De Två Ord jag kommer Aldrig Säga Till Mina Söner

Det finns en massa saker som jag aldrig säga till mina söner — saker som, "torka inte snorkråkor på din bror" eller min personliga favorit, "Sluta inslagning din penis runt ditt bord."

Och sedan finns det de saker jag sa att jag aldrig skulle göra, och ändå är de alltför stora skärmen och bearbetade livsmedel och alla. Min personliga föräldraskap filosofi är "aldrig säga aldrig", eftersom det är i stort sett situationsanpassat, och till och med dina bästa avsikter kan äventyras av omständigheter.

Men som många föräldraskap curveballs som jag har kastats, kan jag fortfarande säga med absolut säkerhet att det är en sak jag har aldrig, och kommer aldrig, säga till mina söner.

Jag kommer aldrig någonsin berätta för dem att "man up".

Människor går till stor längder för att lära sina döttrar (och rätteligen så!) att de kan vara vad som helst och göra vad som helst som en pojke. Den upp-och-kommande generation av kvinnor är inte rutinmässigt sa att " agera som damer "det sätt som deras mormor och gammel-mormor var. De uppmuntras att bryta sig ur den traditionella roller som anges för sitt kön, att trampa djärvt i territorium som en gång bebott endast av det motsatta könet, och att vara lika på varje vinkel. Om en tjej visar så kallade "pojkaktiga" drag, hon är berömd för att vara stark och ha förtroende att driva igenom hinder av kvinnlighet.

Men hamrade in det psyken av våra söner är trycket att vara maskulin — dominerande, kraftfull, stoisk, och atletisk. Och om de uppvisar något drag på distans uppfattas som "kvinnliga", de är märkta som svaga och underlägsna och är inställd att köras över av dem som — ibland av naturen, men främst av luftkonditionering — visas inte dessa egenskaper lika lätt. Det är orättvist att våra pojkar. Och det är en jävla skam.

Hade fyra söner av mina egna, jag vet en sak eller två om pojkar. Och en av dessa saker är denna: De är söta, empatisk, varmhjärtade varelser tills någon säger till dem att de inte kan. De är utrustade med samma utbud av mänskliga känslor och reaktioner — osäkerhet, rädsla, sorg — som någon annan på planet, men så många gånger sagt att saker dessa känslor och att undertrycka dessa svar eftersom de är "inte manligt." Där är de känslor tänkt att gå? De inte bara försvinna i tomma luften. De gro inne, att omvandla till frustration eller bitterhet eller ilska. Och om en pojke som förlorar sitt hårda grepp om hans känslomässiga tyglarna, även tillfälligt, han riskerar att bli förminskade. "Man up", kommer någon att berätta för honom. "Behöver inte vara en fjolla."

Som en kvinnlig, jag har alltid varit få lyxen av att låta mina känslor visa. Jag kan inte säga hur många gånger jag har varit besviken eller sårad eller arg nog att gråta, och inte en gång har någon någonsin sagt till mig att sluta. Om mina ögon bra med tårar av medkänsla i bilden av ett svältande, utmärglade barn på TV, ingen ger det en andra tanke. Men gud förbjude att en människa reagerar på samma sätt. Han kan vara lika bestört, precis som känslomässigt påverkad, men han skulle på ett bättre sätt visa det med ingenting mer än en rynka eller ett huvud skaka.

Genom att tala om för våra pojkar att undertrycka sina känslor, vi berövar dem chansen att utveckla avgörande emotionella färdigheter. De kan aldrig helt och fullt ansluta med en annan människa om de inte får uppleva sina känslor och kommunicera tydligt att erfarenhet. De kan aldrig helt förstå och relatera till någon annans känslor om de inte är förtrogna med sina egna. Samhällets press på att ständigt vara känslolös är otrogen ut dem chansen till att vara mer väl avrundad och framgångsrika i varje aspekt av deras liv, från sina personliga relationer till deras professionella utveckling. Varför skulle vi vilja det för de pojkar som vi älskar? Varför skulle vi vilja det för de män som växer upp att vara?

En av de viktigaste gåvor jag kan ge mina söner är frihet att uttrycka sina fullständiga sortiment av känslor. Jag kommer aldrig att berätta för dem att inte gråta. Istället fick jag krama om dem och säga till dem att det är okej att vara ledsen. Det är normalt att vara besviken. Det är naturligt att reagera med tårar. Jag kommer aldrig att berätta för dem något som de känner, eller något som de tycker är "inte för pojkar."

Min 4-åriga favorit par skor råkar vara en glittrig par rosa-lila Min Lilla Ponny Crocs, och han bar dem stolt runt på stan tills en pojke på lekplatsen berättade för honom att de var flicka skor. Han frågade mig, hans bruna ögon var fulla av oro, om det var dåligt. Och jag berättade för honom vad jag tänkte: De är grymma skor och han älskar dem och att han skulle fortsätt att älska dem oavsett vad någon annan säger. Personliga preferenser, som naturliga temperament och läggning, aldrig ska definieras i enlighet enbart till kön.

Detta är varför jag aldrig kommer att berätta för mina söner att "man up". Så länge som någon anser känslighet, empati och medkänsla "girly" i stället för att bara mänskliga, vi gör en stor otjänst till båda våra söner och våra döttrar. Det är ingen mindre; vi är alla invigt samma känslomässiga reaktioner, och vi ska alla få möjlighet att visa dem på det sätt som de kommer ut.

Boys will be Boys — varm, kärleksfull, känsla pojkar — tills samhället försöker lära dem att vara män.

Det är dags att tänka om vår definition.

ADVERT

Dela med vänner
Tidigare artikel
Nästa artikel

Lägg till din kommentar