De Tre Ord Som Vänt Min Värld Upp Och Ner

Tre ord som vänt min värld upp och ner "Du har cancer."

På tisdag, den 24 oktober 2017, jag gick till hudläkare för att få vad jag trodde var en vårta bort från min arm för kosmetiska skäl. Vid denna tid, jag var 37 veckor gravid med mitt andra barn. Jag gick till utnämningen på min lunchrast — de berättade för mig att det skulle bli en 20-minuters förfarande. Jag tänkte att de skulle frysa vårtan och jag skulle flytta tillsammans med min dag. Läkaren tittade på "vårta" på min arm och sa att det inte såg ut att vara en vårta, men att hon skulle ta bort det och ha det skickas till labb testas. Jag skrattade lite inne tänker, "Det är en stor dam!" Det sista läkaren sa till mig innan jag lämnade kontoret var "Två veckor! Du kommer att höra från oss i två veckor."

Två dagar senare — torsdagen den oktober 26, 2017 — jag fick ett samtal från ett okänt nummer som jag snabbt ignoreras. Röstbrevlådan anmälan dök upp, så jag tog min telefon för att lyssna. "Katie, det här är Dr. Kuohung, jag skulle vilja att du kom in på kontoret så snart som möjligt så att vi kan diskutera de resultat biopsi."

Jag frös. Mitt hjärta sjönk. Domningar skott under hela min kropp. Jag blev snabbt yr och det var svårt att andas. Det här var dåligt, hon sade för två veckor, men det har varit två dagar. Jag tog snabbt upp telefonen och krävde att få prata med läkaren. Jag berättade för henne att jag är på väg in, men hon måste berätta för mig vad som är fel.

"Din biopsi resultaten kom tillbaka och tumören vi bort från armen var malignt melanom." Mitt liv blixtrade förbi mina ögon.

Malignt melanom? Det är cancer. Jag har cancer. Jag är 37 veckor gravid. Jag är bara 32 år gammal. Jag har en 2,5-åring hemma. Jag har en make. Min mamma. Min syster. Min bror. Jag behöver min familj och de behöver mig. Jag kan inte dö. Det är skrämmande hur snabbt din hjärna hoppar in överväxeln rusar dessa hemska, mörka tankar genom ditt huvud.

Jag kunde knappt få orden till min handledare, men jag snabbt lämnade mitt kontor och sprang över till läkarmottagningen. Jag ringde till min make vad som kändes som 100 gånger — jag behövde honom att vara där med mig. Jag skakade och svettades. Var jag varm och kall på samma gång. Min hjärna sved med rädsla. Jag kom in på kontoret och krävde att få prata med läkaren. De ringde mig i. Hon försökte förklara för mig resultaten. Jag tittade ner på mina kort sikt magen och fruktade för mig själv och oskyldiga lilla bebis som växer inuti min kropp. Jag lade tillbaka i stolen och var tvungen att rippa min skjorta eftersom jag kände det som kväver mig. Jag är döende, de trodde bara att köra igenom mitt huvud.

Slutligen, min man ringde tillbaka och berättade att han var på väg. Läkaren förklarade att min man över telefon vad det var som hände (jag kunde inte ta i något av vad hon sa). Tumören var cancerframkallande. Hon har melanom. Det är fas 3. Det är tjocka. Jag kunde knappt få mina ord, men jag behövde henne att berätta för mig vad det bästa scenariot var — jag behövde hopp.

Jag måste ha bett henne 50 gånger om jag var på väg att dö. Hon hade tårar i ögonen och fortsatte krama mig. Kort sagt, hon förklarade att vi för närvarande har hälften av bilden med dessa resultat biopsi. Vi vet att min tumör har melanom, att den är tjock. Tjockleken klassificerar den i en etapp. Hon förklarade att den andra delen av "staging" var att få vad som kallas en Sentinel Lymph Node Biopsi görs för att avgöra om den har spridit sig till mina lymfkörtlar. Detta kommer att ge oss den fullständiga berättelsen. Hon förklarade också att de skulle ha att göra en bred lokal excision — en större, djupare borttagning av huden runt tumören webbplats för att vara säker på att de tar bort alla extra hud som kan ha drabbats av cancer. Läkaren undersökte hela min kropp och kände att alla mina lymfkörtlar — ingenting om.

Jag gick hem och snyftade med rädsla och sorg. Det kändes som en dålig dröm. Senare, när min man kom hem med mitt barn jag grät när jag såg henne. Jag plåtade henne utan mig, utan sin mamma som hon var så nära knuten till. Jag kramade henne så hårt, att svälja tillbaka tårarna så att hon inte skulle vara orolig. Hon behövde mig, skulle jag finnas här för henne? Jag Googlade patologi resultat, malignt melanom, den prognos — inget bra.

Min mamma körde upp från Connecticut för ett par timmar. Det är lustigt hur dåligt du fortfarande behöver en kram och uppmuntran från din mamma till och med trettio-två år senare. Hon höll mina barn och mig distraherad, och hjälpte kvällen att passera. Så snart som hon lämnade, jag kände rädsla och mörker kom tillbaka — hon kämpade bort det när hon var här, men jag behövde kliva upp och vara stark för mig och min familj.

Min man, med hjälp av sin fantastiska kollegor, kunde få mig en tid på Dana-Farber Cancer Institute följande fredag, 3 November. Veckan mellan höra nyheten och min tid på Dana-Farber var den längsta veckan i mitt liv. Jag Googlade, som jag visste att jag inte borde, och det bara skrämde mig ännu mer. Göra. Inte. Google. Många nätter jag snyftade mig till sömns övertygad om att jag var på väg att dö — att min kropp var som förbrukas av detta.

Veckan har gått långsamt, och till sist hade jag min anställning vid Dana-Farber. Jag var mötet med den kirurgiska onkolog och en onkolog senare i dag. Kirurgen förklarade melanom och nästa steg var jag tvungen att ta. Igen, jag tror att jag hörde 5 ord han sa. Min anställning var på en fredag och jag skulle vara 39 veckor följande tisdag. Han sade att han föreslog att jag induceras vid 39 veckor — fyra dagar, från den dagen. Mitt hjärta sjönk. För dem att säga att jag behövde ha den här operationen SNARAST och att jag var tvungen att vara inducerad förstenade mig.

Jag ringde min OBGYN som sa att de kommit överens om, och att jag skulle vara inducerad följande tisdag om sjukhuset hade tillgång. Jag har inte hört något men skräckhistorier om induceras, så jag var nervös. Jag har cancer, jag kommer att ha en baby i fyra dagar — mitt sinne kunde knappt bearbeta det hela.

Snabbspola till måndag, November 6th, induktion dag. South Shore Hospital var ingenting annat än bra för mig, och var faktiskt kan passa mig i på måndag kväll för min induktion så jag inte skulle behöva riskera det och vänta tills på tisdag. Induktion började vid 10 på kvällen och jag hade min vackra bebis följande dag kl 3:13 P. M. Han var frisk, vacker, och jag genast blev kär i honom. En sådan skönhet och ljus i en av de mörkaste stunderna i mitt liv. Han och min dotter drivit mig att vara stark — jag var tvungen att vara stark för dem.

Sju dagar efter födseln av min son, jag gjorde min väg till Boston för kirurgi. Den Lymph Node biopsi görs för att kontrollera för cancer i sentinel lymph node (den första lymfkörtel cancer är sannolikt att sprida sig till från tumören) under operation. Ett radioaktivt ämne (blått färgämne) injicerades nära tumören — det gjorde ont och brände. Ämnet eller färgämne rinner genom lymfan ledningar till lymfkörtlar, den första lymfkörtel för att få ämnet eller färga bort. De markerade min armhåla där bilderna identifierade min sentinel lymph node. Jag var sedan flyttade till prep för kirurgi, det var så överväldigande och skrämmande. Jag har aldrig varit under narkos innan, aldrig har genomgått en operation innan, aldrig ens brutit ett ben. Kirurgen skulle sedan ta en stor, djupa delen av huden som omger min arm — han varnade mig för att min arm skulle deformeras på grund av storleken på uttaget.

Två timmar senare vaknade jag upp från narkos. Jag hade en 10 CM sår på min arm, 2 CM djupt in i mina muskler. Min armhåla var uppskurna och fyra av mina lymfkörtlar bort. Läkaren assistent sa att jag inte kunde lyfta mer än 10 pounds (min nyfödda var 8 pounds, mina barn nästan 30). Hon förklarade sedan att jag skulle betalas tillbaka vid Dana-Farber veckan efter Thanksgiving för resultat och för att mina stygn tas bort. Återhämtning från operationen var bättre än väntat, men fortfarande obekväm och begränsande. Jag var tvungen att förklara för min dotter att jag inte kunde plocka upp henne och sätta henne i sängen. Hon var samarbetsvillig och mycket orolig "mamma är boo-boo" på min arm.

Stöd, böner, kärlek, positivitet och generositet från mina vänner och familj (och till och med fullständiga främlingar) under de närmaste veckorna var helt otroligt. Mina vänner hade mat levererad, en annan vän som tog med sig mitt lilla barn vid flera tillfällen, min mamma stannade nästan en vecka, min syster som omfattas följande vecka. Jag är inte en att be om hjälp, men på denna punkt jag behövde det — jag hade inte råd att säga nej.

Sjutton dagar senare, kom jag på Dana-Farber med min man och tre veckor gamla. Handflatorna var svettning, jag kunde inte sitta still, mitt sinne racing. Mitt namn var slutligen ringde och vi blev visade till rummet. Jag är inte säker på att jag har någonsin känt mig mer sårbar och rädd. Läkaren kom in och sa genast: "Ja, allt var negativt" och läkarens assistent tillade: "Detta är goda nyheter."

Jag suckade av lättnad och kände genast vikten av världen lyfts från mina axlar. Jag kunde inte tro det. Stygnen togs bort och vi var på väg. Jag ville inte gråta tills jag satte mig i bilen— det är då det slog mig: jag kommer att vara OK! Jag kan sluta oroa mig, fokusera på mina två underbara barn och familj, och gå vidare.

Jag kommer nu att ha en pågående relation med Dana Farber för de kommande tre till fem år med regelbundna kontroller, tillsammans med täta besök med min hudläkare. Jag har en kamp sår på min arm som för alltid kommer att påminna mig att inte ta mitt liv och hälsa för givet.

Jag ville dela denna historia med alla för att påminna alla att ta en minut att uppskatta livet, din hälsa, din familj, och för varje andetag du tar. Det är skrämmande hur snabbt livet kan förändras. Melanom gav mig en ny syn på livet. Jag är tacksam för varje dag som jag vaknar upp och är i stånd att spendera med mina barn, man, familj och vänner. Jag var 100% en av de människor som trodde att denna typ av saker bara inte hända mig.

Jag minns kirurgen och frågade mig om jag brukade garvning bås i det förflutna: "Hur många gånger? 50?"

Mig: "jag är inte säker"

Honom: "Över 100?"

Ja, jag definitivt garvade över 100 gånger i ett solarium. Jag uppmanar alla att vara smart om solen. Ja, vi alla älskar solbränd hy, men det är möjligt att skada det som verkligen gör att du inte kan se är skrämmande. Om du ser något på din kropp som inte ser bra ut, som är nytt, att förändra — gå och få det kollat... lägg inte detta av.

ADVERT

Lägg till din kommentar