Jag Som Mamma Som Tar För Många Bilder på sina Barn

Idag var det första riktigt vacker vårdag vi har haft hittills, och jag tog min 3-åring till parken. Han sprang runt överallt, hans långa, smutsiga-blond hår flyger runt i vinden. Han hoppade från steg till steg, klättrade upp bilden, stötte andra barn stod på toppen av stegen, och ramlade in i min famn.

Och där var jag på min telefon, ta bilder av honom. Jag kanske tog 50 eller så. Jag vet inte vad det handlade om idag, men jag hade en gnagande känsla av att jag var tvungen att fånga det hela.

Min lilla pojke, 3 år, 6 månader, 5 dagar gammal. Hans hår exakt denna längd, med en irriterande strand som faller framför hans ögon. Den lilla blå tröja—samma som hans bror hade redan bli små om honom, hans långa gröna tröja som hänger ut från under den. Och sättet han snurrade runt, letar för mig ungefär varje minut eller så, hans gigantiska blå-gröna ögon blinkar öppna, vissa jag var någonstans, men osäker på var.

Jag var tvungen att fånga den, bevara det .

För våra barn, tiden går långsamt. De lever helt i nuet, och varje dag känns som en miljon år. Och för oss föräldrar, det kan dra för, speciellt den hårda delar. Men vi är också väl medvetna om hur flyktig det är—det hemska hastighet som våra barn växer upp framför våra ögon.

Så jag fotograferade honom att komma ihåg allt, för att hålla fast vid det även när jag såg att det glider av. Inte varje dag är detta överdrivet, men jag tar många bilder av mina barn, speciellt när vi är ute och omkring. Ibland undrar jag: På vilken bekostnad? Om jag stannar bakom kameran så ofta, är jag verkligen leva varje ögonblick till fullo, det med barnen?

Min far var en professionell fotograf när jag växte upp. Men hans favoritämnen var min syster och mig. Jag minns att behöva stå och posera för honom ofta, framför ett jätteträd, som håller min systers hand på amusement park, på lekplatsen, stranden, museum—och överallt där vi gick. Och även när jag inte var poserar, han var bakom kameran, klicka bort, fånga vår vanliga ögonblick (han sa alltid candids var hans favorit).

Jag minns att hitta det hela typ av galler på mina nerver. Det var ett tvångsmässigt kvalitet till det hela, ett förstoringsglas på mig, kontroll av alla mina flyttar. Och ändå, jag kände mig älskad och uppskattad då också. Min pappa skulle ta pauser för att spela med mig. Han var en god lyssnare, en bra lekkamrat.

Och nu, jag är oerhört glad över att ha högar och högar av vackra, omsorgsfullt anses foton av min barndom, genom linsen på min fars ögon. Jag ser på några av bilderna och vill gråta. De fånga allt som var vacker om min barndom (som ofta var ganska tumultartad), och de ger varaktighet för att det obeständiga karaktär av det förflutna.

Jag vet att i den digitala tidsåldern alla är skyldiga att limmas på sina telefoner, inspelning (och delning) varenda ögonblick av sina liv snarare än att bara leva sina liv. Är min besatthet med inspelning i mina barns liv problematiskt?

Jag vet inte säkert, men jag tror att svaret är nej. Jag gillar att tänka att jag kan ha det på båda sätten. Jag kan vara lite galen med hur ofta jag fotograferar mina barn, och ändå kunna lägga undan min telefon när livet presenterar sig—att gräva i det verkliga livet ögonblicken som betyder.

Mot slutet av vår morgon på lekplatsen, min son ville att jag skulle jaga honom. Jag var medveten om hur frigöra det var bara att springa efter honom utan min telefon på mig, känna vinden genom mitt eget hår, och jagar sin skrikande siffra över lekplatsen tjära. Jag var inte oroande om att fånga något, men att bara vara där med honom, upplever det hela.

Och ändå, när vi satte oss ner för att dela en flaska vatten, det gjorde jag känner att det kliar för att spela in hans ansikte, hans skratt, bedårande, underbara ord som rann ut från hans mun. Jag ville inte förlora något av det även om jag visste att det inte var någon idé. Det skulle vara borta—poff—bara sådär.

Och så, efter drygt 20 minuter för att stoppa alla de löjliga fotografering, jag fick ut min telefon och tog en sista bild på honom när han satt i sin vagn äta jordnötter och kex. Och jag tänkte för mig själv: Kanske är detta bara en av dessa dagar som jag bara kommer att vara lite irriterande, är en aning besatt.

Mina barn är ganska mycket det bästa jag har här i världen, och mammor får vara en lite nötig om det ibland, som du vet? Jag tror att mina barn en dag kommer att tacka mig för alla bilder jag har fästs, för skönheten jag såg i varje gest, och för att bevara dessa vanliga, speciella ögonblick av deras barndom.

ADVERT

Lägg till din kommentar