Mothering Genom Endometrios

"Kan du titta på en film med Mamma på övervåningen i morse?" Jag ber i de flesta singsongy röst jag kan uppbåda.

"Ja! Grinchen ! Ingen skola, Mamma?" säger min 4-åriga dotter frågande.

Hon ser förvirrad.

"Inte just nu. Mamma gör för ont för att köra dig till skolan just nu, så kan du komma upp och vila med mig?"

Min 4-åriga outstretches hennes mjuka, rultig, baby-som hand för att ta tag i min.

"Ja, Mamma. Jag håller din hand", säger hon.

Jag går böjd med min dotters hand i min desperat försöker hålla tillbaka de tårar som jag känner som väller upp i ögonen.

Jag kan agera tufft, som endometrios inte påverkar mitt liv. Det är en osynlig sjukdom trots allt—jag behöver inte bära någon av dess skadliga effekter på utsidan. Mitt utseende är inte märkt av denna sjukdom (förutom, naturligtvis, de ärr på min mage som visar en film av tidigare, misslyckade kirurgisk behandling försök).

Smärtan av endometrios är djupt inne i en kvinnas reproduktiva organ. För de flesta, smärtan är som mest intensiv under ägglossning, PMS eller en period. Men, det kan blossa upp när som helst och sätta en kvinna ut av kommissionen för dagar.

Det är inte bara "dålig kramper." Det är din värsta fallet av dålig kramper förstärks av en miljon-gazillion. Over-the-counter medicin knappt röra på endometrios av smärta för många drabbade. Ingen fejkar sin smärta. Ingen är svag i denna sjukdom.

I det förflutna, endometrios har stoppat mig från att gå till jobbet, springa ärenden, matlagning middag och träning—allt som är frustrerande och besvärligt att mitt dagliga liv. Men att inte kunna få mitt barn till skolan, som tog min sjukdom till en helt ny nivå. Att se de effekter som endometrios är med på min dotters liv är svårt att se. Jag kan inte hjälpa det—jag känner mig som en taskig mamma. Jag känner mig skyldig.

Som min dotter och jag börjar gå uppför trappan, jag vill vråla ut i smärta. Det liknar förlossningssmärta, men som en enda lång sammandragning. Jag känner att jag skulle kunna passera ut från smärtan. Jag blir mer fuktig, yr och känslomässiga med varje steg. Jag fokus. Bara att komma till toppen, Jag säger till mig själv. Jag instruera min 4-åriga, "Om något händer" till Mamma, som om jag faller eller jag går för att sova och du kan inte väcka mig, kör utanför och knackar på dörrar för att hitta en granne, okej?"

Jag vet att den minut hon öppnar dörren till utanför vårt hus larm kommer att gå att stänga av och larma räddningspersonal. Hursomhelst, hon ska få hjälp.

Tanken på att min dotter försöker att skaka och väcka mig från ett omedvetet tillstånd är nästan mer än jag kan bära. Vad händer om hon ser mig falla och åka ut? Hon skulle vara helt skräckslagen—traumatiserade verkligen.

Vi gör det till sängen, och min dotter dyker i filmen. Jag är lättad över att vara i horisontellt läge så att eliminera allt för skrämmande, som en falla, från händer framför min dotter. Jag trycker på play, och hon myser på nära håll.

Hon ser upp på mig med hennes oroliga ögon.

"Är det för att du blöder från rumpan igen?", frågar hon. Min man och jag har försökt att förklara vad som händer med mamma när hon får sin tid men det är klart att min dotter missade en viktig detalj.

"Ja", säger jag.

"Kommer jag att blöda ur min rumpa när jag är äldre?", frågar hon.

"Kinda, du blöder från slidan. Men, gillar inte det här. Du kommer inte att behöva ont som Mamma gör ont", säger jag.

Tyvärr, det är inte helt sant.

När du har endometrios, celler som vanligtvis finns i livmodern växer utanför det. Celler kan växa på dina äggstockar och tarm. De utväxter hetsa och orsaka kronisk smärta i bäckenet, olidlig perioder, och infertilitet hos en del kvinnor . Forskning visar att det finns en genetisk koppling. Endometrios är ärftlig.

Så mycket som jag vill för att skydda mina döttrar från mitt lidande, jag kan inte. De ser avgiftsbelagda tar. Jag kan bara vara en röst för denna sjukdom och en förespråkare för fler studier. Jag kan skjuta, genom smärta, för mer forskning så att mina döttrar och döttrar av miljontals drabbade behöver inte gå igenom denna sjukdom.

Mina barn vet att Mamma är inte svag, och det är inte heller de otaliga andra kvinnor som drabbas. Lena Dunham, skaparen av den populära serien Flickor är inte svag. Hon bara tog en tillfällig paus från sin karriär för att ta itu med endometrios flare-up. Top Chef värd och mor, Padma Lakshmi, är inte svag. Hon kanaliserade sin smärta och kamp i styrka genom att skriva om endometrios i hennes nya bok, Kärlek, Förlust, och Vad Vi Åt : En Memoar .

Och samtidigt som jag kan prata om sjukdomen, och kändisar kan prata om det, de flesta vårdpersonal inte får det. Många tror endometrios drabbade är bara wussies, att de inte kan hantera smärta.

Tänk dig en ung kvinna som just nått puberteten och är vred sig i smärta. Och hör hon, "Du kan hantera det." "Det är inte så illa." "Är du säker på att du inte fejkar att komma ut i skolan?" Det har varit verkligheten för så många sjuka—unga kvinnor och vuxna kvinnor.

Vi måste ändra samtalet. Vi måste tala om sjuka som vi är med dem. Att vi ska fixa detta. Att vi kommer att hitta sätt att göra dem bättre. Vi måste dela med oss av våra berättelser, ansluta och band ihop. Vi måste visa stöd och sätta pengar bakom forskning för mer lönsamt alternativ behandling. Vi måste hitta ett botemedel. Det finns för närvarande ingen bot för endometrios.

Det här är Mars Endometrios Medvetenhet Månad . Vi kan hjälpa de kvinnor och mödrar i våra liv som är lidande genom denna sjukdom. Vi kan hjälpa döttrar i hela världen som kan vara predisponerade för sjukdomen. Vi kan hjälpa till att hitta behandlingar och botemedel innan de också får lida. Det finns tjejer som fortfarande har en chans att vara lycklig, frisk och endometrios-gratis.

Låt oss göra detta just nu för Endometrios Medvetenhet Månad och varje dag efter.

ADVERT

Dela med vänner
Tidigare artikel
Nästa artikel

Lägg till din kommentar