Känns Som Stansning Högt Chewers Rätt I Ansiktet? Du är Inte Ensam Och Det finns Hjälp

Jag minns det som om det var igår. Jag var på mitt sjunde klass matematik klass, försöker desperat att hålla sig fokuserad och uppmärksam, kämpar för att ignorera den till synes förstoras och fruktansvärda skrällande ljud i mina öron. Det var inte det störande ljudet av klasskamrater skvallra eller den gnisslande ljudet av bitar av krita mot styrelsen som fick mig nervös och ignorans i min stol.

Det var ljudet av den tjej som sitter bredvid mig ständigt tugga och poppar hennes tuggummi i munnen. Mitt hjärta började racing och mitt blodtryck var stigande som jag försökte borsta av obekväma känslor och visioner som virvlar runt i mitt huvud.

Och vilka var dessa känslor och visioner?

Jag ville slå henne rätt i ansiktet för ingen annan anledning än att ljud hon gjorde medan tugga tuggummi. Nästan okontrollerbar ilska jag kände att rose så innerligt och djupt förvånade mig. Jag ville göra vad? Slå på en tjej ut för att tugga tuggummi? Japp. Jag är säker som fan gjorde det. Mitt i hennes gum-slagen i ansiktet.

Ser tillbaka, det var då jag tror att min misophonia igång, och jag har tillbringat den bättre delen av 30 år att försöka få den under kontroll.

Misophonia definieras av Misophonia Institutet som en "svår överkänslighet mot vissa mjuka ljud och visuella bilder." Det inkluderar även andra former av stimuli som orsakar en omedelbar extrem reaktion. När en person hör ljud, den person som har en mycket stark känslomässig reaktion såsom hat, ilska, ångest, ilska och förbittring. Det har länge varit oenighet över tanken att misophonia är en legitim psykiatrisk sjukdom. I år hade jag helt enkelt trodde att jag var ärligt talat att förlora mitt sinne och hade några konstiga tick eller känslighet att äta och tugga ljud.

Jag har aldrig pratat om det med vänner eller familj, och jag kunde överleva genom att diskret ta bort mig från situationer som utlöser ljud, och tur att jag aldrig aldrig ut på den person som oskyldigt äta chips eller tuggtobak isbitar. Även om jag verkligen ville till.

Jag vet för ett faktum att jag inte är ensam i mitt lidande, som det uppskattas att mer än 20% av befolkningen lider av någon grad av misophonia, och det brukar slår först under tonåren.

Men under åren, det blev värre och värre, och i kombination med den allmänna föräldraskap oro vi alla har, inte bara var att jag inte kunde kontrollera mina reaktioner på allt tugg-och andra ljud utlöser, men biblioteket stötande utlösande låter faktiskt ökade. Nu var det alla typer av repetitiva att klicka på ljud, alla livsmedel, och små saker som penna för att trycka eller en takfläkt virvlande. Det kom till en punkt att jag knappt kunde stå i rummet med mina egna barn och make medan de åt. Låt oss bara säga att det gör det ganska svårt att njuta av familjens middagar.

Jag nådde ut till en kompis som råkar ha en Doktorsexamen i Audiologi och frågade henne om hon hade några doktorander som skulle vara intresserade av att genomföra en studie på misophonia, starring yours truly. Var det något som är allvarligt fel med min ljudbearbetning funktioner som får min hjärna att reagera så freakishly att annars normalt ljud? Vad var det som händer i och mellan mina öron? Och finns det hjälp för människor som mig?

Efter att ha tillbringat en dag med en mycket tålmodig och barmhärtig grupp av tal/hörsel och audiologi störningar doktorander, jag kom ut efter att ha lärt sig mycket mer om sjukdomen än jag trodde att jag skulle. Också, jag fick en del tips och insikt, så att det bättre få en uppfattning om min misophonia och vad allt detta innebär att vår familj.

Här är vad jag lärt mig:

1. Jag har fått Bionic Woman-typ hörsel.

Efter en myriad av vanliga hörsel test, visade sig att jag kunde höra saker som hände tvärs över gatan. Detta gjorde perfekt känsla för mig som jag aldrig behövde en baby monitor i mitt hem. Jag kunde höra som liten sucker rulla över i sängen från 800-kvadrat meter bort. Utmärkt hörsel är typiskt för människor som lider av misophonia samt hög intelligens. Boo-yah.

2. Att äta tillsammans hjälper.

Om jag vid matbordet och jag är aktivt tugga mig själv, det verkar som att jag inte hör omfattningen av andras tugga så mycket. Jag har ingen aning om varför det är vettigt, men det gör det. Om jag sitter nära människor och de är att äta och jag är inte, allt är förstorad tiofalt, och det låter som om deras läppar är bokstavligen i mitt öra kanalen.

3. Behandlingar som är under utveckling.

Det finns många kognitiv beteende terapi som utvecklats för att hjälpa människor som mig, men på grund av den auditiva och psykologiska aspekter av denna sjukdom, det kommer att kräva yrkesverksamma inom båda dessa områden för att räkna ut en behandlingsplan. Båda erbjöd förslag som totalt omedelbar undvikande av ljud, för att sedan sakta acclimating mig själv att korta skurar av utlösande ljud — ungefär som att stå nära spider du är förstenad av för några sekunder åt gången tills du det inte att utlösa dig längre. Personligen har jag inte haft någon lycka med detta och har fortfarande använda fullständig och omedelbar undvikande. Men jag jobbar på det.

4. Dämpa ljudet i ditt liv.

Hörlurar är din vän, och de går inte ens att spela något. Ibland bara med hörlurar i mina öron spelar ingenting, men filtrering ut och minska ljudstyrkan för alla mina triggers som gör jobbet. Det är som om jag inte okej om allt låter som jag är under vatten och inte kommer direkt till min hjärna på hög volym.

5. Jag kunde inte gå på bio för många år på grund av ljudet av människor som äter popcorn. Nu kan jag!

Ja, det gjorde jag dra mig det vid sällsynta tillfällen, men jag var tvungen att hitta en plats helt långt borta från alla människor, vilket innebar att jag var fast i den främre raden eller den bakre raden. Det var föreslog att jag skulle be teatern för att låna en av deras assisterad höra enheter, vilket betyder att jag skulle kunna använda sina hörlurar för att lyssna på min film samtidigt som blockerar omgivande triggers.

6. Hålla familjen involverad, och titta efter tecken på att det i ditt barn.

Jag kände en enorm känsla av validering när jag lämnade audionom: s kontor den dagen. Jag visste att detta var inte allt i mitt huvud, och jag lider av en sjukdom som var på riktigt och det är först nu som i stor utsträckning undersökts. Och att kunna dela den med min familj, var enorm.

För första gången, MRT-bilder av människor med misophonia ger neurologer med bilder av vad som verkligen händer i våra hjärnor, och det är klart att det är onormala funktioner bearbetning som sker när människor som jag hör andra knaprande på chips. Varför min reaktion att det är en av ilska och våld, ja, det är fortfarande studeras.

Hittills har bara en av mina fyra barn verkar ha utvecklat misophonia, och det började redan vid 13 års ålder, som min gjorde. En dag ute i ingenstans, sade han, "Du tugga riktigt högt, och det skrämmer mig." Jag kunde berätta för honom att han inte förlora sitt sinne, och att vi tillsammans kan arbeta igenom den.

Om du tror att du lider av en form av misophonia, och du bor i närheten av en högskola eller ett universitet med en kommunikation störningar program, rekommenderar jag dig att nå ut till dem. Kontakta akademins psykologi också. Och naturligtvis, rådfråga din egen tillförlitliga medicintekniska leverantörer. Ju mindre vi skäms för att dela med oss av våra misophonia erfarenheter och mer villiga vi är att dela med oss av våra berättelser, desto bättre chans har forskare i lärande, dess orsaker och utveckla behandlingar. Då vi alla kan tugga på, och lyssna, lite lättare. Ingen stans krävs.

ADVERT

Lägg till din kommentar