Hur Man Gör Morgnarna Mindre Hemskt När Höja Tweens Och Tonåringar

Min 12-åriga son har alltid varit långsamma med att vakna upp på morgonen. Och, även när han är vaken, han är lite av en björn till sin blodet börjar cirkulera. Det tar honom en stund för att bli alert nog att engagera sig i någon form av meningsfull kommunikation. Han kommer sannolikt vara den typ av tonåring och vuxen som träffar snooze 10 gånger innan de slutligen peeling sig ur sängen. Han behöver en hel del extra tid att göra sig redo för sin morgon grogginess orsakar honom att bokstavligen dra hans fötter.

Jag är motsatsen. När mitt alarm går av, jag upp . Jag har aldrig träffa snooze, och jag gillar att lämna mig själv precis tillräckligt med tid att få klar. Tanken på att ge upp och sova för att få några extra minuter på morgonen för att "vakna upp" eller "vill ha tid för mig själv," bara inte räkna med mig.

Som ni kan föreställa er, är denna skillnad mellan min tween son och mig i hur vi hanterar morgonen har gett stora möjligheter till konflikter och frustration. Morgonen i mitt hem som ofta används för att avslutas med mig frustrerad på bästa och skriker på min son i värsta fall. Jag hamnade ofta att känna dig skyldig för att skicka honom ut genom dörren på en sura anmärkning. Jag kan tänka mig att visa upp i skolan bara för att berätta för honom att jag var ledsen för att skrika (men också, Kan du kanske bara få klädd? Hur svårt är det att dra på sig ett par byxor och en skjorta? Snälla berätta för mig varför det är så svårt! Och varför tror du vet aldrig var dina skor är? Försöker du döda mig? )

Efter en särskilt upprörande morgon skärmytsling, där min son är morgon grouchiness hade bubblade över och ledde till att säga en massa sårande saker till sin yngre syster, som är oftast en glad riser och i princip bara försöker hålla sig ur vägen på morgonen, jag visste att något var tvungen att ändra. Min son ovilja att röra på sig började alla lediga dag på fel fot. Och mitt tjat var inte att hjälpa. Vi båda behövde för att göra bättre.

Det första jag gjorde var att införa ett förbud mot skärmen tills min son kan visa två på varandra följande morgon av att bo på uppgiften och inte vara skranglig mot sin syster eller mig. Också, eftersom jag visste att mina svävar och tjat gjorde honom bara ännu mer sur och sannolikt kommer att bryta ut, jag tog bort mig själv ur ekvationen. Vid 12 år gammal, min son var mer än kapabel på att resa helt på egen hand.

Vi gjorde honom en morgon checklista på en whiteboard som skulle vara hans skyldighet att slutföra. Ingen skulle längre jag flyter i närheten på morgonen med min välmenande påminnelser: "Är dina tänder borstade?" "Är din ryggsäck redo?" "Har du dina skor?"

Min son har för att markera objekt på checklistan, och han har för att uppmärksamma den tiden. Inga fler varningar från mig om den tickande klocka. Och om punkterna på checklistan är inte gjort genom att lämna tid, ingen tid för skärmen för att dag—utan undantag.

Min son borst om idén om att knyta tid för skärmen att morgonen beteende, men det är hur jag visste att jag behövde följa med. Skärmen är sin valuta. Hans tid är redan begränsad på grund av läxor och andra aktiviteter, så att det lilla som återstår är dyrbara för honom.

Checklistan har varit en enorm hjälp. Inte bara på grund av nyttan av att förenkla morgonen via rutor som måste vara fysiskt kontrolleras av, men eftersom jag inte längre är med i bilden. Min son och jag är alldeles för olika när det gäller hur vi handskas med den på morgonen, och min blir engagerade, oavsett hur uppmuntrar jag tror att jag är (och let ' s face it, jag är inte på mitt bästa pre-kaffe), leder bara till oss laskning huvuden. Mitt tjat bara understryker min son ännu mer vilket gör det svårare för honom att tänka på vad som kommer härnäst. Han är redan groggy, lägger till spänningen genom att skrika på honom gör absolut ingenting för att hjälpa honom att rensa huvudet.

En del av morgonen till att jag fortfarande delta i den, även om den faktiska wakeup. Jag kan fortfarande gå in och vakna båda mina barn upp genom att gnida ryggen och talar om för dem att de är mina favorit barn i världen. Sanningen skall fram, jag kommer inte att ge upp förrän de frågar mig.

Men jag vill ha något att göra med resten av sin morgonrutin. Och det är gjort för en mycket smidigare start på dagen för alla.

Det har varit månader sedan jag genomfört denna förändring i vår morgonen, och vi har bara haft ett par tillfällen då jag var tvungen att ta bort skärmen privilegier för dagen. Nu är alla av oss för att börja vår dag på en bra notering. Min son håller på att utveckla en känsla av oberoende och samtidigt absorbera den lektion som beter sig på ett sätt som negativt påverkar andra är inte i hans intresse. Och hans lilla syster inte längre har för att uppleva spänningen i morgon fylld med skriker och konflikter.

ADVERT

Lägg till din kommentar