Fina Flickor Säger Ja

Jag började att säga ja när jag fortfarande var en liten flicka.

Fina flickor gör, du vet.

Jag sa ja i klassrummet, i baksätet på skolbussen med papper som flyger ovanför. Jag sa ja till min väns hus, på bal, gömd inne i mitt Carebears sovsäck. Jag sa ja till pojkar med finnar och pocket beskyddare och ja för att korta, äldre engelska lärare i solbränd strumpbyxor. Jag sa ja till kassörer och sekreterare, läkare och grannar. Jag sa även ja till en nunna i kyrkan källaren.

Det var alltid ja.

Det var högstadiet, eller ännu tidigare riktigt när det började hända hela tiden. Jag ville inte verka som en "ja-flicka" vid en första anblick–jag var bara en vit unge med ett blont afro, bär röda tights och en syra-tvättade jean kjol. Jag hade vänner–band vänner—men tillräckligt i alla fall. Jag log en hel del och ökade min hand för att svara på de frågor som jag visste svaren på. Kanske var jag smart nog, men att jag inte var en utmärkt student. Jag gillade att få folk att skratta. Jag var lite för högt. Jag var, helt och hållet, bara...fint.

Men jag var gömmer sig något mörkt, något som är med mig fortfarande, även om jag nu ganska gammal nog att veta bättre. Det har tagit mig 20 år att erkänna det, men problemet är verklig, och den verkar aldrig att gå bort, oavsett hur hårt jag försöker att skaka den.

Jag kunde inte (och jag kan fortfarande inte) att säga nej.

Det är inte ordet INTE själv att jag inte kan säga, naturligtvis.

Jag kan bilda nasal konsonant "n" och låt min andedräkt svisch ut "ooooo". Det är egentligen ganska enkelt.

Jag kan använda ordet i vardagligt samtal: "No way, du inte bara berätta för mig att allt är hälften av imorgon på thrift store! Nej!"

Jag kan snyfta det högt, bultande min knytnäve i min kudde: "nej, Nej, nej—det kan inte vara! Varför inte någon berätta för mig om hälften av försäljningen?"

Jag kan skrika det till min reflektion i spegeln, när ingen är hemma: "NOOOOOOO! HÖR DU MIG? I. SADE. NEJ!!!!!!"

Men när du ber mig att vara barnvakt ditt husdjur Undulat med Tourettes Syndrom medan du vandra i Moçambique för 4 månader? Jag kommer, oförklarligt, motvilligt och ändå, begrudgingly säger du ja.

Han bara äter hemmagjord läder av ekologisk mango? Jag måste köra tre timmar varje vecka för att köpa sade mango och jag tänker på att använda mina egna tänder för att tugga dem i lagom stora bitar så att de inte få in i hans näbb? Naturligtvis gör han det. Klart att jag inte har något emot. Ja.

Kan jag ringa dig dagligen i 2 AM Eastern Time (8 am Moçambique tid) så Mr Ögonlock kan kvittra du en lycklig morgon överlämnandet av På Toppen av Världen? Du satsar.

Om att säga ja är en sjukdom, jag har ett allvarligt fall som det verkar vara, även efter sådana framsteg inom tekniken som internet och bröstimplantat, absolut inget botemedel. Det är, tydligen, en livslång åkomma som resulterar i att den enda föraren i bilpool, biträdande ledare för Tiger Scouter, saknas ett antal två penna leda till att du gav den sista bort på prov dagen, den sista i tabellen när kakan är som serveras och vårdare av Parakiter med en affinitet för Imagine Dragons och svärord.

Och sorg är ofta mycket högt och mycket tidskrävande och mycket, mycket smärtsamt.

Det finns inget botemedel för Alltför stora Ja-ing. Och tro mig, jag har sökt. Det är ingen själv-hjälp audio program (om det var någon som kom hocking det från dörr till dörr, skulle jag säkert köpa det—hur skulle jag kunna säga "nej" när introduktionserbjudande på $99.99 slutar i morgon?).

Jag undrar ofta hur mycket av mitt behov av att säga ja är djupt rotad i min utveckling, hur mycket av det kommer från det höga tryck som har släppts ut på den generation av kvinnor i min ålder (29 år gammal, på min sista 6 födelsedagar). Från den tidigaste punkten i våra liv fick vi veta att vi kunde ha allt—familj, karriär, kärlek och sex och allt som finns på den kontinuum mellan dem. Vi fick fler och fler möjligheter, fler och fler alternativ—men ingen erbjöd oss mindre eller tog förväntningar bort.

Om en ung tjej som vi frågade om vi kunde bli President i Usa för första gången i historien av vår nation, våra föräldrar sa till oss "ja". De var stolta över. Naturligtvis kunde vi. Vi kunde göra vad vi ville. Men vi var tvungna att göra det som samhället ville att vi skulle göra, för—samma saker som våra mödrar hade att göra. Vi skulle kunna få en examen i Astro-fysik och bestiga Mount Everest, men när vi var 25 de frågade oss om vi hade en pojkvän, gjorde vi vill gifta sig och ha barn en dag? Vi visste att de ville ha oss att säga "ja".

Vi förstår mycket tidigt i vår utveckling att fina flickor säger "ja".

Även om, som en bebis kryper på våra händer och knän, vår första ord var "nej", vi lär oss snabbt att "ja" är bättre. Ja gör människor glada, ja får oss vad vi behöver för att överleva. Ja betyder en cookie, ja innebär att någon plockar upp oss och kysser våra halsar. Ja innebär att vi svika någon. Vi är fem år gammal i knästrumpor och Mary Janes och granne nästa dörr och frågar oss om vi gillar dagis. Nej, vi vill berätta för dem, Inga—dagis suger, dam . Vi har att ta tupplurar och klassrummet luktar klistra in. Men vi le och nicka våra huvuden ja eftersom vi vet vad en kvinna med ett slappt stockings och trädgårdsarbete sax vill.

Hon vill att vi ska säga ja.

Jag har ingen bot för mina egna problem, men jag har hopp för framtiden. Jag höja min dotter att förstå att det är okej att säga "nej". Det är inte en lätt bedrift. Detta skapar ofta kaos, eftersom den person som hon säger "nej" de flesta till, är jag. Men det kan inte hjälpas. Jag vill inte att hon ska ärva min sjukdom.

Hur många som 29-igen-åriga kvinnor döljer sin sjukdom, som mig? Jag vet att det måste finnas andra där ute, att säga ja till att köra Bok-och biblioteksmässan, ja till Billy Rae Cyrus 1980-talet mulle, bara för att frisören var så övertygande, så kraftfullt? Bara för att det fanns ingen annan, eftersom de kände sig skyldig, eftersom de var tänkt att säga ja?

Hur många kvinnor finns hand-utfodring tuggas upp bitar av mango för att låna en undulat i deras kök, bara för att de aldrig lärt sig att det var okej, att världen skulle vända fortfarande, att de skulle fortfarande vara älskad och omtyckt och ville, om bara detta en gång...

Den Fina Flickan Sa

Nej.

ADVERT

Lägg till din kommentar