Mitt Andra Ex

För tio år sedan träffade jag den här tjejen.

Jag måste erkänna att jag först hade vissa reservationer om henne. Jag kände henne genom hennes rumskamrat, och hon var lite... udda.

På knappt 18 hon hade lämnat hemmet och flyttade tvärs över landet för att där hennes pojkvän bodde. En pojkvän som hon aldrig träffat personligen, men hade känd på nätet under flera år. En pojkvän som jag bara slutade att träffas två gånger i sju år.

Hon var en vegan self-made expert på feminism och mänsklig sexualitet, och även om hennes lugn snark kunde klippa, hon var söt och samvetsgrann ett fel.

Vi blev vänner. Nära vänner. Jag hjälpte henne att få ett jobb med min arbetsgivare, arbetar äldreomsorgen. Hon gjorde sig otroligt impopulär med ledning av senior center byggnad när hon avslöjat sexuella övergrepp papperslösa kvinnor upplever i händerna på personer som de var att ta hand om.

Hon var alltid ser ut för andra människor.

Jag gillade henne mycket. Sanningen skall fram, jag älskade henne. Hon var en av mina närmaste vänner. Hon stod upp på mitt bröllop. Hon hjälpte mig att flytta möbler. Hon stod modell för mig när jag målade.

Hon var en god vän .

Jag var nog inte så bra för en vän. Jag gick igenom en hel del under dessa år. Jag behövde en hel del. Och kanske, kanske, jag insåg inte att hon behövde mer från mig. Hon var en sådan givare, hon gjorde det lätt att be om tjänster, för att be om hjälp.

Hon hjälpte mig när min pojkvän och jag flyttade ihop. Hon hjälpte mig när han gick igenom cellgifter. Hon hjälpte mig att ta mig redo för bröllop. Hon hjälpte mig att flytta igen, när jag var sex månader gravid med tvillingar.

Och så en dag ringde jag till henne. Jag hade sett på Facebook att hon och lång tid pojkvän var engagerade, och jag ville framföra mina gratulationer. Hon ville inte prata med mig. Hon var arg på mig. Jag kommer fortfarande ihåg vad som hade satt henne, men hon hade en lista.

Det märkliga var, de flesta saker på sin lista? De var inte riktiga. Hon berättade för mig att jag skulle papperskorgen talade hennes fästman. Hon anklagade mig för att stjäla en DVD, som jag genast köpte och hade skickats till henne. Hon berättade för mig att hon hatade ett porträtt jag målat av henne.

Jag satt på min säng och lyssnade på hennes lista mina fel och mina överträdelser, och jag bad om ursäkt. Jag kunde inte tro vad annat att göra. Och när jag frågade vad jag skulle göra, hon sa till mig att jag aldrig skulle kunna kontakta henne igen.

Jag gick, och hon glatt berättade för mig farväl, och hängde upp.

Det tog mig några månader att göra allt hon ville att jag skulle göra. Att unfriend henne på Facebook, och ta henne från min google chat listan.

Det sög. Varje sekund av det sög. Eftersom hon var min vän, och jag älskade henne, och jag var heartbroken att när det verkade som hon var så glad och livet går så bra för henne, vad hon ville mest från mig var att jag lämnar henne ensam. För evigt.

Jag har hållit mitt ord, för det mesta. Jag har inte kontaktat henne. Men när hennes nya man skickade en vänförfrågan på Facebook, jag tog den. Och även om det har gått fyra år nu, jag kan inte hjälpa mig själv. Jag kollar på henne.

Du ser, folk är lätt att hitta nu. Särskilt när ni har gemensamma vänner. En snabb googling, en kör igenom foton på någon annans vägg, några pinsamma minuter efter...

Du kan typ av stjälken någon som du vill. Och att du inte borde.

Men det är svårt. Det är svårt när jag ser hennes namn publiceras någonstans, och vet hennes karriär går bra, det är svårt att vet att jag inte kan skicka henne en lapp som berättar för henne att jag är glad för henne, och jag är oförklarligt stolt, och jag är glad att hon gör precis vad hon visste att hon ville göra när hon var arton.

Sociala medier är fantastiska. Med sociala medier kan vi hålla upp direkt med nyheter, med vår kändis ikoner, med tv-serier vi gillar, med band som vi följer, med de lag vi root för. Tack vare sociala medier, jag kan ta reda på nästan direkt när mina vänner har barn, eller få nya jobb, bryta upp, eller har en riktigt fantastisk måltid på en restaurang som jag vill prova.

Men det gör oss också tillgängliga på ett sätt som vi aldrig har varit förut. Vem som helst kan förmodligen hitta mig, om de försöker tillräckligt hårt. Precis som jag alltid kan hitta någon som jag kände en gång i tiden, men tappat kontakten med, på något sätt.

Jag saknar henne, och att kunna se henne när jag vill, från ett avstånd, gör att det dröjer. Gör det omöjligt för mig att bara dra i kontakten och unfriend hennes man (som jag aldrig tyckte illa om), och säger till mig själv att sluta leta efter hennes artiklar.

Men jag fortsätter att hoppas att hon en dag kommer att sakna mig också. Och en dag kommer hon in och se hur jag gör, och kanske bara klicka på "gilla" på bara en sak, bara en gång.

Eftersom hon var en bra vän, och jag saknar henne.

Fyra år senare, det gör fortfarande ont. Och jag önskar att jag kunde ringa upp henne för att låta henne veta hur glad jag är över att hon är glad. Hur glad jag är att hon var min vän. Hur oavsett vad som har hänt, jag kommer ändå alltid att finnas där för henne. Om hon någonsin ville att jag skulle vara.

ADVERT

Lägg till din kommentar