För De som finns I De Leriga Skyttegravarna På Mors Dag

Den andra natten min son meddelade att han hade gjort mig en riktigt grymt kort för alla Hjärtans Dag.

"I skolan, förtydligar han. "Jag gjorde en riktigt fantastisk alla Hjärtans Dag-kort för dig i skolan."

"Du gjorde?" Jag sade. "Det är bra. Sätt att planera för framtiden."

"Nej, vänta", sade han, strålande. "Mudder Dag. Jag gjorde dig ett kort för Mudder Dag". Han var stolta, glada och ivriga.

Ingenting—absolut ingenting—kan fläcka Mudder s Day, eller alla Hjärtans Dag, eller vad semester för vilken kortet är avsett för.

Som ett barn, jag kände samma livsglädje och twinkly visioner av en semester också. Mors Dag hade en skimrande aura som verkade göra allt om moderskap glöd. Mors Dag var som enhörningar och klubbor och prästkragar allt i ett. Det var maskros buketter och handgjorda kort och presenter gjord av makaroner, garn, och kopiösa mängder av glitter. Jag hade turen att ha en idyllisk, om inte vanliga i barndomen. Mors Dag var om skönhet, föräldrarnas hängivenhet, och moderliga godhet.

Då ren möjligheten som Mors Dag—eller moderskap i allmänhet, för den delen—kan ha en mörkare, eller messier, sidan var otänkbart. Det skulle ha varit som att lära sig att påskharen var kärlek barn av Jultomten och tandfen. Omöjligt. Helt omöjligt.

Men nu när jag har vuxit upp, som jag har levt och lärt mig, jag har blivit mycket medveten om hur fylld av komplexitet Mors Dag är för många kvinnor. För vissa människor, Mors Dag är lika lugn och härlig och förtrollande som reklam att göra det tyckas. Men för andra, Mors Dag är förenat med förlust, sorg, längtan, och bitterhet. Och för många människor, Mors Dag är en rörig blandning av glädje, tacksamhet, sorg och saknad.

Mors Dag, för vissa, är en värkande och lerig promenad i skyttegravarna.

Trots allt som jag tänkte som en liten flicka och allt som skulle annonsörerna fortfarande ha oss att tro, att det är en mörkare undersida till Mors Dag för många människor. Det finns vänner som sörjer den förlusten av sin mamma oavsett om detta är deras första Mors Dag utan henne eller att de har spenderat årtionden som en moderlösa barn eftersom, låt oss vara ärliga, de hål som gjorts från denna förlust egentligen aldrig stänger helt.

Det finns de kvinnor vars drömmar om att bli mamma har lagts på is eller försvann helt och hållet på grund av infertilitet, missfall, eller några andra ovälkomna twist of fate. Det finns de kvinnor som inte har en make / maka eller partner att duscha henne med kärlek och lätta de bördor av moderskap bara lite. Det finns människor som kan ha obekväm, spänd, eller främmande relationer med sin mamma. Och det finns mammor som, gud förbjude, förlorat en av sina bebisar alldeles för snart, och när en mor förlorar ett barn är det alltid alltför snart och att barn alltid kommer att vara hennes baby .

Jag kommer inte att låtsas att förstå vad det är att tillbringa Mors Dag med en sådan djup sorg. Visst, jag har haft min beskärda del av Mors Dag besvikelser och helgdagar som inte går som planerat. Jo, verkligen, inte alla födelsedagar, bröllopsdagar och storhelger en grogrund för orealistiska förväntningar och potentiella besvikelser?

Men besvikelser och omvägar har jag upplevt var små och obetydliga, och Mors Dag är en ganska okomplicerad semester för mig. Jag har turen att ha en mamma som jag respekterar, beundra och njuta av, liksom en brudgum som går ut ur hans sätt att få mig att känna mig uppskattad, inte bara på Mors Dag, men varje dag.

Jag vet inte hur det är att förlora en förälder eller ett barn, och samtidigt som jag vet att värken som kan komma från infertilitet och missfall, att dessa kamper är bakom mig nu. Jag vet inte hur det är att känna djup smärta, besvikelse eller hjärtesorg du kan känna den här tiden på året, smärta som möjligtvis sitter precis bredvid en oförklarlig tacksamhet och villkorslös kärlek också.

Så jag kommer inte att erbjuda några goda avsikter men tomma ord av uppmuntran, råd eller stöd. Jag kommer inte att skriva om att komma ihåg den tid tillsammans, inte heller kommer jag att berätta för dig att allt händer för en anledning. Jag kommer inte att säga saker som "minst ..." jag kommer heller inte att erbjuda någon form av andlig grund. Jag kommer inte skriva om den ständigt växande mama hjärta och smärta för att låta gå.

Du behöver inte läsa en annan blogg inlägg om en mors kärlek. Du har läst dem alla innan. Heck, jag har skrivit dem innan. Du behöver inte heller råd eller förslag eller påminnelser om minne, förståelse, acceptans, eller inlösen. Du vet vad du behöver göra för att sörja, förlåta, eller läka, som fallet kan vara.

Den enda sak som jag vill säga är, Jag ser dig och jag hör dig.

Jag ser murkiness i dina ögon, och hör jag beklagar att det dröjer sig kvar i din röst. Jag ser din mammas leende, borta från denna värld alldeles snart, i hennes grandbabies' ler. Jag ser den hårda vägen du älskar det barn som du har på grund av barnet som du inte ser. Jag hör hur du kvar på telefonen lite längre än vanligt, och jag hör hur du talar med sådan stolthet om mor och kvinna som hon var. Jag ser hur du dusch ditt syskonbarn med en fokuserad uppmärksamhet och energi, som föräldrar, är vi ibland inte kan ge våra egna barn eftersom badkar tid och läxor komma i vägen. Jag hör din tystnad när samtalsämnet blir mot mödrar och moderskap och allt mödrar i naturen.

Så även om jag kanske inte vet din specifika smärta eller din unika nät av känslor, medan jag kanske inte har vandrat denna lerig terräng som du är på, du vet att jag ser dig och jag hör dig.

Glad Mudder Dag. Glad Lerig Dag.

Heck, Glad alla Hjärtans Dag.

Vilket som. Vet bara att du syns, du hörde, och du är älskad.

ADVERT

Dela med vänner
Tidigare artikel
Nästa artikel

Lägg till din kommentar