Varför Vår Tid Är En Sh*tshow (Bokstavligen)

Jag kommer bara att komma till saken: Min mage är ganska mycket styrs av min menstruationscykeln och det är en jävla röra.

Vissa veckor är fina i bajs institutionen. Jag låter en lös på morgonen efter frukost, och sedan jag igenom min dag med nary ett toot. Men andra veckor, jag vacklar mellan att vara abysmally förstoppad och uppblåst, eller skiter fyra gånger per dag som en freaking firehose. Och jag kan tiden när detta sker baserat på var jag är i min cykel.

Att vara kvinna är skitkul, är det inte?

Jag vet att jag inte är ensam här. Nästan alla jag känner och får tid diarré (eller mag upprörd relaterade till deras period) åtminstone ibland. Jag bajs ca 40 gånger om dagen före min tid kommer, det är hur jag vet att det kommer. Min flickvän ibland kräks på den första dagen av hennes cykel.

Varför inte någon tala om bokstavlig skit (och puke) storm som följer med PMS och mensvärk?

Ägglossning är ingen höjdare för oss kvinnor heller. Jag har en annan vän som barfs varje gång hon har ägglossning (super-bra när hon försökte föreställa sig: hon visste exakt när hon var bördig). När jag har ägglossning, jag svälla upp så dålig att jag ser ut som jag är gravid i sjätte månaden—och allt jag gör är att släppa en jäkla ägg.

WTF är det med våra hormoner, mina damer? Varför måste de gå och anställa förödelse på våra tarmar varje månad? Och varför är det ingen som talar om detta?

När det gäller perioden diarré, det verkar som att vi kan skylla på något som kallas prostaglandiner. Prostaglandiner är släppt för att hjälpa livmodern kontrakt och släppa våra menstruation. Enda problemet är att de tenderar att komma in i våra liv också. Och du vet vad som händer när tarmarna börjar kontrakt lite för intensivt...

Japp, du blir kedjad till din toalett för överskådlig framtid.

"Prostaglandiner har en effekt på glatt muskulatur och tarm är faktiskt en smidig muskel, förklarar Jennifer Gunter, M. D, i en intervju med Kvinnors Hälsa . "Lösare avföring än normalt, att behöva gå på toaletten oftare, och känner mer brådskande—vill, jag måste gå nu—är alla mycket vanliga biverkningar av en kraftig ökning av prostaglandiner."

Inte alla kvinnor som har denna intensiva en upplevelse med de där irriterande prostaglandiner, säger Gunter, och det är troligt att kvinnor producerar olika mängder av dem. Klart, vissa kvinnor producerar bara en hel jävla massa av dem (som mig — yay!).

Gunter erbjuder några lösningar för oss "prostaglandin över-producenter." Vi kan ändra våra kostvanor mitt framför våra perioder, äta färre stekt mat eller fiberrika livsmedel (egentligen vad som helst som gör oss gå oftare). Dessutom, att hålla våra stressnivåer låg (umm, det är lättare sagt än gjort när vi har rasande PMS ) kan hjälpa, eftersom stress påverkar tarmarna.

Äntligen, säger Gunter, om du upplever större tarm-elände under PMS, kan du överväga att hormonella preventivmedel till nivån på det mesta. Ett annat alternativ är att ta ibuprofen 24 timmar innan din period börjar, eftersom det förbjuder utsläpp av prostaglandiner. Intressant, va? Aldrig hört talas om det förut.

Som för matsmältningen-relaterade elände som många av oss upplever under ägglossningen, det är verkligen inte mycket ut det förutom anekdotiska bevis för detta fenomen. Google "uppblåsthet vid ägglossningen," eller "förstoppning under ägglossningen," till exempel, och varje anslagstavla på Internet kommer att dyka upp med berättelse efter berättelse av kvinnor som upplever det.

Den bara magen-relaterade ägglossning symptom erkända av läkare är Mittelschmerz (tyska för "mitt smärta"), som hänvisar till magen smärta under ägglossningen, vanligtvis på ena sidan av kroppen. Mittelschmerz själv gör ont som en mofo men många av oss upplever uppkördhet och förstoppning tillsammans med det också. Några av oss är välsignade med illamående och spy då också (ja, om du är min kära sambo, åtminstone).

För de flesta av oss, alla i mag-skit (förlåt, var tvungen att) i samband med våra perioder är inte alltför hemskt eller försvagande (om det är det definitivt fråga din läkare om det, du förtjänar att må bättre). Vi är kvinnor. Vi är starka AF och att vi bara ta itu med allt som kommer upp.

Men shit, våra kroppar (och alla de fantastiska saker de kan göra) kan också vara en jävla pain-in-the-ass ibland. Bokstavligen . Och vi har all rätt att tik och klaga om det lika mycket som vi jävla snälla.

ADVERT

Dela med vänner
Tidigare artikel
Nästa artikel

Lägg till din kommentar