Hur Att Vara En "Mamma Martyr" Ont Våra Döttrar

Jag slår vad om att du vet en kvinna som denna. Du vet den—hon insisterar på att göra allt själv, för det mesta så hon kan säga att hon gör allt själv. Hon accepterar ingen hjälp, av rädsla för att hon ska förlora henne "jag gör allt för alla, på bekostnad av min egen mentala och fysiska hälsa" - krona. Hon kommer aldrig att be sin man att hjälpa till med barnet under natten. Hon kommer att spendera fem timmar på matlagning hennes farmor är hemmagjord pasta recept på söndagar, även om hon är åtta månader gravid och har inte sovit på flera veckor. Du kommer aldrig att hitta ett dammkorn eller lagra-köpt cookie i hennes hus. Hon är en martyr, som är villiga att falla på hennes moderskap svärd, bara så att du vet att allt hon gör, gör hon det för alla andra.

Vet du en kvinna som denna? Eller tror du att du kan vara en? Någon som är ständigt utmattad, över-extended, oändligt försöker bevisa att hon kan göra det?

Om du har blivit biten av martyrskap gen, jag förstår. Ibland händer det och vi inte inser det. Jag kom från en lång rad av kvinnor precis som denna, och jag gifte in sig i en familj med liknande härstamning. Jag har sett kvinna efter kvinna i hela mitt liv offra sin egen fysiska och psykiska välbefinnande, bara så hennes "berömda äppelpaj" var Martha Stewart redo på Thanksgiving Day. Bara gissa vad? Martha Stewart kom aldrig över för Thanksgiving. De enda människor som såg som en plätt att min mormor förmodligen att sätta i ugnen klockan 4 på morgonen var hennes familj—en massa omedvetna och, ärligt talat, ganska otacksamma människor som slet i sa paj timmar senare, scarfed ner det, kanske eller kanske inte har mumlade ett tack och gick vidare till kakor och sprit.

Men här är det största problemet med martyrskap—våra tjejer att titta på. Jag stod och tittade på. Jag växte upp tänker att detta var vad som moderskap tänkt. Vad är en hustru menade. Vad är en kvinna menade.

Tack och lov, ett lyckligt vindpust som gjorde att mina skitsnack flagga för att smälla mig i ansiktet någon gång, så såg jag det här livet för vad det var otacksamt, tröttsamt, och tom. Inte vad jag ville för mig, och absolut inte vad jag ville ha för mina döttrar.

Jag vill inte att mina flickor som växer upp att höra alla prata om mig, och säga: "Åh, stackars Michaela. Hon gör allt, med ingen hjälp."

Fuck det där. Michaela vet hur man be om hjälp. Michaela vet hur man arbetar som ett team och höja en familj, som drar sin egen vikt. Michaela är säker på att det fan INTE går att laga hela natten, ren hela dagen, och sedan titta på alla män i familjen sitter i soffan och hejar på vad NFL-lag spelar på Thanksgiving medan hon växter hennes trötta fötter i köket. Michaela kommer att njuta av en värd familj och vänner, men hon kommer också att besöka med sin familj och vänner. Och alla i hennes hushåll (oavsett om de har en penis eller vagina eller är 35 år eller 5 år gamla) kommer att planen fan i.

Och samma regler gäller för moderskap. Moderskap är svårt nog, varje effing dag. Vad gör en kvinna få genom att vägra att be för eller ta emot hjälp ? Jag minns vissa särskilt ansträngande nätter, troligen under de första månaderna av mitt barns liv, när jag överlämnade henne till min man och gick tillbaka för att sova. Han fick walk the halls med gråtande barn medan Jag fick lite vila. Och gissa vad? Kanske nästa dag han gjorde lite matinköp och matlagning också.

Jag inte behöver eller vill ha ett märke eller pris, eller krona, som säger "hon gjorde det för alla, även om det förstörde hennes." Jag vill bli ihågkommen för så många saker—kanske mitt skratt, min kärlek för att resa, eller hur jag alltid stal ett par minuter att läsa en bra bok. Jag vill att mina barn ska komma ihåg familj road trips, att ta ut på fredag kväll, och marathon spel av Monopol. Jag vill få dem att tänka på mig som en mamma som älskade dem så mycket att det gjorde ont i hennes hjärta ibland, men som också älskade sig själv. En mamma som var på fan-nära varje spel och utmärkelser eller, som var där för att lugna dem efter en mardröm, och som såg till att de hade en outfit de älskade för första dagen i skolan. Men som också gick på resor med flickvänner, datum nätter med Pappa, och sov i när hon var trött. Som ibland bakade hemmagjord kladdkaka och ibland köpt dem i butiken, och egentligen inte bryr sig så mycket åt båda hållen.

Och jag vill att mina döttrar att se deras främsta förebild leva ett liv i glädje, inte offer. Så att de kan göra samma sak. För sanningen är, det finns ingen tilldelning, märke, eller krona. Det är bara detta enda liv vi har fått. En chans att göra det rätt med våra barn. Ett skott för att visa alla våra barn—pojkar och flickor—vad det innebär att vara en hustru, mamma, och kvinnan som jobbar hårt, älskar sin familj, och tar hand om sig själv också.

Så som martyrskap spelning? Ja, det kommer bli ett hårt pass för mig.

ADVERT

Lägg till din kommentar