Nickel Som Rest Genom Tiden

"Det skrivna ordet kan vara människans största uppfinning. Det gör det möjligt för oss att samtala med de döda, den frånvarande och den ofödda." —Abraham Lincoln

Det är en liten sak, ett nickel. Här i min hand är från 1905 och bär en framträdande V på baksidan—en Seger nickel. Det är mindre och lättare än en modern fem cent styck, och dess ytor är släta, precis som du förväntar dig något som har gått från hand till hand för mer än ett sekel till vara. Även om det kanske inte har hänt just detta mynt. Detta har varit ur drift i årtionden, att vila tills nyligen i en liten vit burk med en svart topp, i en metall låda i hemmet av Män Jane Pearson Väntar nära Oxford, Mississippi.

Men detta nickel har kommit en lång väg och bär med sig en anda av Abraham Lincoln-citat, ovan, som också råkar vara den drivande kraften i Café.

För några veckor sedan, skrev jag om mina Kinesisk-Amerikanska farmor, som tillbringat 65 år som bor i en liten stad i Mississippi-Deltat. Jag ville inte skriva den bit förväntar sig många människor att läsa den, vilket var bra, eftersom det inte många som gjorde. I berättelsen, jag pratade om min mors äldre bror, Tommie, som drunknade när han var 12—en förlust som har drabbat vår familj i generationer.

De flesta av de människor som läser artikeln var från Mississippi Delta—många Kinesisk-Amerikanska, många inte. De var gamla klasskamrater och grannar och vänner till min mamma och hennes syskon. Några var totala främlingar. En var Jane Väntar, som hittade min mamma på nätet, och skickade henne ett mail som förklarar att hon och min farbror Charles Edward tog examen tillsammans i klassen 1958. Hon skrev även denna:

"Min bror, Michael Pearson, vidarebefordrade artikel av din dotter. När hon pratade om den Kinesiska seden att ge nickel på kyrkogården, det kom tillbaka minnen. Min avlidne bror, William (Kompis) Pearson deltog i begravningen av Tommy [sic] och tog hem ett nickel. Min mor, Louise Pearson hade att nickel och som jag diskuterade detta med Mike vi kom ihåg att det var i en liten vit burk. Mike ihåg att det var en "Seger nickel" och burken hade en svart topp.

"När min mamma kom för att leva med mig vid en ålder av 87 (och dog vid 90) hon tog med några av hennes möbler och ett antal personliga saker. En av dem var en metall låda med hennes viktiga papper och några mynt. Efter mitt minne hade blivit tillfrågad, jag fick lådan och öppnade den. Jag hittade burken (som har en Pepsodent face cream etikett); men jar har inte en men 4 Seger nickels. Min första tanke när jag kom ihåg att de mynt var att jag skulle skicka den till din dotter. Om hon skulle vilja ha en av de fyra, jag kommer fortfarande att vara glad att göra det."

Bara några dagar senare, på Julafton, min mamma gav mig ett kuvert som innehåller en holiday card—Santa med en gigantisk bunt presenterar på front—med ett handskrivet meddelande från Ms Väntar. "Jag är så glad att dela detta med Jennifer," skrev hon i sin vackra kursiv. Ett litet paket gled ut i min handflata: nickel, prydligt nerbäddad i en viks och tejpas papperslapp.

Jag höll nickel i min hand och undrade om det var en av mina sörjande familj hade placerats i ett litet vitt kuvert 66 år sedan, när de satt runt ett bord, i chock, förbereder sig för en pojke begravning. Det finns inget sätt att veta om det är mycket mynt Ms Väntar bror tog hem från kyrkogården—kyrkogården besökte jag för bara några månader sedan spendera en stund på Tommie grav. Det spelar ingen roll. Det viktiga är att våra liv span framåt och bakåt, att någon inte skulle kunna glömma bort oss. Tommie, eller hans död, eller sitt liv, betydde något för en annan pojke som dag, tillräckligt för Michael att ficka detta memento och ta det med honom i hela hans liv. Nog för sin egen mor för att hålla det efter att hennes son var borta. Nog för hennes dotter att komma ihåg det och skicka det tillbaka, full cirkel, till min mor och mig.

ADVERT

Lägg till din kommentar