OMG, jag Blir Min Mamma

Jag öppnade min mun och den andra dagen, och min mamma dök upp.

Detta var inte tänkt att hända, någonsin —åtminstone inte när jag är fortfarande så ung.

Min syster och jag brukade skämta tillsammans, tillbaka i våra yngre dagar (som i våra 30 år) om hur vår mor var förvandlas till Farmor. Vi vill skrocka att rättfärdiga att skratta, eftersom vi visste att det aldrig kommer att hända oss.

Men någonstans längs linjen, vi blev äldre och gled in i ett annat årtionde. Vi ville inte erkänna detta faktum, åtminstone inte högt och inte till en annan. Efter alla dessa udda herrelösa gråa hår syns på de mest olämpliga stunder kan täckas upp. Att "medelålders sträcka?" Tja, det är vad blousy toppar och jeans med spandex är till för. Vi kan fortfarande rocka loss med de bästa av dem...för det mesta.

Sedan en eftermiddag, efter en särskilt försvårande argument med en tonåring, mina läppar skildes, och min mamma kom hoppandes ut: "Jason Patrick Dean (namnet ändrat för att skydda den inte-så-innocent), om alla dina vänner hoppade från en klippa, skulle du göra det för?!"

Åh min Gud.

Det finns inga lämpliga ord för att beskriva utseendet på mitt ansikte när jag insåg betydelsefull händelse som just hade hänt. Hur många gånger hade jag hört detta exakt samma fras under hela min egen tonårstid? Jag ringde min syster för att ömka. "Jag vet," sade hon. "Jag har redan hört mammas ord kommer ur min mun också."

För posten, även om hon är flera år yngre än jag, min syster började hennes familj tidigare, så hon var lite före mig på denna nedåtgående bild. "Jag var rädd för att säga något. Jag hoppades att det inte händer," sade hon. Så vi började prata och jämföra anteckningar, kom vi fram till att vi skulle ha varit skyldig till detta i fler år än vi velat erkänna.

"Låt mig inte komma på det!"

"Använd inte den tonen med mig."

"Det är för ditt eget bästa."

"Jag vet allt. Jag har ögon i nacken."

"Så länge du bor under mitt tak..."

"Stäng dörren. Bor du i en lada?"

"Gör som jag säger, inte som jag gör."

"Tror du att pengar växer på träd?"

"För att jag är mamma."

"För att jag sa så."

De uttalanden som varierar med barnens ålder. Det var den vanliga reaktioner som vi använde på de yngre, och då som deras år avancerat, vi gradvis gled in på den fortsättningskurs som Mor Prata, snabbt tjäna poäng som skulle få oss att examen med högsta betyg.

Den dag när den först frasen dyker upp och du inser att det är din mamma talar i stället för lugn, rationell, vuxit upp, oberoende du–jag tror att det är din examen dag, den dag du tar manteln (om du vill det eller inte) och fortsätter på den vägen. Det är den dag när du inser att du är på en lång, hal is och du glider ner för den mycket snabbare än du någonsin förväntas.

Inte för att vi någonsin önskat att gå på den här vägen. Under våra 20-talet och 30-talet, vi som trodde att vi var immuna mot detta syndrom. Vi var starka. Vi var oövervinneliga. Vi var våra egna kvinnor, inte de som skulle papegoja vår mamma för resten av våra liv.

"Jag kommer att ge dig att räkna till tre."

"Jag har haft det här uppe!"

"Om du inte kan säga något fint, inte säga något alls."

Minnen av ord som läses upp för länge sedan kommit drivande tillbaka genom mitt minne. Det är då jag inser att jag har varit med min mamma hela tiden. Denna förändring inte verkar magiskt på min 40-talet. Jag har hennes. Jag har klätt upp henne i olika kläder och makeup för att dölja något som jag inte vill erkänna.

"Jag ska behandla dig som en vuxen när du blir vuxen."

Jag antar att jag är nu officiellt vuxen.

Jag är ledsen, Mamma. Jag är ledsen för alla gånger vi skrattade åt hur du blir mer som Mormor Jones varje dag.

Medan vi är inne på ämnet, jag får väl be om ursäkt för alla gånger jag pratat tillbaka till dig. För de gånger jag inte städa mitt rum istället, jag tryckte in allt under min säng. För de gånger jag ljugit för dig om var jag hade varit eller vad jag hade gjort. För alla gånger jag inte uppskattar att du eller de uppoffringar ni gjort för att ge oss vad du kan.

"Om jag sa en gång, att jag sagt dig tusen gånger..." Ja, det gjorde du nog berätta för oss tusen gånger, precis som vi har upprepat våra egna barn.

Jag tar en titt i spegeln. En liten twist, en liten kisa med ögonen. Ja, hon är min mor. Kanske detta växande äldre delen är inte så illa som jag hade tänkt.

ADVERT

Lägg till din kommentar