Att Ha Barn Bara Gjort Mitt Äktenskap Starkare

Jag minns när jag var ca 9 månader gravid med mitt första barn. Min make och jag ligger i sängen och pratar om hur glada vi var att möta vår son. Vi hade precis stängt av TV: n och fjärrkontrollen satt där bredvid oss. Jag skämtade om att ganska snart fjärrkontrollen skulle vara vår son, och vi skulle vara stirrar på honom när han låg mellan oss.

Och då brast jag i tårar. En del av det var att jag var 9 månader gravid och en rasande hormon maskinen. Men jag insåg också att dessa nätter av att ligga där tillsammans, bara min man och jag, var på väg att vara över — för evigt. Tja, åtminstone för de kommande 18 åren.

Min man och jag är high school sweethearts och gifte sig ung. När vi väntade vårt första barn, vi hade varit tillsammans i 13 år, som kändes som en livstid sedan. Tanken på att ändra vår dynamiska skrämde mig till kärnan. Lägg till att myten om jag hade hört sedan jag var en liten flicka (förmodligen ungefär samtidigt som mina egna föräldrar skilde sig) att ha barn vrak äktenskap.

Du har hört den myten också, har inte du? Det är myten om att när ett barn kommer in i bilden, föräldrar blir så uppslukad av barnomsorg — sömnlösa nätter, den obevekliga behov av sina barn, och all stress som bifogas detta — att de tillåter att deras äktenskap faller i glömska. Eller, att den förälder-barn-relation börjar trump äktenskap och en av eller båda föräldrarna att bli svartsjuk.

Detta är inte rimligt att i viss utsträckning när du tänker på det. Jag vet att det för vissa, att ha barn är den katalysator som bryter sönder ett äktenskap. Vård av barn, särskilt i de tidiga åren, kan vara oerhört intensiv, både fysiskt och känslomässigt. Det kan rinna av föräldrarnas resurser och gör dem sårbara för ångest och depression. Och ja, det finns aspekter av förälder-barn-relation som kan leda till svartsjuka känslor i en partner.

Men här är den sak de inte berätta för dig om äktenskap efter att barnen: Om du börjar med ett djupt engagemang och en förståelse för varandra, och om du möter föräldraskap som ett team, med barn faktiskt kan gör ditt äktenskap starkare.

Jag minns de där nätterna när min första son skulle bara inte sova . Utmattningen tog ut sin rätt på oss båda, och jag och min man skulle sluta träta om de dummaste saker, som som sätter ut mjölk tillbaka i kylskåpet — och låt oss vara ärliga, det skulle ha varit någon av oss, vi var så sömnbrist.

Men sedan kom 3 på morgonen, efter att min son hade gråtit i timmar och vägrade att sjuksköterska eller sova, min man, utmattad för att benet skulle gå upp för att studsa honom på övningen bollen. Jag skulle titta på honom genom halv öppnade ögon, mitt hjärta hoppar över en miljon beats, tänkande, Hur i hela friden kunde jag bli så lycklig?

Självklart, saker var inte slätas över detta lätt hela tiden. När mina barn var små, fanns det perioder när de föredrog mig så intensivt att min man slutade upp och känna sig försummade. Och ibland liv och arbete och barn ger oss båda så mycket stress och ilska att vi tillbringa dagarna med att inte få ett ord med varandra, utan att det blåser upp.

Men anledningen till att vårt äktenskap har överlevt är att vi gör det till en prioritet att tala om dessa saker. Ja, ofta genom sammanbitna tänder och ofta med höjda röster, åtminstone till en början.

Men du talar ut det, även när det gör ont. Och du lyssnar, även när allt du vill göra är att slå din partner i näsan.

Ditt sinne är fullt av bekymmer, och hela ditt äktenskap ibland består av de stunder som du stöter på varandra i korridoren på resor mellan vika tvätt, hitta försvunna sippy koppar, och redovisade sovande barn i säng.

Men du gör det. Du visar upp. Du hittar olika sätt att ansluta. Du gör datum natten om du kan — och ibland date night består av Netflix och en flaska vin. Du sms: a varandra stygga saker eller kärlek anteckningar i mitten av dagen. Du kommer ihåg att säga "tack" för alla de små, men meningsfulla arbetsuppgifter du alla gör varje dag för dina barn.

Och du litar på. Du litar på att dessa år är det svåraste, men också en av de vackraste år av ditt äktenskap. Du ser att, ja, ditt bankkonto är tomt, och du har inget kvar att ge någon annan i slutet av dagen, men ditt hus är full, ditt hjärta är fullt, och du vet det hårda grejer inte att vara för evigt.

Så du soldat på, att falla ned, men att komma tillbaka upp. Och du börjar se att dessa barn som fyller dina armar är inte bryta dig. De håller på att bygga upp dig. De är dina största framgångar.

Om du ser det eller inte, alla de kamper som har kommit upp sedan barn kom in i bilden har bara fört dig närmare. Ditt förtroende har testats, och så har din motståndskraft. Och du gjorde det genom att, tillsammans.

ADVERT

Lägg till din kommentar