Mamma Brukade Ha en Annan Man

Under andra VÄRLDSKRIGET, min moster gifte sig med en ung soldat, medan hon fortfarande var tonåring, och han gick i krig. Det dröjde inte länge innan de skilda vägar, och min faster gifte sig med den man som skulle bli hennes partner för de närmaste 50+ år. I dessa dagar, skilsmässa som en viskning, med så liten fanfar och allmänna kunskap som möjligt. När hon berättade för sin andra make och barn, som hon skilde sig tidigt i sitt vuxna liv, det var ett par magra år innan hon dog. Hennes barn var helt mållös: deras mamma inte var som de trodde att hon var. Varför ville hon inte berätta för dem? Vad som fick henne att dölja detta hemligt från dem i så många år?

Det är en av de hemligheter att hålla så mycket rädsla. Det är att hålla en oexploderad bomb i ditt hjärta, att inte veta exakt hur och när det kommer att detonera. Och förekomsten av skam efter en skilsmässa fortfarande verkar vara vanligt i dag, även under allt skryt att vi kan ställa ut och öppenhet som vi har för avsikt.

Fråga efter Jul hade jag en kaffe med en ny vän. Hon är ett framgångsrikt verkställande och mamma till två, och slående vacker och elegant. Vi lär känna varandra på det sätt som nya vänner gör, med glimtar och bitar av våra berättelser, inte vill berätta för mycket om oss själva för snabbt. Jag är delaktig och tenderar att lägga ut det där i alla fall, den här gången, hon slå mig till stansen. Under samtalet sa hon att "Iwasdivorcedandthisismysecondmarrige" i ett andetag och sedan stannade för ett ögonblick, hennes ögon väntar på dom.

"Jag var frånskild, too", sa jag försiktigt. Hon log och andades ut en synlig suck av lättnad. Hon var förstås.

På detta kaffe, min fyra år gamla son var precis bredvid mig. Han sätter ihop ett pussel och kanske inte varit uppmärksam. Eller hans undermedvetna kan ha arkiverat bort den märkliga ordet "skilsmässa" att ta itu med senare. Jag försöker inte dölja ord från honom, och han har inte frågat mig ännu vad det innebär. Som tur var. Verkligheten är att vid någon tidpunkt, kommer jag att förklara skilsmässa till min son. Och, viktigast av allt, berätta för honom att jag var frånskild innan jag träffade sin far.

Även tio år senare, är frånskild fortfarande känns ibland som att den skarpa slag av fel till mig. Och jag ser samma synd på ansikten för många kvinnor – och män – som jag känner som har gått igenom en skilsmässa. De erbjuder en titt på deras imaginära scarlet letter när de avslöjar sitt förflutna, och de får vänta: trotsigt och hakan upp, eller ängsligt, hakan ner, för din reaktion.

Min mor-in-law, som jag respekterar och älskar den, har uppmuntrade mig att berätta för min son, förr än senare. Hon berättar för mig att det är en chock för ett barn att växa upp och tänka en sak om äktenskap och sedan upptäcka att deras tro var grundad på halvsanningar. Hon vet av erfarenhet, att hon inte höra nyheten förrän hon blev vuxen. Hennes föräldrar drog henne åt sidan så snart som hon gick ut gymnasiet för att berätta för henne, gemensamt: hennes far hade varit gift och skild innan han träffade hennes mamma.

Hon berättade att det tog henne lång tid att inse att det inte ändra vem hennes pappa var, utan det var bara något som hände honom.

Om du surfa på internet för information om att berätta för dina barn att du var frånskild, kommer du att hitta sidor och sidor om att hantera en skilsmässa ur barnets förälder. Påfallande frånvarande är några råd om hur du ska berätta för ditt barn att du hade ett annat liv innan han var född, eller att kärleken inte alltid för evigt. Så jag frågade en läkare, Deborah Gilboa, MD, en vän till mig, för att få råd.

"Att låta våra barn veta att vi var en gång gift med någon annan är ofta långt mer påfrestande för föräldern än för barnet," sade hon till mig. "Det är bäst i de flesta situationer, att göra detta till en del av din familjs historia innan han är gammal nog att känna att något var hålls eller dolt från honom. Hemligheter är oftast mer skada än sanningen för barnets känsla av trygghet och välbefinnande."

Ja, det är precis vad jag vill göra. Å andra sidan, det känns besvärligt och onaturligt att säga, "Mamma brukade ha en annan man," som en del av vår familjehistoria. Jag skrotade alla bevis, inklusive bröllop foto negativ, efter min ex-make har lämnat mig. Och när jag börjar tala om skilsmässa, måste jag ta upp våld i hemmet, och den andra kvinnan som han lämnade mig? Räkna ut hur mycket han kan hantera kommer att bli en delikat operation. Det finns fullständig information och då finns det information utmäts baserat på min son EQ. Jag är inte riktigt säker på hur jag ska förklara den "'til death – eller skilsmässa – do us part" del.

Dr. Gilboa berättade för mig att jag kanske vill vänta tills denna är en naturlig del av en konversation – om någon pratar om skilsmässa, eller att han ber dig om livet innan han var född, eller något om mitt äktenskap till sin pappa.

"Som alla stora frågor vi tar itu med barn, är det bäst att ge korta, sakliga uttalanden och sedan se om han följer upp med en fråga. Du kan säga: "jag var gift med någon annan för länge sedan, innan jag träffade din Pappa." Se vad som händer. Han kanske har en fråga nu, eller i sex månader. Han kan glömma och du kommer att nämna det igen någon gång för att upptäcka att han tycker det här är helt nya uppgifter," sade hon till mig.

När han blir äldre, jag kan tala om för honom att skilsmässa tuggas upp mig och spottar ut mig. Jag kan berätta för honom att jag tappat 12 kilo på två veckor och började träna som en madwoman, kör bort från smärtan. Jag kan berätta för honom att jag tyckte så mycket skam och ångest för att misslyckas. Jag kan erbjuda honom ärlighet. Jag kommer definitivt att berätta för honom att en skilsmässa som händer, och jag ber för att det inte händer honom, men om det gör det, han är inte till mindre av en man på grund av det. Och jag kommer att stå alldeles intill honom för att ge honom sitt stöd, utan dom, mina föräldrar gjorde för mig.

Jag önskar att jag inte behövde berätta för honom, ärligt talat. Men det hände och det är en del av resan och den väg som förde mig till denna punkt, just nu. Vad jag vill att han ska veta är att även om skilsmässa är en del av min resa, det behöver inte definiera mig. Han bör veta att dåliga saker händer bra människor, ibland. Han ska veta att jag är tacksam för de lärdomar som jag har lärt mig. Och han borde veta att kärleken finns där ute, oavsett vad.

Om du gillade den här artikeln, huvud på över till att gilla vår nya Facebook Sida, Det är Personligt en all-inclusive utrymme för att diskutera äktenskap, skilsmässor, sex, dejting, och vänskap.

ADVERT

Lägg till din kommentar