Mina Barn Kommer att Äta Något: Bekännelser av en Gång Högmodig Mamma

Bondens marknad var mobbad, och jag hade bråttom. Med dollarsedlar i min hand, bara en kund stod mellan mig och betala för min dussin gräs, ekologiska ägg från frigående höns. Men kvinnan framför mig kan inte sluta att lägga till saker till henne för.

"Jag VILL ha DET!" hennes barn krävde från sin abborre på hennes höft. Han stack fingret på de mångfärgade morötter. Kvinnan log som en starlet och räckte morötter till svettiga tonåring bakom bordet. "MIN!" den lilla pojken sade ännu en gång, denna gång med hänvisning till vissa rosa fingerling potatis.

"Hur kan du säga nej?" hon forsade, så linjen bakom henne bara växte längre "till ett litet barn som bara vill ha sina grönsaker?" Den tyranniska tyke nästa krävde några tranbär bönor, och min irritation tredubblats. Jag var inte bara ont om tid, men hennes självbelåten, teatralisk ton fick mig att krypa.

Du ser, jag är rädd att jag en gång hade drabbats samma självbelåtna tonen. Och jag verkligen inte bryr sig om att bli påmind om det.

Jag har två fånig söner, som nu är 6 och 8, som kommer att äta—och har alltid ätit allt. När boken kom ut—den om att dölja spenat i brownies—jag var dumbstruck. Eftersom mina barn äta spenat i lastbilslass. Råa eller kokta. De äter broccoli, bönor, squash och grönkål. En av dem kommer bara äta rödbetor varm, inte kall. Men jag försöker att inte hålla det emot honom.

Och ja, jag har fallit för glädje av att titta på andra vuxna ögon pop i överraskning. I vårt närområde italiensk restaurang, mina sex år gammal, är känd som "den ungen som vill ha extra spenat på hans." På en mycket exklusiv Japansk restaurang som vi besökte på semester förra våren, den unga server blev chockad av att höra att mina barn för ikura sushi och tako—lax och ägg och bläckfisk. "Jag kan inte äta förrän jag var vuxen!" hon flämtade. "Och jag är Asiatiska!"

Ibland är folks reaktioner får mig att tänka att det måste vara riktigt illa ute. "Du är den första ungen att beställa kalvkött medaljonger i fänkål och citron smör sås," en servitris sa nyligen, som jag bara kunde säga "på riktigt?" Eftersom att skålen är bara kött och potatis.

För ett par år, jag var naiv nog att ta kredit för sina gastronomiska oräddhet. Det är mitt äventyrliga anda, jag ville tro. Det är min avslappnade attityd! Det är för att jag lagt en grönsak på bordet varje kväll. Det beror på att aldrig kyckling fingrar hemma, eller makaroner och ost från en box.

Jag är en sådan bra mamma, eller hur?

Cue skratta spåret.

Världen, jag är ledsen. Jag förstår nu hur denna tankegång slår bakut. Om alla deras beteende var modellerad på mig, kära läsare, då du skulle ha att anta att jag också plocka ut min näsa och använda min tröja som en servett.

Så, om inte från min utmärkta föräldraskap, sedan varifrån göra sitt äventyrlig gom våren? Det är sannolikt bara de märkliga alkemi födelse syfte och våra egna personligheter: ta en laid-back äldre barn, lägga till en liten bror med något att bevisa, och säsongen med en äventyrlig far. På något sätt, på vårt bord, det är bara inte coolt att vara en mat wimp.

En ännu bättre teori är att de äter adventurously för tidigt jag förbjöd det. Jag var nervös nya mamma, som gör allt som står i boken. Barnets första måltid bör vara exakt en matsked ris spannmål blandat med bröstmjölk; foder i 1/8 tesked steg och titta på för den försvagande allergisk reaktion.

Oroa dig inte, jag är över det nu. Men på grund av min försiktighet, vi har aldrig uppmanat våra pojkar att smaka ostron och musslor (favoriter av mina nu 8yo) i barnstol. Istället, min inställning var: "nej! Du kan eventuellt inte vill det! Du är baby! Du kommer att kvävas! Har lite mer av detta mosad slem från en burk."

Bor i New York, vi äter sushi. En hel del. Vi sätter alltid tillagas rätter framför våra barn—lite teriyaki kyckling, eller avokado maki. Men det tog inte lång tid för den lilla tyke att märka att pappa ätpinnar som innehas något annat. Så pekade han på makrill sashimi, och pappa kom igenom.

Det är omvänd psykologi, baby. Vilket är naturligtvis omöjligt att dra bort såvida du inte vet att du gör det. Jag fann mig själv förläget frågat av barnläkare om det var okej för småbarn att äta rå fisk. Detta Manhattan, han ryckte på axlarna och sa till oss, hans barn åt sushi hela tiden.

Så, som en följd av föräldrarnas klumpigt, jag tycker om frihet från måltiderna strider. Men det finns nackdelar. Om du har äventyrlig gourmet-ätare, de kommer att förkasta vanlig mat så småningom. Kom ihåg att alla som sushi? För ett år eller så för att mina barn slutade äta kokt fisk. Detta var påfrestande, eftersom fisken är frisk, och jag är ingen sushi kock. Småbarn att äta dyr restaurang sushi är söt. Två växande skolåldern pojkar vräker i sig sushi efter en fotboll dubbel header är en dyr splurge. Och sedan finns det en snobb faktor. Tänk dig att din runda-faced tre år gammal och tittar upp på en överarbetad servitris på en diner någonstans längs motorvägen och frågade henne "vad är det special?"

Ibland, det inte bara är söt. Inte på alla.

Men eftersom jag har haft det lugnt vid matbordet, det finns vissa nackdelar jag kan se. När ett av mina barn säger att han inte gillar något, kan du satsa jag inte säga ett ord. Det är inte så att jag har fantastiskt återhållsamhet, det är bara det att jag verkligen inte bryr sig. Om ett barn som äter rutabaga och lax Provensalska och dela med ärtsoppa och fyllda paprikor informerar dig om att han i dag inte gillar kapris i pasta sås, färg mig besviken.

Jag kan inte berätta hur man har äventyrlig äter, eftersom jag inser att jag inte är värda beröm för de två jag har. Men vad jag kan erbjuda dig är i första hand kunskap som inte talar om att äta dina grönsaker är riktigt nice.

Så jag har härmed gett er tillåtelse, nästa gång du har en av dessa stunder, för att bara låta det gå. Låt oss säga att du har beställt Kinesiska eftersom det ibland är dina tre år gamla verkligen räfflor på kyckling & broccoli, och han har inte ätit något grönt i veckor med undantag för en lime popsicle, men ikväll så han kommer inte att röra den. Den här gången, jag vill att du ska blunda och föreställa sig att han oftast äter som en Michelin-betyg fransk kock. Låtsas att det bara går att han polerad av färsk rot grönsaker doppade i kryddig hummus, misosoppa med tofu och bönor skott i sesamolja.

Jag insisterar på att du ta en kväll ledigt för vård. Skicka ditt barn att påse konstiga små stekta nudlar att restaurangen kastade in som en eftertanke, och låt honom äta på dem. För kyckling och broccoli? Säga: "mer åt mig!" och häll i dig ett glas vin. Njut av den vapenvila. Och man vet aldrig—kanske din tystnad kommer att vända.

ADVERT

Lägg till din kommentar