Min Fru Är Vacker Utan Smink, Men Min Åsikt Är Inte Det Enda Som Räknas

Efter vår tredje leverans, Mel utvecklat mörka fläckar på hennes ansikte så att hon började använda smink. Det galna är att jag pratade med henne om det.

"Du behöver inte smink. Du har aldrig behövt det. Du är vacker."

Mel var i badrummet, applicerat foundation till hakan. Jag står i vårt sovrum.

Vi hade varit gifta i nio år. Och för att vara ärlig, Mel bär smink var mer chockerande för mig än när jag fick reda på att hon inte gjorde det. Vi hade tre barn då. Vi var båda i våra tidiga 30-talet, och hade bott i tre olika länder.

Första gången jag kan påminna om att se Mel bära smink var på vårt bröllop. Hon hade lite rouge och lite eyeliner, men generellt, det var ljust — något för bilder. Jag minns att jag tänkte att hon såg vacker dag, men jag tror inte att smink som gjorde skillnad. Jag tror inte att det var hennes make eller receptionen centrum, eller något av det. Jag tror att det var hennes leende. Hon har en sly leende som kurvor precis, hennes kinder att vrida i hörnen. Hennes hår var drog tillbaka till en enkel fläta.

Det var också något tröstande om hennes uppträdande. Vägen gick hon och skrattade. Hon fick mitt hjärta att kännas varm. Jag älskade hennes personlighet och hur hon bar sig med precis rätt mängd av förtroende. Jag tyckte om hennes åsikt, och jag älskade hur hon uppmuntrade mig att gå till skolan trots att det är en late bloomer. Jag är inte exakt säker på vad det var som fick mig att falla i kärlek med henne. Självklart var det en blandning av saker. Men vad jag vet är att ingenting om min kärlek till henne hade något att göra med smink.

Mel klev ur badrummet och tittade på mig med en vriden leende, sin högra hand på hennes höft, brunt hår drog tillbaka, en liten rund spegel i hennes vänstra hand.

"Det handlar inte om hur du ser mig", sade hon. "Jag vet att du tror att jag är vacker." Då hon vred hennes läppar åt sidan, och hennes ansikte tycktes säga: "Du får inte det."

Tänker tillbaka, det gjorde jag inte.

Hon var tyst längre tid än förväntat, klart de försöker hitta rätt ord. "Men människor kan inte se för mig hur du ser mig. Jag känner mig inte vackra längre, och dessa fläckar på mitt ansikte jag känner mig fruktansvärd. Jag vill bara inte att folk ska se dem."

Vi gick fram och tillbaka en stund efter att — jag insisterar på att hon är vacker, och hon försöker förklara hur det blemmor i ansiktet fick henne att känna sig. Hon använde ord som "gammalt" och "fult", medan jag fortsatte att tala om för henne hur vacker jag hittade henne. Jag berättade för henne om hur hennes söta leende och sin disposition, och hur hon blev hela paketet. "Om folk inte kan se det, då är det deras problem."

"Nej," sade hon, " det är mitt problem ." Jag kunde inte avgöra om hon var frustrerad eller arg. Sedan sade hon något som jag verkligen slog mig.

"Saken är den, att din åsikt om hur jag ser ut är inte det enda som betyder något." Hon ville inte säga det med ilska. Hon ville inte säga det med sorg. Hon sa det med en mjuk antydan av verkligheten av vad det är att vara en kvinna.

Hon gick tillbaka in i badrummet, stänger dörren, och samtalet avslutades.

Det var för två år sedan. Från och med den dagen, hon har burit smink varje dag. Och det galna är, det har inte gjort en skillnad i hur jag ser på henne. Hennes leende ännu vändningar precis i hörnen. Och hon har fortfarande samma avväpnande disposition och mjuk lättsam humor som hon hade innan hon bar smink. Hon bär sig med grace. Hon smälter mitt hjärta.

I själva verket tror jag att det enda som ändras när Mel började bära smink, sättet hon såg sig själv. Och jag tyckte om att en hel del efter Mel berättade för mig att min åsikt inte är det enda som betyder något . Och liknande saker som det ofta gör, det tog mig ett tag att inse att Mel hade rätt.

Mel och jag har varit gifta i 11 år, och även med alla vår historia, våra barn, våra inteckning, alla av det, min åsikt om hennes skönhet är inte det enda som betyder något. Och du inser att detta var väldigt svårt för mig att erkänna, eftersom jag gillar att tänka att jag ser min fru är hur världen skulle se henne.

Men det är inte sant.

Jag kommer vara den första att erkänna att makeup och skönhet är en social konstruktion som utarbetats av marknadsföring, filmer och tidskrifter. Och jag antar att min förståelse av det som har gjort att jag antar att om jag älskade Mel precis så som hon är, att det skulle vara allt hon behövde för att känna sig vacker. Men jag kan inte förneka att hon går lite mer tryggt med makeup. Hon tydligt känns lite bättre om sig själv och vem hon är just nu som en mor och hustru.

Och det är inte en dålig sak.

I slutet av dagen, det är Mel ' s val att bära eller inte bära smink, och jag stötta henne oavsett.

Så en morgon, nästan två år efter att vi argumenterade över makeup, jag tog upp det igen. Det var morgon. Hon lutade i nära badrumsspegeln, redo, och jag berättade för henne att oavsett vad, jag kommer alltid se henne som vacker. Men i slutändan är det jag vill ha vad alla män vill ha: för min fru att känner vackra. "Jag ska erkänna att känslan är vacker mörk och mystisk för mig. Men jag vet att det är viktigt för dig, och om makeup är vad det tar för att det ska hända, då är jag allt om det."

Mel tittade på mig med ett leende. Hon ville inte säga det jag sa eller att jag fick det. Hon bara lutade sig in och gav mig en puss och sade, "Tack."

Om du gillade den här artikeln, chef över till att gilla vår Facebook Sida Det är Personligt en all-inclusive utrymme för att diskutera äktenskap, skilsmässor, sex, dejting, och vänskap.

ADVERT

Lägg till din kommentar