Nej, jag Kan inte Njuta av Varje Ögonblick

Vi går igenom livsmedelsbutiker gången eller Målet kassan eller via biblioteket eller på gatan eller ganska mycket var som helst och välmenande främlingar tittar på oss med dessa ögon, full av kärlek, och vi vet precis vad som är på gång: "Njuta av detta... det går bara så snabbt."

Här är grejen: jag göra njuta av detta. Jag göra njuta av dessa stunder. Jag var mamma skakar hennes nyfödda på 3:00 för att påminna mig själv att göra just det: att memorera tio små pounds på mitt bröst, hela handen som lindade runt mitt ena finger, hur hon sträckte sig med armbågarna först.

Jag uppmärksamma stunder, jag är medveten om minuter att segla igenom veckor med sådana blixtsnabbt, och jag vårdar denna unika säsong i vår familj.

Men jag undrar: hur är dessa stunder som är svårt? Hur är det med de minuter du inte vårda och dagar som inte är värdefull? Vad gör de välmenande främlingar säga om dem?

Så här på morgonen när min 22-månader gamla hade en två timmars lång härdsmälta och jag svarade med: jag är klar med dig, och omedelbart stänga mig i vårt sovrum äter choklad tills jag återfått min mentala hälsa.

Eller när vi var på TJMaxx och flickor bickered så våldsamt att de knackade på vår kärra över som föll på dem, deras skrik ekade i hela butiken.

Eller under en dag som min 1: a trimestern av graviditet utmattning nått gränsen för sin kapacitet och jag konfronterades med två helt krävande småbarn och utbrast jag Kan inte du bara gå och ta hand om dig själv för en stund?!

Vad sägs om dessa stunder som är bara svårt? Vad gör vi då? Är det verkligen ens möjligt att njuta av dem?

Dessa stunder när du känner dig som ett misslyckande av en mor. När du känner att du inte älskar dem nästan lika mycket eller lika aktivt som du bör ha. När ditt tålamod halkade, när dina ord blev för hårda, din blick för onda.

Men här är grejen ögonblick: de har detta sätt att röra sig. De kryssa och de blinkar och de krypa genom. Varenda en av dem. Dessa stunder är som kommer att hända om vi vill ha dem eller inte, oavsett om vi är redo för dem eller inte. Vissa kommer att vara lättare att njuta av än andra, vissa kommer att sting mer än andra, vissa kommer att bli mer värdefulla än andra.

Och verkligen, välmenande främlingar, vi försöker väldigt hårt för att inte missa dessa stunder eftersom det i vårt hjärta av hjärtan vet vi att de råd som är sant: att tiden kan flyga ögonblick passera, vi ska njuta av detta unika och helig och speciell tid i vår familj. Vi vet att tiden fungerar på sitt eget schema, påskynda när vi vill att det ska sakta ner och genomsökning av när vi behöver det för att flyga.

Men här är grejen: vi kommer inte att njuta av varje ögonblick. Vi är bara inte. Eftersom att en mamma är svårt. Det bara är.

Så till utmattad mamas och de nya och knappt överleva och kära och de sjuka och besatta av dem och de som är i slutet av sin rep och de som lever på kaffe: glöm försöker att njuta av varje ögonblick. Det kommer att vara en sak som du känner att du "borde" göra för att vara en bra mamma.

Här är vad du behöver veta istället: du är redan en bra mamma. Du älskar dina barn häftigt, och det är det som räknas.

Så vad händer om vi omvärdera ordet njuta? Tänk om istället för att försöka njut av varje ögonblick, vi lutar i dem i stället, även om det hotar att sabotera för oss. Vad händer om vi gräva i och ta till sig dessa stunder eftersom omfattar de vassa ögonblicken är en akt av trots, verkligen. Det är att förklara att det hårda stunder inte vinna. Det är en akt av mod för att bekräfta att du är mer än summan av din fruktansvärda minuter. Det är en akt av mod att gräva djupt i varje ögonblick, även om det finns några törnen.

Och så nu, när jag konfronteras med gnäll och gnabb och utmattning och den oro och rädsla som hotar att ta över, jag kommer att leta efter något nytt. Jag kommer att se vad jag kan anamma i den nu: choklad färgning hennes kind när hon smög en bit av kakan, nya ord som förrätt och löjligt att hon försöker på för storlek trots att de helt inte passar, den andra en ny favorit skicklighet av att gå baklänges, eller kanske bara kanske försöka att skratta istället för att gråta över hur fruktansvärt snett dagen har gått.

Eftersom jag vill veta att jag levde helt och djärva... inte bara för det mesta. Även genom dessa små år som kan vara så mycket ansträngande. Även genom stunder som hotar mitt förstånd. Även då.

Och så nästa gång någon säger till dig att njuta av detta precis som du är redo att skrika på någon, bara le och säga "jag kommer." Och då med varje uns av motstånd inom dig: låt inte svårt dag kommer att vinna, leta efter en liten liten stund kan du ta tag i det hela och omfamna det med allt som du har fått.

Relaterade inlägg: Kära Utmattad Mamma I Skyttegravarna

ADVERT

Dela med vänner
Tidigare artikel
Nästa artikel

Lägg till din kommentar