Varför jag är Nästan Besatt av Strykjärn / (Tack till Min Mamma)

"I fall du gifta dig med en flicka som inte kan", förklarar hon med ett kort öga roll. "Ingen lär dem det här längre."

Jag är 12 sommaren 1988, och hon och jag i köket, ryckte sida vid sida över våra metallic grå omfattas strykjärn. Hon har en uppvärmd hennes beige Sunbeam Välj-O-Steam för att den "bomull" - inställning, och det är gurglande ånga i väntan på jobb före. En av mina styvfar kyrkan shirts—vit, sätt, enda bröstficka—nedåt på mjuk-men-blanka center planka framför oss.

Hon sprutar en lätt dimma av konserverad stärkelse innan jag säger, "Du börjar med oket." Att trycka på bred remsa av tyg över den övre delen av tröjan är tillbaka med järn, hon gör det smidigt och till synes vitare. "Nu du, säger hon. Jag kör järnet över samma plats, och vissa av tyg fångster under den. "Katt ansikten", som hon kallar dem med rynkad panna—de fula veck i en annars perfekt pressade bit av tvätt.

Jag går över den rynkiga plats mer noggrant en annan tid och ångra den skada. Ärmar och krage, paneler fram och tillbaka är alla behandlas till min mamma för samma omsorgsfulla spray och sprida metodik. "Din Moster Peggy alltid använder dopp stärkelse, konstaterar hon, som om jag vet vad det innebär. "Gammaldags flytande form." Kanske är det lite tydligare. Jag har en bild i mitt sinne, i alla fall.

Tjugofem år senare, står jag dagligen i mitt eget kök med mitt arbete shirt för den kommande dagen spred före mig. Jag använder inte min mamma ' s metod. Jag börjar istället med ärmar, sedan vänder det hastigt, ångande första fronten, sedan tillbaka. En snabb kör över krage följs av extra uppmärksamhet till fickan, om det finns en. Om det är en burk av stärkelse, jag kommer att använda det. Om inte, är det inga bekymmer. Så länge rynkor är ute, jag är glad. Jag antar att det är en människa sak, swift-teknik, och Mamma skulle utan tvekan blänger surt på det.

Det är inte så att jag gifte mig med "en tjej som inte kan det," men det är snarare bli en hemlig besatthet av mina få en skjorta helt slät innan en dag med aktiviteter. Även i en tid präglad av "järn-fri" och "wrinkle-resistant," jag insisterar på att mina kläder i min väg. Och på det sättet är strukna. Så jag gör vad min mamma skulle kalla "en slicka och ett löfte" på blå Oxford tyg, jag tänker på hennes lektion i en äldre, klokare land kök. Hela världen kan bli ovårdad, men på grund av mammas undervisning, vad jag bär alltid kommer att vara en ordningsfråga.

ADVERT

Dela med vänner
Tidigare artikel
Nästa artikel

Lägg till din kommentar