Moderskap Är Smärtsamt

Ibland, när jag sluter mina ögon, jag kan se henne. Hon står där i hennes spetsiga skor och prydligt tryckt outfit, ser smärtfri och fokuserad. Hennes tankar är klart, hennes form är fit—hon fick fria tid. Hon är mig som jag brukade vara.

Kanske, jag får se henne igen en dag... men jag tvivlar på det. Varför? Eftersom jag är en mamma nu.

Missförstå mig inte. Min tillvaro har förändrats i oändligt underbara sätt eftersom jag har haft mina barn. Vardag, mina bebisar ladda min ande med deras ovillkorliga kärlek och nyfikenhet.

Fortfarande, jag skulle ljuga om jag inte säga att min kropp tog en hit att föra dem in i den här världen.

Sömnlösa nätter, ja, att jag var beredd på.

Fullständig förlust av mig själv som en smärta-fri individ? Det var jag inte.

Det enkla faktum är att jag var inte förberedd på hur brutalt moderskapet skulle grop mig mot min egen kropp.

Dessa dagar, jag vakna upp och känna sig som en 80—åring-utan att misslyckas, något som alltid gör ont.

Det var inte alltid på detta sätt.

Min resa till moderskap började tillräckligt smidigt. Min graviditet var plågas av trötthet (inte en rysare eftersom jag bar på tvillingar). Men sedan några oväntade tomt vändningar började uppstå.

För att starta, vissa till synes godartade klåda på min palms ledde till en diagnos av kolestas (en nightmarishly sällsynta gallblåsan sjukdom som orsakar din kropp för att sting och svälla) och sedan var det pre-eklampsi.

Allt detta medan min vattendränkt ben och fötter började värka och puff och min aptit avdunstat (försök att hålla en normal mage storlek mot trycket av två växande barn).

Så, när jag gick in i arbete blev jag lättad. Tro det värsta var säkert bakom mig, jag trotsade upp.

Tyvärr, skulle jag vara den lyckliga vinnaren av ett "naturligt" resultat som var något, men tack vare en mystisk blödning (som krävs för mig att få 12 liter blod och ett 8 dagars IVA-vistelse)

Andra avstickning priser:

En baseball-stora buken blodpropp.

En månad långa släng av inkontinens så intensiv att jag skulle skapa vattenfall när du står.

Skrämmande hjärtat palpations som skulle plåga mig vid lägliga tillfällen.

Och min personliga favorit: En slarvigt gjort episiotomy skär så djupt i min muskel som jag var tvungen att blanda runt och sitta på kuddar för sex månader.

Så småningom, jag botade från denna djävulska lista och började ta hand om mina barn.

Jag satte smärta bakom mig — men så småningom hon fick upp.

Det tog bara två månader för mig att riva den lägsta skiva i min ryggrad. En sorglig bedrift, med tanke på att jag hade en frisk rygg hela min pre-baby liv. Den brinnande brännande smärta som resulterade skulle hålla mig från lite vila jag kan tvista under de första månaderna med mina tvillingar — och det dröjde sju månader. Tack och lov var jag så trött att jag kunde sova bekvämt på is förpackningar.

Två månader senare och min högra höft gick ut — en spänd muskel som tog ett par veckor att läka.

Märta tog ett pass på mig ett tag men kom tillbaka nästa sommar när mina barn började tandsprickning.

Det är då började snurra.

De flesta människor inte klassificera yrsel som smärta. Men när man ständigt känner att du är på en snabb karusell från helvetet — ja, saker blir smärtsamma. Du får huvudvärk för en, man mår illa, kan du inte titta på TV eller skanna Facebook. Min yrsel varade i fem olidlig veckor. Min läkare kunde inte få det att sluta. Jag lidit starkt.

Men att skälla ut min kropp har tagit har överladdade sin styrka i vissa oväntade sätt. Jag ser det i ögonen på häpna främlingar när jag snabbt att få upp och bära två tantruming småbarn in i en butik som ensam eller när jag snabbt kollapsa en dubbel vagnen med bara en hand och en fot. Jag får ser mingel sympati och ofta ren överraskning. Chockad över min fysiska kapacitet, kanske–eller mer troligt på hur jag hantera det kaos som nu verkar alltid omger mig.

Jag tycker att detta är roligt. Innan jag blev mamma så vissa kan ha klassificerats mig som en vekling — jag undvika tunga laster som pesten men i en ironisk ödets de är nu en del av mitt dagliga liv.

Sanningen är, oavsett hur knarrig min vagn känns nu, jag skulle inte byta min nya kropp. Jag är nu ägare av en formidabel ny ram, en kropp som förde två barn till denna värld på samma gång och är fortfarande sparkar. En kropp som gör det bästa den kan göra för mig vid den här tiden — så jag skär mig själv lite slack. Dess varit mycket starkare än jag någonsin trodde var möjligt — ett faktum att jag är stolt över — och om smärta har till att vara en sida påverka för en stund, så var det.

Så, lyssna är svårt när jag berätta för dig vad ingen någonsin sagt till mig: om du väljer att göra det, moderskap kommer att vara den enda, största fysiska utmaningen du någonsin kommer att uppleva i ditt liv.

Men du vet vad de säger, eller hur?

Ingen smärta, ingen vinst.

Jag har nyligen insett att de sannolikt mödrar.

Relaterade inlägg: Den Universella Sanningen om Moderskap

ADVERT

Dela med vänner
Tidigare artikel
Nästa artikel

Lägg till din kommentar