Hur Gör Vi Sörjer på Sociala Medier?

Det verkar lämpliga, som jag träffade henne genom sociala medier—Twitter, för att vara exakt—under 2009. Vi är anslutna genom utbyte av 140-tecken långa meddelanden, ibland bara med varandra, ibland med grupper på upp till sex eller fler andra Twitter-användare.

Så småningom, vi alla började göra datum för att träffas "IRL"—i verkliga livet. Som det hände, det året och nästa var två som jag och ett par andra vänner i boken publicering världen bestämde sig för att vara värd för en rad lunch sammankomster där min vän och många andra som deltog. Flera dussin människor som aldrig skulle ha annars stött på varandra bundna över tre-rätters luncher och smidda vänskap som har i många fall vuxit under de senaste fem åren.

Några vänskap bleknat. Andra har misslyckats. En del blommade, vissnat, då blommade igen, vissa blev starkare, andra var bara hjärtlig. Genom allt, vi visste att min vän—vår vän—var sjuk. Vi visste, eftersom hon berättade: Hon bloggade offentligt och öppet om sina erfarenheter av bröstcancer. Hon skrev så att andra människor som drabbats av sjukdomar som berövar dem tid och värdighet skulle veta att de inte var ensamma eller utan värde. Hon skapat en lugn, meningsfulla inlägg att dela med sig av sina egna värderingar: kärlek, familj, uppskattning av skönhet, och ett djupt engagemang för opinionsbildning och service.

Under 2012 meddelade hon—lugnt, stoiskt—att hennes bröstcancer, som alla trodde var fast i remission, hade återkommit med besked. Det var Steg 4 och metastaserad.

Genom allt, vi visste att vår vän var sjuk eftersom hon berättade: Hon bloggade offentligt och öppet om sina erfarenheter av bröstcancer.

Jag har haft tillräckligt med erfarenhet med en dödlig sjukdom att veta det när jag ser det, vilket är anledningen till att jag visste på ett 2013 middag med min vän att det skulle vara sista gången jag fick se henne på hennes bästa. Hennes bästa, även med medicinering och smärta och tankar på hur vi ska dö, skulle sätta de flesta andra till skam. Hon var snygg, välvårdad, intressant och intresserad, så nöjd med hennes barn: s sista-minuten-frågor om vad vi skulle beställa på deras favorit italienska restaurang som hon var med detaljer av min resa. Även med sin smärta och trötthet, min vän, det gör han alltid såg ut utåt. Hon var en kvinna som gjort det mesta av varje ögonblick.

Det är hur hon levde sitt liv. Det är inte helt enkelt hur hon genomfört sin död.

Det är en viktig skillnad, nu. Många, många människor lärt mig om min vän efter hennes sjukdom tillbaka, och de kände henne främst genom hennes blogg—inget fel med någon av dessa saker. På denna blogg och i hennes inlägg på Twitter, Facebook och Instagram, som hon ofta upprepade sitt mantra om att finna skönhet och göra det bästa av varje dag, det är inte konstigt att folk skulle identifiera dem som mantran med henne hälso-och nedgång.

Vad som gjorde min vän så speciellt att så många människor är att hon dog precis när hon levde. Hon försökte inte att bli bättre eller annorlunda för henne på nätet persona, eller helt enkelt för att hon visste grov tidsram av hennes liv.

Vår kan bli den första generationen att konfrontera verkligheten av död genom sociala medier, och inte bara genom meddelanden på sociala medier, men genom vänskap gjort och näring i vårt märkliga online blandning av nyheter, snark, trivia -, multimedia-och ja—real, delade anslutningar.

En av de första sakerna jag hörde var: "Hur väl visste du henne?"

Under de senaste tre dagarna har jag talat eller chattade med flera av våra gemensamma vänner, liksom andra av mina vänner som visste att denna vän var speciell för mig. En av de första sakerna jag hörde var: "Hur väl visste du henne?"

Hur väl kände jag inte henne? Jag såg henne i person på tre luncher med grupper och one-on-one på ett par brunch, och för 18 månader sedan jag reste till sitt hem så vi kunde gå ut och äta middag. Många andra som kände henne bättre. Men jag känner att vårt band var äkta.

Jag vet att frågan i sig är nästan alltid godartad. Människor vill bedöma hur ledsen du är, oavsett om en sorg är till stor del teoretisk, eller som bygger på djup kunskap. Men hur kan de bedöma om detta jag kan inte ens börja att göra så?

I världen av online-vänskap gör att varje sörjande att skapa sitt eget museum of minnen: För en person, det kan vara en enda rad, en annan, en värdering av fotografier. Det är alla på en gång konstig och inkluderande och isolera, och lite av det lever upp till alla verkliga mätningar av förlust. En person delar en närbild, men visste att min vän ytligt. En annan skriver några ord som ljud är stelbent, men visste att min vän är bättre än de flesta av hennes familjemedlemmar gjorde.

Det finns ingen måttstock för sorg. Jag delar dessa tankar nu så att någon annan där ute, som är förkrossade av min—vår—vän är död, kommer att inse att hennes möte eller möten med henne var speciell också. Vi kan dela så mycket som vi vill, vi kan fira varandras erfarenheter, men den bit som är alla vår egen ger form och mening och skönhet till vila, snarare än tvärtom. Jag älskar att se alla foton och minnen, men om jag inte har min egna, de skulle vara någon mer betydande än ett fotomontage av en kändis.

Lisa Adams dog förra veckan. Lisa Adams var min vän. Jag saknar henne. Jag hoppas att mina tankar hjälper dig att förstå varför. Om ni inte visste det, jag önskar att du kunde ha känt henne.

Lisa Bonchek Adams, en känd cancer bloggare, avled den 5 Mars, 2015. Du kan läsa det sista inlägget tillkännage sin död här hitta information om hennes minnesstund här och läs hennes New York Times dödsruna här . Adams efterlämnar sin make, Clarke, och deras barn Paige, Colin, och Tristan. Vänligen överväga att donera för att hennes Memorial Sloan Kettering fond här . Lisa är två mantran var "Hitta en bit av skönhet i världen idag. Dela det. Om du inte kan hitta den, skapa det. Vissa dagar kan detta vara svårt att göra. Håll ut," och "Göra det bästa av denna dag. Vad det betyder för dig, vad du kan göra, oavsett hur litet det verkar."

ADVERT

Lägg till din kommentar