Att hantera Sorg När Man är En Mamma

Jag har verkligen kämpa för att sätta dessa ord, ner, eftersom lagen i sig känns så permanent. För att verkligen egen om att jag är i sorg, och har varit det utan tvekan tre-plus år, får mig att vilja vända sig bort från datorn, slå på Netflix, och få en massiv glas vin.

Hennes namn var Mimi. Hon var min mamma, och hon var min stora kärlek. Jag förlorade henne i juli.

När jag tänker på det, jag har varit i föregripande sorg, eftersom min mamma fick diagnosen äggstockscancer. Jag har varit bearbetning, tänker, gråter, återuppleva, minne, och de sörjande sedan den dagen hon tog emot nyheten. Det råkade vara bara dagar efter att jag meddelade min tvilling graviditet.

Och så började vår sammanflätade resor. Medan hon förlorade sin reproduktiva systemet, en som hade födde mig, jag använde mig för att ta två vackra flickor i världen. Kraften i detta sammanhang var verkligen inte förlorat på mig.

När jag började att bearbeta och gå igenom min egen stadier av sorg, jag var också tvungen att visa upp och vara närvarande under den mest intensiva tider av mothering. Amning gånger två, sömn, träning gånger två, vredesutbrott gånger två, och om det gick.

Onödigt att säga, mina barn, och nu förskolebarn, är otroligt känsliga små varelser och kan känna när något är galet eller förskjutning i deras liv. Så hur gör man för att visa upp för sina barn och sin moder, genom sorgen? Detta har varit en av de mest utmanande och ändå djupa delar av resan för mig så här långt.

Dessa är de tre saker som jag vet säkert:

1. Ta ansvar för den känslomässiga tonen.

Föräldrar, och let ' s face it, moms ange den emotionella tonen för huset. Och det betyder inte att Patty Perfekt. Det innebär att vara verklig.

Namnge mina känslor och att vara ärlig om dem verkligen hjälpt mig att gå igenom det enorma känslor jag hade runt min mammas diagnos och efterföljande nedgång.

Mina tjejer kommer ofta att fråga, "Är du glad eller ledsen?" Jag är helt ner till namn min sorg. Och när de försöker "hjälpa" via kyssar och kramar, jag har alltid erkänna "att det hjälper mig att må bättre."

Som sagt, barnen också plocka upp på de vibbar och det är inte förvånande att dessa är de tider de som mest behöver min uppmärksamhet — när mitt batteri är slut och jag är inte mitt bästa jag.

Jag var tvungen att ringa i min by för att hjälpa till med skolan pickup att ha playdates, och att se till att jag inte sträckte sig bortom mina gränser. Jag har erkänt att när jag är mitt i min egen sorg, detta är en bra tid för att vara mild runt föräldraskap praxis. Som min mamma skulle säga, "det är dags att använda sig av "bra nog" föräldraskap." För mig innebär det att vara öppen för mer TV-tid, att låta dem utforska parker medan du tittar från en bänk, och inte behöva lägga trycket av ett perfekt slut på dagen måltid till mixen. Jag tänkte mer att jag tar hand om min känslomässiga själv, ju mer jag kan visa upp för flickorna när de navigerar den steniga terrängen i 3-år-gamla känslor.

2. Arvet lever vidare.

Jag har varit i hög grad förlita sig på min mammas visdom (sent på kvällen texter, gamla e-postmeddelanden, hennes lilla mantran hon skapat för vår familj). Jag har en liten anteckningsbok som jag har använt för att samla in dessa små påminnelser. Det håller mig jordad för att veta att det arv hon lämnar och det avtryck hon hade redan i tre korta år hade hon i min dotters liv. Fraser som " kärlek är ett verb "och "känslor är fakta" kommer att leva vidare för evigt.

Oavsett om någon fysisk närvaro slutar, de effekter de har på dina barn är permanenta. Jag skapade också en iBook kallas Historien om GranMimi som skildrar hennes interaktioner med mina tvillingar sedan dag ett. Det är en sagobok som vi kan läsa när de saknar henne och när jag behöver en påminnelse.

Jag insåg nyligen att det är aldrig tillräckligt med tid. Om jag fick fem minuter eller 50 år med min mamma, att jag alltid skulle känna sig lurade om tid. Jag också fira det faktum att jag fick den tid jag gjorde, och kvalitet tid det var.

3. Barn sörjer i pölar (och så gör vuxna).

När jag skriver detta, min mamma har varit borta i ett par månader. Men hon är ett dagligt samtalsämne med mina 3-åringar, allt från känslor som: "Mamma, om du vill se din mamma, du måste dö för", till sorg av "jag saknar henne," den vackra stunder av "Mamma, Mimi lever nu i våra hjärtan."

Jag såg en fantastisk sorg rådgivare som talade om hur barn sörjer i pölar. I ett ögonblick, det är sorg, och några sekunder senare, de är på ett nytt pussel, sjunga texten till O Kanada och ber om en croissant.

När jag berättade min mamma dog (och ja, jag fick rådet att alltid använda riktiga ord "dog av cancer", "hennes organ slutade fungera," "doktorn kunde inte fixa henne" "hon var så modig," etc.), Jag förväntade mig en ström av sorg. I själva verket är de verkligen bara lyssnade, kramade mig, frågade om Geoff (farfar) hade cancer, gick sedan om sin dag.

Sorg träffar på oväntade ögonblick för mig också, och jag tror att jag sörjande i pölar precis som min kidlets. Jag kan svänga från ler och skrattar till förtvivlan ganska snabbt. Och eftersom tiden går, jag blir mer bekväm i att erkänna att djupet av min sorg är proportionell djupet av min kärlek. Ta på vattenpölarna.

Och så en av mina största hämtställen har varit att vi aldrig "komma över" sorg. Vi bara komma upp med strategier för att hantera det.

Jag tycker att det finns en parallell med moderskap. Vi har aldrig "komma över" den trötthet, den ångest, den overwhelmingness av det hela. Vi lär dig att hantera det, vi komma upp med strategier, vi testar, vi kalibrera, och vi kan börja varje dag färska.

Mothering genom sorg, för mig åtminstone, är på väg att överlämna sig till människor med erfarenhet av det hela. Det är rörigt, det är sorgligt, det är vackert, och det är livet. Och ju mer jag kan modellen friska bearbetning av känslor, och prata med mina barn om arvet av deras otroliga okuvlig GranMimi, desto bättre kommer vi alla att vara på att få fram genom vattenpölarna.

ADVERT

Dela med vänner
Tidigare artikel
Nästa artikel

Lägg till din kommentar