Min Besatthet Med Solarier Nästan Dödade Mig

Jag beslutade 2007 att sluta döda mig själv. Det tog en sekund för att svara i telefonen, ca 15 mer att säga, "Åh. Okej, tack", och en blå Bic-penna för att skriva ner en dag och tid. Det förvånar mig att denna dag hur mycket enkelt det var att göra det beslutet. Det tog mig mindre tid än det tar att värma en mikrovågsugn måltid för att sluta göra något av det jag hade gjort under närmare 20 år och på allvar för cirka 15 av dessa år. Människor runt om mig spendera veckor av sitt liv bestämmer vilken bil du vill köpa och bläddra igenom otaliga sidor av frisyrer, och en del även uppleva mycket förtvivlan över huruvida eller inte att köpa ett faux läder sits. Jag gav upp garvning så snabbt som jag kommit över och stängt av vatten som hade varit att skapa lödder i min diskbänk.

Jag är av den Tonåring tidningen och Tiger Beat generation . Jag köpte elektrisk blå Maybelline mascara, och jag tight-rullade mina jeans över mina lily-vita Keds. Skjortor var neon, hår var stor, och hud var brun. Jag, som tur skulle ha det, är ljushyade, gröna ögon, och mitt hår är en rödaktig blond. Min farfar sa alltid till mig att min syster och jag var strawberry blondiner. Han sa att jag bara missade att vara rödhårig, och hon bara missade att vara blond. Jag var inte någon fantasi för att inse, tan. Men, förbarma dig, hur jag ville vara.

Med början omkring 12 år, varje vår och hela sommaren, jag skulle samla upp min hopfällbara gräsmatta stol, min baby oil och min batteridriven radio och jakten på den soligaste platsen på gräsmattan. Jag skulle ljuga om att det är otroligt obehagligt klibbiga plast stol med mina armar, ben och bröst glittrande och redo att njuta av solen. Varje 30 minuter vände jag mig, precis som en kyckling på en förteckning. Mitt tålamod växte längre när jag blev äldre, och så småningom slutade jag sitter upp var femte minut för att kolla mina framsteg. Det var gott. Jag blev röd, bränd och putande. Vänner alltid sa, "Åh, den röda visar att tan. Oroa dig inte". För mig, som inte var riktigt sant. Red bara sårad och därefter försvann gång på gång. Jag inte låta mig bli avskräckt. Jag blev bara mer beslutsam än någonsin att uppnå en solbränna.

Vad jag förstod inte som en tonåring var att jag var med luftkonditionering min hud. Ju mer jag utsatt min hud för solen, desto svårare blev det. Jag såg det inte då, men mina ord, jag kan se det nu. Baby olja och spraya vatten på flaska gav vika för Hawaiian Tropic tanning lotion. Inget jag försökte gav tan som jag ville, men det var bättre än att vara blek. Blek var inte chic på 80-talet, eller var det på 90-talet.

Efter examen 1992 och få ett jobb efter min morgon college klasser, jag köpte solarium besök. Jag hade flera vänner som används solarier och hade ett par som ägde dem. Visserligen, jag var mycket misstänksamma för att använda ett solarium. Vi 90-talet high school tjejer, hade hört alla historier om solarier i huvudsak matlagning ditt inre. Jag, för alltid skeptisk, borstad dessa berättelser åt sidan och låt min önskan för att friska, solbränna utseende vinna. Vid 18 års ålder, började jag ljuger en gång eller två gånger i veckan i en pool av min egen svett med rader av lampor, som utstrålar värme och ljus på min hud bara millimeter från min kropp.

Som åren gick, skulle jag besöka solariet upp till tre eller fyra gånger varje vecka. Detta mönster fortsatte för mig från April till augusti. Min hud, välsigna det, hade äntligen gett efter. Det var garvning. Jag har alltid haft en rödlätt titta i mina kinder och på mitt bröst, men jag var, för alla syften och ändamål, tan. Jag insåg att jag hade äntligen hittat svaret och tycka hur min hud såg, jag utökade mitt besök. Jag började gå tidigare på våren och senare i höst. År 2007 var jag med en garvning säng från februari till oktober, ligga i sängen 20 minuter varje gång jag gick. Jag älskade varenda en av dessa 20 minuter.

Många människor misslyckas med att inse att garvning är beroendeframkallande . När jag säger att jag älskade sol, jag menar inte att jag omhuldade det på det sätt jag trivs med något när jag säger "Titta på det täcke! Åh, jag älskar den!" Jag menar, jag älskade det sättet Kanye älskar Kim och hur tonåringar älskar emojis. Jag skulle inte och kunde inte sluta. Jag absorberade varenda sekund av den erfarenheten. Lukten av tanning accelerator var, och fortfarande är, min favorit doft utanför lukten av färsk-från-den-ugn munkar. Det är något med doften som härrör från kokosolja och alla andra knick-knack-paddy-smäll ingredienser för att lyckas i olja i en stekpanna en hud under ljuset av en Wolff säng. Med risk för att låta lite morbid men att hålla mina läsare intressen på hjärtat, jag måste säga att doften av mitt kött fräsande under dessa lampor är en doft jag saknar. Jag tror ärligt talat att det var inte lukten i sig som förde tillfredsställelse—det är bara äckligt—men jag tror min hjärna på något sätt i samband med att lukta med framgång.

Rodnad i min hud gjorde att vända sig till en solbränna under åren, och under 2007, jag hade permanent solbränna linjer. Jag tog några månader bort från garvning under året—och min hud var så skadad att jag alltid hade solbränna linjer. Detta, tyvärr, var ett snäpp i mitt bälte av garvning framgång. Ger upp det aldrig slagit mig. Även efter det att båda mina barn är födda 2001 och 2002, fortsatte jag. Mina barn kände igen mig från början som röd. Mitt ansikte var rött. Mina axlar var röda. Mitt bröst var röd och splotched med början på vad min mormor som kallas åldersfläckar och jag ringde fräknar. Jag hade förseglat affären. Skadan var redan skedd, och jag hade inte för avsikt att sluta.

Då min vän räddade mitt liv.

Jag hade en mörkbrun hästsko-formad mullvad på min övre vänster arm. Jag hade ingen aning om hur lång tid det hade varit det. Jag hade lagt märke till det innan och hade aldrig gett det en andra tanke. Min hud var rättvis och fräknig, och jag hade flera mullvadar. Som brun fläck hade aldrig varit på min radar. Jag var mycket mer angelägna om att se till att köttet under den lilla palm som sticker jag ut på min höft var Casper vit jämfört med resten av min hud. Min vän, min bästa vän sedan nionde klass, pekade på denna mullvad en solig eftermiddag i 2007 på uppfarten precis utanför mitt garage dörren och sa, "Hej, hur länge har det varit det?" Jag berättade för henne att jag inte vet. Väldigt skeptisk och mycket i hennes sista månader i vård skola, hon uppmanade mig att se min familj läkare.

I veckan fick jag lyssna till sjuksköterska läkare från min läkare berätta för mig biopsier horseshoe var melanom och ett möte hade det redan varit gjort för mig med en hudläkare. I en annan virvelvind veckan, jag körde själv hem från att ha den plats där horseshoe mullvad som används för att ligga utskurna av en annan centimeter. Såret som krävs stygn både inne och ute och månader av bandage och antibiotika salva. Min övre vänster arm var kvar med vad min hudläkare som kallas en "hund öra" ärr som han hade svårt att stänga det. Det är 2015. Detta är första året jag inte kan se klump från hund-öron.

Jag stannade till garvning. Jag slutade köpa besök och, i själva verket gav resten av min förutbetalda besök bort. Jag började använda solskyddskräm med minst SPF 30, och jag vaktar mina barns hud som det är guld. Mitt besök har plats för melanom bort förvandlats till besök varje sex månader, x-strålar från mitt bröst och otaliga fläckar frysta eller klipp ut från mina läppar, kinder, hals och armar. Jag har haft basalcellscancer fyra gånger sedan 2007 och har ärr som bevisar det på min nacke och axlar. Var och en av dessa har det som krävs Mohs operation.

Förra hösten 2014, jag valde att ta min hudläkare råd och börja använda Efudex regelbundet på mitt bröst för att ta bort precancers. Efudex är en aktuell kemoterapi jag kommer att tillämpas för varje sex månader. Det är en behandling skulle jag inte ha haft att använda på mitt bröst hade jag inte garvade. Det är en behandling skulle jag inte ha varit här hade min bästa vän inte räddade mig.

Min historia är mycket mindre tragiskt än så många som jag har läst under åren. Jag är medlem i några forum på nätet och jag läste med tårar och sammanbitna tänder, berättelser om nära och kära bestående kemoterapi, att välja att delta i rättegången behandlingar och begravningar. Jag läste om begravningar en hel del. Jag räknar mig själv bland de lyckligt lottade. Även om varje huden kolla ger nyheter för mer skada och fler misstänkta huden avvikelser, jag drastiskt minska mina chanser för att utveckla ytterligare melanom genom att stoppa min älskade solarium besök.

Jag vet inte rabatt, men det faktum att jag en gång var dum, fåfäng och obildade. Det är 2015. Jag har två tonåringar som jag älskar med allt i mig och som bara har någonsin känt somrar smetar solskyddskräm. Jag är blek. Jag är vid liv.

ADVERT

Dela med vänner
Tidigare artikel
Nästa artikel

Lägg till din kommentar