Det är Okej Att Missa Din Pre-Mamma Liv

Det tog mig fem år att bli gravid. Fem långa, osäkra åren som ägde en sådan fysisk och känslomässig påfrestning som jag ofta befinner mig snyftande, förhandlingar med universum. "Om du bara gör mig en mamma, jag lovar att jag kommer aldrig att ta mina barn för givet," jag skulle tigga. "Jag lovar att njuta av varje ögonblick."

Och jag menade det med hela mitt hjärta. Eftersom jag verkligen inte förstå hur vissa mammor kan vara så hjärtlösa att agera som om deras barn var en bry sig om, en börda, ett problem som de behövde för att fly. Hur kunde du vill ha barn, och sedan vill inget hellre än att komma bort från dem?

Spola framåt ett par år, om, och förståelsen för, kom att slå mig i ansiktet. Jag hade ett barn och ett spädbarn på den tiden, och så mycket som jag älskade dem ... jag var dem. Deras behov som kom innan någon av mina. Jag försummade mig själv eftersom jag hade blivit en i efterhand, den primära fokus flyttas till deras välbefinnande. Jag gick genom mina dagar, smutsigt hår och bare-faced, klädd i gamla t-shirts med necklines sträcks ut från vård och axlar ingrodd med spit-up och fläckar av snor eller mosade plommon eller vad som helst.

Mina gamla jeans inte passar . Min söta skor och "gå ut" toppar samlat damm i min garderob – eftersom alla ska veta att jag gjorde allt längre var till mataffären, som tog all min energi när jag kämpade med babyskydd och skötväska och schlepping små barn runt om i butiken och säger "nej" en bazillion gånger. Jag tillbringade ändlösa frustrerande minuter att argumentera om saker som varför vi inte kan sätta en cut-up banan igen.

Och så en kväll, min enda, barn-fri vän ringde. Det var ett klassiskt fall av att gräset är grönare på andra sidan som hon längtansfullt jämfört våra liv. "Jag blir så trött på att vara mig själv," hon suckade. "På vardagskvällar, jag har precis kommit hem från jobbet och ta något snabbt för middag – ibland kan jag bara sluta att gå till en restaurang ensam – och spendera hela kvällen titta på TV eftersom jag inte har något annat att göra." Sedan gick hon med att säga att hennes helgerna var snabbt på att bli gammal också: samma krets av vänner, samma barer och restauranger, och hon var bara så trött av samma sociala scenen.

Hon sade inte något av detta för att glo, inte minst – hon var verkligen avundsjuk på mitt hem, full av familj och verksamhet och kärlek – men vad hon sa och vad jag fick höra var två olika saker. Hon sade att hon var ensam och uttråkad. Allt jag hörde var att bocka av lyx jag inte längre hade : tystnad, till att börja med. Möjlighet att välja din egen måltid utan hänsyn till någon annans preferenser, utan att behöva skära upp eller svalna av. Friheten att sitta och titta på utan avbrott TV, eller, fan, inte ens göra ett solo resa till badrummet. Valet att gå ur när du vill, utan att ordna en barnvakt eller känna skuld över att lämna eller om att spendera pengar som du kan ha använt för att köpa blöjor. Hon simmade i autonomi, och jag hade ingen något mer.

Till mig, det var som ett lotteri vinnare klaga på är för rika. Jag låtsades att vara en sympatisk, hängde sedan upp och ropade. Och då jag kände mig skyldig för att man vill ha en paus från moderskap, och jag grät över det. Min vädjade löften till cosmos från så många år sedan ringde i mina öron: Jag vill aldrig vara isär från mina barn, även för en minut.

Vad jag inte förstår då (jag är sensing ett tema här) är att utbrändhet inte gör mig till en dålig förälder, det gjorde mig till en normal person. Moderskapet är en maraton, ett test av någons grus och mod. Varför ska vi förväntas reagera på det på något annat sätt än vad vi gör bokstavligen något annat som är svårt? Vi får aldrig en ledig dag, inte ens när vi är sjuka. Vi går igenom sömnlösa nätter och sedan soldat genom nästa dag som en chef, för att någon måste. Vi itu med saker som skulle appall våra barnlösa vänner på regelbunden basis – utan att blinka ett öga. Och det är att säga att ingenting av det känslomässiga vägtull av föräldraskap: det som oroar mig, den ständiga medvetenheten om att vi är ansvariga för så mycket rädslan för att vi på något sätt att skruva upp allt.

Av naturligtvis, vi är slitna . Av naturligtvis, vi missar obunden frihet tenderar att våra egna behov före alla andras, att ta hand om oss själva först och främst.

Vi kan vara mammor, men vi är fortfarande människor, föremål för samma trötthet som alla andra som arbetar hårt. Och saknas det folk som vi var innan ha barn betyder inte att vi inte älskar och älskar våra barn – det betyder bara att vi älskar oss själva, och det är absolut inget fel med det. I själva verket är det avgörande för vårt välbefinnande, och för välbefinnandet hos våra familjer.

Så, mamas, om du känner dig utbränd – som du vill fly allt – låt inte det få dig att känna skuld. Låt det få dig att känna dig som människa, och inse att du inte är så långt bort från dig själv som du trodde att du var.

ADVERT

Dela med vänner
Tidigare artikel
Nästa artikel

Lägg till din kommentar