Min Mamma Dog Av En Aneurysm I Hjärnan, Och Detta Är Vad Jag Vill Att Folk Ska Veta

Dagen började som vilken vanlig dag gjorde för mig som en 7: e klassare. Det var den 12 januari, 1988. Så jag rusade omkring sig redo för skolan, min mamma hjälpte mig att studera för min vokabulär test som vi stötte på varandra som vi försökt att dela badrum sink – hon var imponerad av att jag visste att alla ord på vår första genomgång, så vi eliminerat ytterligare studier på morgonen uppgiftslista.

Hon gillade min outfit den dagen (detta hände inte varje dag) och berättade för mig så jag var klädd i ljusa jeans, vita keds, och en royal blå Henley. Hon gav mig den normala utgjutande av kramar och kärlek innan jag drog iväg till busshållplatsen.Det var aldrig en tid när denna ritual var hoppat över på grund av en hektisk morgon. Det fanns alltid tid för kramar.

Min dag i skolan var som vanligt, som vilken dag som helst för en mitten-schooler, vilket betyder att det var förutsägbart onormal. Vad jag inte visste var att någon gång runt lunch tid, min mamma var rusade till sjukhuset. Hon drabbades av brusten aneurysm i hjärnan, och gled in i en koma. Hon opererades, men det var inte mycket de kunde göra. Jag såg henne den natten efter operationen och det var uppenbart att vårt liv, mitt liv, var alltid förändrat på ett förödande sätt.

Hon vände 42 två dagar senare, och cirka en och en halv vecka efter det, hon dog . 42 år gammal är alldeles för unga. Vid 12, jag var för ung för att förlora min mamma också.

Jag hade alltid verkat under antagandet att hjärnan aneurysm är bara oundviklig, otur och komma med några varningssignaler – vissa människor bara få träffas av blixten. De flesta människor tror på detta. Jag gjorde för de senaste 30 åren.

Sedan 18 månader sedan träffade jag en kille som heter Todd Crawford – hans fru Lisa Colagrossi, tidigare ABC news anchor i NY, också drabbats av en brusten aneurysm i hjärnan nästan 3 år sedan och gick bort snabbt. Han insåg omedelbart att det ofta finns varningsskyltar som leder upp till bristningar och de är ofta ignoreras –inte bara av offren och deras familjer, men det medicinska samfundet. Som sådan, han började Lisa Colagrossi Foundation för att bidra till att öka kunskapen om tidiga varningssignaler och symptom för att hindra någon från att gå igenom vad han och hans barn gick/går igenom. Jag gick med i Styrelsen för att hjälpa till att göra detta uppdrag verklighet.

Man kan ha ett aneurysm (försvagade blodkärl), och om det kan identifieras, det finns saker som kan göras för att förhindra det från att spricka. När det spricker, resultaten är oftast katastrofala. Lisa Colagrossi har Stiftelsen fått flera brev med utförliga uppgifter om personliga berättelser om hur han eller hon krediteras stiftelse med att hjälpa dem och/eller familjemedlemmar känna igen tidiga symtom, vilket resulterar i att gå till AKUTEN omedelbart och kan spara sina liv.

När jag funderade insåg jag hur många (nu uppenbara symptom som min mamma har lidit. Hon hade WHOL (värsta huvudvärk av att hennes liv) för att under 2 veckor innan aneurysmet spruckit, inte den typiska tjat sinus huvudvärk eller migrän, men något annorlunda. Hon nämnde smärta ofta. Hon hade svår smärta i nacken. Hon hade stunder av ögat ryckningar och suddiga vision/känslighet för ljus (baserat på en minnesbild jag har om att få köra med henne bara några dagar innan).

Hon kräks på nyårsafton från graden av huvudvärk och hade inte haft en drink. Hon hade gått till en läkare och han gav henne penicillin för en körtlar kallt. Det var en som går runt i januari 1988 så verkade det som en rimlig diagnos.

WHOL, smärta i nacken, illamående, ögonsmärta/ryckningar är några av de vanligaste varningssignalerna för aortaaneurysm och förestående brott, som kan upptäckas genom ett MRA (i huvudsak en MRT av blodkärl) och behandlas. Kanske inte i 1988, men säkert idag. Jag var ut en uppsättning tuffa omständigheter, men jag genomfört #OptionB med ett starkt stöd runt omkring mig. Det gjorde mig bättre, mer flexibel, mer fokuserade på viktiga saker, och ganska bra på att inte svettas små saker.

Min mamma var otroligt roligt och lärt mig så mycket under de 12 år vi delat på den här planeten tillsammans. Hon lärde mig en hel del i hennes passerar också, men detta behöver inte vara någon annans verklighet, så håll utkik efter mer från Lisa Colagrossi Foundation, vara medvetna om varningssignaler, och sprida ordet. Någons liv kan vara beroende av det.

ADVERT

Lägg till din kommentar