Män Av Världen, Kan Du Göra Middag Också

Det var fredag morgon, och jag hade den dagen. Min fru var på väg till sitt jobb på våra barns skola och var med våra två äldre barn med henne. Jag kommer att stanna hemma med barn. Min fru och jag pratade om vår dag som vi ofta gör på morgonen. Då hon nämnde att Norah, vår mellersta dotter, hade gymnastik lektioner direkt efter skolan.

"Du kommer att behöva göra middag," sade hon.

Jag släppte ut en tung suck. Som jag alltid gör när Mel tyder på att jag göra middag . Det är inte så att jag inte kan. Det är uppenbart att jag kan. Jag har. Jag tycker bara att det är komplicerat. Ibland får jag till att laga något och hamna känsla som jag fick i väg den över mitt huvud. Ytterst innebär detta att jag måste göra mer för matlagning, men eftersom jag inte har allt för mycket intresse för det, är det oftast inte går så bra för någon. Det är inte hemskt, men detta är verkligen inte ett område av talang för mig.

Innan jag träffade Mel, jag bodde på en stadig diet av frysta burritos, frukostflingor och läskedrycker. Men jag hade samma jeans för ett par veckor rak och aldrig ändrat min lakan och hade blöja hår som hängde ner till mina axlar. Jag var klyschan enda kille. Men när jag tänker tillbaka på vem jag var innan jag blev en far och make, jag inser hur mycket min fru har gjort mig till en bättre person. Men när jag tänker tillbaka på min motvilja till matlagning, jag undrar om hon fortfarande har arbete att göra.

"Vad sägs om att vi bara beställa pizza?" Jag föreslog, som jag alltid gör.

Mel var i köket, öppna ett recept på en iPad. Hon var klädd i svarta byxor och en blå kofta. Hennes axlar sjönk, och hon vände sig om och tittade på mig med vita heta ögon. Det var som att se en arbetande mamma får när hon rusar ut genom dörren, körs redan för sent för en hel dag. Det ser ut som hon ofta ger våra barn när de drar sina åsnor för att få redo på morgonen och hon 100% inte har tid för det.

"Dude. Du kan göra middag," sade hon. Hon ville inte skrika det. Det gjorde hon inte. Tonen är vad som fick mig. Plötsligt var jag så illa som våra barn. Jag insåg det inte då, men jag var gnäll — som en baby.

"Det är inte så svårt. Följ bara receptet."

"Vad händer om jag skruvar upp?" Frågade jag.

Hon skrattade som om hon var på väg att avslöja en stor hemlighet. "Jag skruva upp matlagning hela tiden. Oroa dig inte om det. Du har en master ' s degree. Du kan göra turkiet och ris soppa."

Jag tänkte på en offert på faderskap av Louis C. K. där säger han: "Fäder har färdigheter att de aldrig använda hemma. Du kör en landskapsarkitektur företag, och du kan inte klä och föda en 4-åring? Ta det på..."

Och han har rätt. Jag gör komplicerade saker hela dagen. Jag jobbar på ett universitet. Jag hantera ca 60 studerande anställda. För hell ' s skull, jag har skrivit för New York Times . Jag skulle kunna göra middag till min familj. Men det känns alltid som något jag kommer att skruva upp. Jag kommer att få matsked och tesked passerat och sluta med alldeles för mycket salt, eller så kommer jag att misstolka något, och lägga detta innan, och vinden förstöra hela måltiden, och i slutändan beställa pizza i alla fall. Jag säger detta som att det har hänt förut, men jag kan inte, för livet av mig, minns när.

Faktum är att jag skulle göra middag. Jag visste att jag kunde. Jag bara kände sig osäkra om det. Kanske var det några föråldrade uppfattningen att jag inte kunde göra mat eftersom jag var en man. Under åren har jag skrivit en hel del om jämlika relationer, men av någon anledning, som jag fortfarande föremål för undermedvetna idéer som jag inte kan göra något eftersom det borde vara en kvinnas plikt. Jag hatar när jag gör det, och det var min fru, ringer ut mig på det.

Men det är något jag har att ge Mel kredit för. Hon ringer mig på mitt skitsnack, särskilt när det kommer till något som detta. Jag tror att många mammor gör. Mammor är allt bra tid skitsnack-de som ringer. Men jag måste erkänna att det tog mig lite tid för att kunna lyssna till vad hon hade att säga, snarare än att bli förolämpad av det.

Jag släppte ut ett andetag och sade något som jag tror att många män kämpar för att säga (men borde säga oftare), "Du har rätt. Jag kan göra middag."

Hon gav en sidlänges blick som tycktes säga: "jag vet att du kan."

Sen visade hon mig receptet, berättade för mig att jag behövde använda slow cooker, och sprang sedan ut genom dörren för att komma till arbetet.

Jag bestämde mig för att ge det mitt allt. Jag började måltiden sätt tidigare än jag behövde. Jag gav barn Popsicles och en iPad så att hon skulle låta mig hålla fokus. Det var inte en idiotsäker plan, men det ville hålla henne sysselsatt bara tillräckligt länge. Jag såg några videos på nätet om hur man finhacka vitlök och skär en lök utan att gråta. Det är verkligen en av de bästa sakerna med internet: jag har aldrig känna sig generad över att finna svaret på allt, även om det är så enkelt som "Vad är en vitlöksklyfta?"

Och när allt var sagt och gjort, och sakta matlagning i potten, tänkte jag på vad min fru sa innan hon lämnade, "Dude. Du kan göra middag."

Vad hon egentligen säger är, "Saker och ting förändras. Du behöver för att resa i, här." Mel och jag har varit tillsammans i nästan 13 år. Vi har haft ett par olika arrangemang under den tiden. Jag har varit en stay-at-home pappa, en college student, en leverantör. Mel har fyllt alla dessa roller också. Och ändå på något sätt skulle jag höll på idén att jag kunde få ut av att göra middag om jag gnällde om det. Men nu, med Mel arbetar, och mig hem på fredag, var det dags igen för en förändring och den förändringen innebar att ta på en annan roll även om jag kände mig osäker på det.

Detta händer ibland under övergångar. När par ändra från dynamisk till en annan, plötsligt de har för att ändra hur de fungerar. Det är inte alltid smidigt, men faktum är att år 2017, en kvinna kan få i bacon och en man som kan laga det. Och ibland dessa roller byta ett eller annat sätt, och det är i den swap som kan saker och ting bli komplicerade.

Mel kom hem efter gymnastik till ett dukat bord, och alla tre barnen fortsatte med att berätta att middagen smakade roligt. Och jag kommer att vara ärlig: Det slag av gjorde. Jag tror att jag lagt för mycket oregano. Men det var varmt och välsmakande, och när allt var sagt och gjort, Mel och jag diskade tillsammans.

"Du kommer att behöva göra middag igen nästa fredag", sade hon.

Jag nickade. "Jag vet. Jag fick detta."

ADVERT

Dela med vänner
Tidigare artikel
Nästa artikel

Lägg till din kommentar