På Den Lyfts Upp En Trekkie

Tribbles, hologrammen, transportörer, varp hastighet, tricorders, vulcan sinne melds, Ferengi: Dessa är bara några av de termer som var en del av min tonåriga folkmun att växa upp på 80-och 90-talet.

Jag är en Trekkie, född och uppvuxen.

Behöver bevis? Tillåt mig utveckla.

Jag talar lite Klingonska.

Jag lärde mig schack på ett tredimensionellt schackspel.

Jag har burit en Starfleet uniform för Halloween.

Jag ville vara Rådgivare Troi och hade återkommande mardrömmar av Borg.

Jag hade en galen kär i William Riker och ville hologrammen var verkliga.

Jag har sett en Klingon blood drive live in action.

Jag har varit i mer än 20 Star Trek konventioner. Jag har träffat William Shatner, Leonard Nimoy och Patrick Stewart (bara för att nämna några) och ha autografer för att bevisa det.

Jag var uppkallad efter en av Kapten Kirk många älskare.

Att erkänna att allt detta är enkelt nu, 20 år senare, men på den tiden, denna aspekt av mitt liv var något jag höll bevakad. Mina vänner inte håna mig för min affinitet för sci-fi kultur, men de ville inte ta det med mig heller. Mina kunskaper i Starfleet command verkligen inte vinna mig någon cool poäng på skolan, och i själva verket, jag är ganska säker på att det bara är cementerade min status på botten av den sociala pyramiden.

Ändå är det dessa minnen av sci-fi geekdom att åstadkomma de mest nostalgi, helt enkelt eftersom jag upplevde varenda en av dem med min mamma.

Min mamma växte upp tittar på Star Trek . Hon var som en fläkt från dag ett. Hon har sett alla avsnitt av alla fem ursprungliga serien, inklusive varje film som någonsin gjorts (mer än en gång). Hon har läst alla böcker och har även skrivit ett par ursprungliga noveller av hennes egna (år innan fan fiction tog flyget).

Min mamma är en samlare av alla saker Star Trek. En färdig källare prydd med collector plattor, signerade foton, phaser repliker, Uhura och Scotty Mr. Potato Huvuden, Ken och Barbie trek och fluffig tribbles känns helt normalt, även mysig.

Jag växte upp med två julgranar: en traditionell och en svart, upplyst endast med vitt ljus och dekorerade med tenn starships min pappa skulle ömt köpa från Franklin Mint varje år för min mammas födelsedag.

Du måste lämna det till min mamma: När hon är i, hon är allt.

Visst, min mamma och jag gjorde vad du skulle kalla för normalt mor-dotter-aktiviteter. Vi gick och shoppade, vi hade tjej helger medan pojkarna var mindre fiske, vi har haft att gå ut på lunch, och vi hade enstaka prata om pojkar, men det är mer excentrisk stunder som vi delat som dröjer sig kvar mest.

Hur många döttrar kan minnas den tid de skakade ut en musik video av Geordi La Forge eller väntade otåligt i kö för en autograf från Terry Farrell av Deep Space Nine alla med sin mamma vid sin sida?

Hur många döttrar kan minnas sitter med sin mamma i en aula för att höra Leonard Nimoy tala om att Judiska eller titta på en live-framträdanden av Patrick Stewart som Prospero i Stormen ?

Hur många döttrar kan minnas väljas ut från mängden för att hjälpa till med en live Star Trek auktion, allt medan deras mamma är jublar dem på?

Min uppväxt, Star Trek och Mamma är oupplösligt bundna i ett bisarrt djupgående sätt.

Något som jag kände en gång behovet av att dölja jag nu öppet anamma, till nöje av mina elever och befuddlement av mina vänner. Något som jag en gång tänkt som semi-kultisk men märkligt lockande, men nu ser jag det som en unik representation av banden mellan mor och dotter.

Medan serien i sig har gett mig flera meningsfullt liv lektioner starka kvinnliga förebilder att se upp till, en fest av etnisk mångfald, en bil för att utforska det okända och följa mina drömmar, liksom en djup respekt för Shakespeare och episk litteratur (på allvar, Star Trek har fått litterära anspelningar i påsen)—vad jag kommer alltid att respektera mest om Star Trek är det ren glädje det ger fortfarande min mamma. Det finns inget mer inspirerande än att titta på någon annan inspireras.

Så mycket som jag försökte en gång att förneka min Star Trek rötter, nu har jag kommit att uppskatta, och till och med le mot ord Borg, den mest kusliga av skurkar.

"Motstånd är meningslöst."

ADVERT

Dela med vänner
Tidigare artikel
Nästa artikel

Lägg till din kommentar