Livet som Aldrig Gifta, Ensamstående Mamma

Att vara en ensamstående mamma är inte lätt. Finanserna är svårt, att göra med exs kan vara en utmaning; att balansera behoven av barn med stressfaktorer av äktenskapsskillnad, hemskillnad eller co-parenting är alla dagliga utmaningar för många ensamstående mödrar. Dessa realiteter är sant för alla typer av familjer och par: gift, ogift, dating, lever tillsammans.

Men vad händer om de mödrar som aldrig gifte sig eller aldrig leva med fadern om deras barn? Hur gör man för att dela ett barn som just kommit till världen? Vill du dela barnet i mitten med en tar ena halvan och den andra den andra hälften? Uppenbarligen inte. Men det är vad det känns som på tiden.

Att vara en aldrig gift ensamstående mamma, jag är mer bekant med dessa utmaningar, så skulle jag vilja vara.

Det är ett vanligt online-forum akronym, SAHM, som står för Vistelse på Hem Mamma. Varför är inte NMSM används för att Aldrig Gifta, Ensamstående Mor på samma sätt? Jag ska berätta varför. Det är inte coolt att vara en NMSM. I vissa föräldraskap cirklar, ensamstående mödrar är sopas under mattan som gårdagens frukost smulor.

För tre år sedan, vid en ålder av 41 år, med klockan tickar snabbt, jag valde att sätta ett liv till världen. Jag gjorde valet att bli mamma. Mitt beslut att ta ett barn till världen inledningsvis deltar vision för ofta eftersträvat ideal är en kärnfamilj. Men kort in i graviditeten blev det klart så blev det inte. Och så började jag resa för att lära sig om ensamstående föräldrar, ensam.

Överraskande, tillsammans med mitt beslut kom en rad konsekvenser för samhället om vad moderskap bör och ska vara. Jag var naiv att gå in i det hela. Jag var inte beredd på det faktum att som en gravid kvinna, jag skulle vara i den mottagande änden av så många medvetna och undermedvetna övertygelser och åsikter om vad en gravid kvinnas liv ska vara. Till exempel, det var på den tiden som en av mina kollegor upptäckte att jag var gravid medan vi var på Universitetet avdelningar semester part. Jag sa till henne "Ja...jag är gravid." Hennes ögon fick ljusa och hon såg väldigt glada. Och då sa hon, "Åh!!! Jag visste inte att du var gift!" Hej, samhälleliga förväntningar. Detta kom från en nästan PhD kvinna som arbetat professionellt med familjer.

En av de svåraste sakerna jag lärt mig längs vägen för ensamstående mor graviditeten var att jag inte skulle vara lika accepterat som jag trott att jag skulle vara. Jag lärde mig att det är inte lätt att vara grön. Tyvärr, jag har också lärt mig att som ensamstående gravid kvinna du är inte en del av "i mängden".

Världen ser en gravid kvinna som ena halvan av en helhet, inte som helhet. Oavsett var du går–läkarbesök, sjukhus, caféer–det är en osynlig man som går med dig om att världen ser och som har ett namn. Han är Din Man.

Men i mitt fall var det ingen man.

Alla skulle se detta osynlige mannen, men det var inte förrän jag skulle göra det helt klart, verbalt och på annat sätt, att skuggan skulle försvinna och i dess ställe ett frågetecken på människors ansikten. Jag tror att detta var särskilt sant eftersom informationen kommer från en stark frammarsch, välutbildade vita kvinnan. "Vad menar du att det är någon man?" deras ansikten skulle tyst fråga. "Vad menar du ingen pojkvän?" "Vart tog barnet ifrån?"

Den vanligaste frågan?

"Hur kunde detta hända?" följt av en liten våg i sin hand mot min mage.

Jag verkligen tror inte att jag behöver skriva in svaret.

Men bara för att göra livet roligt, ibland gjorde jag. Åtminstone jag fick njuta av lite chock värde från gång till gång när jag meddelade att "jag hade sex." Vad säger du om det? Rensar upp allt, inte det?

Jag fann mig själv laddar upp för att "Vi är inte gifta mode" när hennes pappa och jag gick någonstans tillsammans som innebar födelsen beredning. En uppsättning av material per par. "Vi bor inte tillsammans." "Ohhh..." och sedan en rusning på kontaktpersonen är en del som han eller hon har försökt att hitta en uppsättning reservdelar, eller att avsäga sig sin egen, eller komma överens om att föra en annan uppsättning till nästa klass.

Blanketter att fylla i? Ett område för moderbolaget och adress för den förälder. Vid vissa tillfällen två utrymmen men ändå krångligt och besvärligt. Jag var också tvungen att memorera hennes fars personnummer, adress, telefonnummer och födelsedag. Försäkring material: de kan bara gå till ett hem. De går till den som betalar för den försäkring, inte den förälder som förvaltar barnets hälsa.

Jag kan inte säga hur många gånger jag blev kallad "Fru" när man är gravid. En god manlig vän till mig som jag spenderat en hel del tid kallades "Pappa" vid flera tillfällen när vi var ute för söndagsbrunch. En servitris även påpekade hur mycket min två månader gamla dotter såg ut som min vän. Vi hade en bra skratt över det. Men även om jag skrattar på utsidan, vilket gör ljuset av situationen, det var fortfarande en del av mig som var gråter på insidan.

Inte varje familj har en mamma, en pappa och 2,5 barn. Om världen bara erkänt det också.

ADVERT

Lägg till din kommentar