Hon som behövs för att låta saker och ting ut, att bli hörd. Jag hoppas jag har kunnat för att stötta henne, om så bara för en kort stund. Som hon gör med de flesta saker i hennes liv, hon klättrar i hennes väg genom denna svårighet med grace och värdighet, vilket innebär behov av andra med sin egen, och påminde mig än en gång varför jag beundrar henne så mycket.

Jag känner att på något sätt vår online vänskap har validerats, vi har gått någon form av milstolpe eller test. Jag ber om ursäkt att min dating metafor är klädd i tunn, men...engagemang? Vi har gått vidare till nästa skede, och att vi är vänner som sannolikt kommer att förbli så under en mycket lång tid.

Och så, lärdomen: var inte någonsin tvivlar på att den vänskap du har gjort på internet är verkliga. Om du träffar på en person eller inte spelar ingen roll. Det är alltid underbart om du kan, men det kommer inte att ändra realness av vänskap. Jag är glad att min vän textas och kastade mig ur balans. Jag är glad att jag kunde vara där.

Även om jag inte verkligen det.

ADVERT

Dela med vänner
Tidigare artikel
Nästa artikel

Lägg till din kommentar