Jag är En vuxen-Ass Kvinna, Och Min Mamma Är Fortfarande Att Försöka Detaljstyra Mitt Liv

Om du frågar min mamma, hon berätta att hon och jag är bästa vänner. Vi gör saker tillsammans som vänner ofta gör, som att gå och handla eller att fånga en film. Hon tycker att jag berätta allt som händer i mitt liv.

Nu, om du frågar mig, jag kommer att säga att ja, vi gör saker tillsammans, och ibland har en anständig tid, men det finns inget sätt att min mamma är min bästa vän. Hon passar inte de kriterier jag har för en sann vänskap. Jag älskar henne för att hon är min mamma och för att hon har räddat min röv flera gånger under mina 31 år i livet, men de flesta av den tid jag inte riktigt som hennes.

Min mamma var hemma tills jag var väl i min tonåring år, och jag är hennes enda barn. Det betyder, jag fick 100% av sin uppmärksamhet på om jag ville eller behövde det. Hon tyckte att sväva, och Jag fick aldrig en paus från henne .

Genom högstadiet, jag blev hennes de facto följeslagare. Hon tog alldeles för mycket av ett intresse för mig och mina vänner, volontärarbete på regelbundet på min skola och då chaperoning oss på våra utflykter. Till denna dag, om jag stöter på en gammal klasskamrat, deras första fråga är: "Hur är din mamma?" Vid 12, alla mina vänners föräldrar var att lossa tyglarna samtidigt som det verkade som om min mamma skulle skärpa mig.

Min mamma vägrar att se mig som något annat än ett barn, även om jag nu i mitt 30-talet med mitt eget barn, och det är det största problemet i vår relation. Till exempel, i mina yngre år av college, jag bor utanför campus och arbetar som servitris på en restaurang/bar. Brukar jag fick jobbet tidigt och skulle återvända hennes samtal när jag gick hem, men en natt fick vi smällde och jag slutade sent. I stället för att lita på att en ansvarig 20 år gamla, kanske var jag fortfarande arbetar, hon ringde mitt jobb och söker mig. Jag var FÖRÖDMJUKAD.

När jag försökte prata med henne om det nästa dag och berätta för henne hur generad jag var och hur hon som behövs för att behandla mig som en vuxen och respektera gränser, hon grät om hur jag inte uppskattar henne och förklarade att hon var "bara orolig." Jag ville ställa fastare gränser om hur ofta pratade vi (om vi inte pratar med en viss tid varje dag, hon skulle ringa mig för att kolla på). Ingen av mina vänner kände skyldig att prata med sina föräldrar så ofta, trots allt. Men när jag försökte att skapa en hälsosam distans, min mamma skulle lägga skuld på tjock om hon inte hör från mig för två dagar.

Oavsett många gånger under de år jag har bett henne för lite mer personligt utrymme, hon har aldrig gett det. Även när jag levde hela vägen i hela landet (vid 25 års ålder, mind you), hon krävde att jag sms: a med henne varje kväll när jag kom hem från jobbet. Då hon skulle omfattas mig till frågor om vad jag åt till middag och om jag gjorde tvättservice regelbundet nog. Jag skit du inte. Och om jag inte svara? Tja, då hon skulle börja ringa runt och letade efter mig.

Naturligtvis, vi har en bra tid tillsammans då och då. Det är inte alla dåligt. Jag har tagit henne till Broadway för hennes födelsedag, och en gång i en stund, vi går och handlar och jag nästan glömma bort hur mycket hon kan hindra mig. Men sedan behövs det bara ett enkelt "Du kommer ut med ditt hår ser ut som det?" för att få mig tillbaka till verkligheten. Varje beslut jag gör, från den frisör jag valde till tvättmedel köper jag, är uppfyllt med en trekantig ögonbryn och ett "verkligen?" typ fråga. Sedan undrar hon högt, naturligtvis — varför jag inte vill prata mer.

Detta är samma kvinna som listar hennes yrke på Facebook som "Queen Bee" i familjen. Hon insisterar på att allt är gjort sitt sätt, eller att det är fel. Om jag vågade fråga eller inte håller med henne, hon tar det som en personlig förolämpning och sedan får mig att känna mig så skyldig och känslomässigt utmattad att jag bara backa och ge i så att skitsnack kommer att sluta.

Det har varit särskilt svårt att hantera detta förhållande eftersom jag har blivit mamma. Jag har valt att höja min son som väsentligt skiljer sig från hur hon valde att höja mig, och det gör henne så arg. Hon har nyligen brast i gråt och berättade för mig att hon är rädd för att prata med mig eftersom jag får en "attityd" om allt även om hon försöker att göra är att hjälpa till. Men när hon börjar en mening med "jag säger inte att du är en dålig mamma, men jag vet mer om barn än vad du do," vad ska jag göra med det?

Jag berättade för henne otaliga gånger att om hon slutade att vara så negativ och dömande, kanske jag skulle vara lite mer mottaglig för henne feedback. Hon säger alltid att hon ska "jobba på det", men det har varit 30-plus år nu, så jag tänker inte hålla andan.

Hennes attityd, hennes känslomässig manipulation, och hennes vägran att erkänna och respektera mina känslor är en stor anledning till att jag har flyttat över hela landet. Två gånger .

Titta, jag är inte lite bortskämd brat. Jag kommer alltid vara tacksam för de uppoffringar som min mamma gjort för mig, precis som när jag precis hade fött barn, hon tog mig och min son när min nu ex-partner sparkade ut oss. Och hon är en mycket kärleksfull, kärleksfull mormor.

Folk säger hela tiden hur lycklig jag är över att ha en mamma som alltid finns där för mig, och jag vet att det är sant i många situationer. Men ärligt talat, gräset är inte alltid grönare på min sida av stängslet. Bara för att en mamma är ständigt närvarande betyder inte att relationen är god. Hon kan fortfarande vara dömande och elak och manipulativ — det är bara svårare för mig att fly från sina kopplingar.

Om du gillade den här artikeln, chef över till att gilla vår Facebook Sida Det är Personligt en all-inclusive utrymme för att diskutera äktenskap, skilsmässor, sex, dejting, och vänskap.

ADVERT

Lägg till din kommentar