Överraskande Anledningen Till Att Min Mamma Vän Dumpade Mig

E-post hamnar i min inkorg, pulserande med vitriol.

Min roman om YA tonåring cybermobbning hade precis släppts, och min kära vän var tydligt irriterad.

Hur kunde du? började den digitala rant. Min puls dunkade när jag läste på, undrar vad i hela friden jag hade gjort som så djupt såra henne.

Följden? Jag hade fräckheten att namnge en karaktär i min bok med samma namn som hennes sjuåriga dotter går. Mållös, jag slet genom sidor, behöver burk mitt minne. Jag hade av misstag använt hennes barns namn för en av mina trio av "mean girls?"

Nej. Det tog flera passerar tills jag slutligen hittade obskyr referens: en underbara Abercrombie supermodell som dejtade boken hjärtekrossare popstjärna. Karaktären var en perifer figur, i bästa fall, som aldrig kommer in i berättelsen, men refereras två gånger. Visserligen är hon beskrivs som en fadd—men bara för att min tonåriga huvudpersonen är fruktansvärt avundsjuk på henne.

De trodde att de två skulle vara sammanpressad helt enkelt aldrig slagit mig. Men att välja namn, kanske det var jag som hade passerat linjen.

Vad är ett namn?

Och när vi författare väljer namn till våra fiktiva karaktärer, vilka som bör vara tabu?

Den blowback fick mig att avundas författare av historiska romaner, som kan harken tillbaka till namn som Hortense och Gertrude, eller science fiction skriftlärde, som enkelt kan koka ihop namn—Catniss och Peeta—som ännu inte existerar.

Men som en samtida författare, det skulle vara smal smulor om jag var tvungen att eliminera monikers alla jag någonsin stött på under mina fyra decennier på denna planet—barnens klasskamrater, vänner, lärare, grannar, släktingar och så vidare.

Och sanningen är, att jag inte alltid vet exakt vart jag få namnen jag använder.

Vi författare plocka våra namn på karaktärer från etern och hamstra dem, som våra barn " Shopkins samlingar, redo att värva som behövs. Några kommer från hjältinnor böcker och filmer. Andra, från namn som vi älskar och som desperat ville använda till våra egna barn och barnbarn, men kunde inte få våra egna makar ombord. (Och visst, ibland, återvunnet från namnen på våra mest onda barndom mobbare.)

Denna oväntade brouhaha harkened tillbaka till " baby-namngivning strider "Jag skulle stått ut över ett decennium sedan—strikt-ännu outtalade regler om när ett namn kunde och inte kunde begäras för våra ännu ofödda firstborns.

Jag hade nästan glömt bort hur starkt skyddande vi mammor-till-vara kan vara — den intensiva vrede jag kände när en nära släkting tillskansat namn jag skulle varit hamstring under två decennier. Inte hon vet att jag skulle kallas dibs redan 1982 som en hyllning till min red-headed Kål Patch Barn? Eller när nära vänner heter deras nyfödda samma namn som vårt barn, en potentiell miff bara lindras av det faktum att vi redan hade flyttat till den motsatta kusten.

För mor-författare, är det liknande regler för etikett kring namngivning tecken efter de barn vi har lärt känna?

Det visade sig att mina kolleger kid-lit författare hävdar att gemensamt namn bör vara upp i luften, men vissa gör det fortfarande gå vidare med försiktighet. "Jag är mycket noga med att inte nämna mina karaktärer några namn på folk jag känner," berättar man mig. En annan använder massor av sina barn " vänner namn, men bara "i förbigående eller i ett bra ljus."

Mitt i allt detta, jag märkte en känd YA författaren hade lagt ut ett meddelande på Facebook att hon skulle vara bläddra igenom henne på foder, söker karaktär namn för hennes nästa roman. De flesta svarade tävlade om ära, deklarera, "jag skulle vara en ära att vara en karaktär! Även en ond man, eller en som dör."

Tyvärr, min fadd supermodell karaktär inte sluta att dö, i stället, det var vänskap med den förolämpade mamma som drabbats av det dödliga slaget.

ADVERT

Lägg till din kommentar