Varför jag är Stolt Gunga "Mamma Klippa' Nu

När någon utan barn klagar till mig om hur trötta de är, mina reflexartad reaktion är att håna och motstå frestelsen att slå dem i halsen. Ja, jag vet vad du tänker. Jag är melodramatisk, olämpligt och självgoda avvisande. Inte bara avvisande — contentiously avvisande. Och ändå har jag fortfarande ägna en hel del tid varje dag för att påminna mig själv om att föräldrar är inte bara legitimt utmattad människor i världen. Alla kämpar med något som jag inte vet något om.

"Att vara snäll," jag säger till mig själv, "adulting är en skit visa."

Dock, på en viss dag, jag är fungerande på fyra timmars sömn eller mindre. Så kan det vara svårt att se förbi min egen vänd näsan när "ständigt utmattad" - det är bara min fabriksinställning nu.

Min son stannade sova hela natten igenom på tre månader gammal. Vi startade bra ändå. Till skillnad från de flesta barn, tog han sig att sova i 4-5 timmar sträcker sig med en-till-ingen natt flöden nästan lika fort som vi kom hem från sjukhuset. Det var en frälsande nåd efter en traumatisk födelse erfarenhet, som återhämtar sig från en akut kejsarsnitt och postpartum depression. Men tre månaders sömn regression hit som en Mack lastbil och jag har inte sovit hela natten sedan.

I en tid då jag kände mig mindre som mig själv och det mesta av kontroll, jag fokuserad på mitt hår. Jag var utmattad. Min kropp var inte min egen heller var det igen och mina hormoner sprang köra över mina känslor. Mitt hår var det enda jag kunde manipulera. En sak som gav mig en känsla av byrån. Det enda jag kunde kontrollera.

Tills jag kunde inte ens göra det längre.

Förlossning, stress, lågt järn och B12-brist var en sjudande witch ' s brew i en kittel av totalt nederlag. Håravfall var alarmerande. Gallring var frustrerande. Jag vände mig till förtjockning produkter, backcombing, clip-in extensions och flatiron lockar till desperat dölja allt jag kände var att tas bort från mig.

En dag tittade jag i spegeln och mitt hår var mest borta och helt skadad. Jag kände mig som Gollum i Gruvorna i Moria. Min hårbotten ständigt värkte från den tunga tillägg jag hade dagligen. För de senaste 18 månaderna, jag hade använt mitt hår som en målsökande pigeon för att leverera meddelandet att jag var värd. Efter 18 månader av övergrepp, att duvan flög till coop.

Jag sjönk ihop på sidan av badkaret i min handduk. Hon var borta. Jag hade förlorat henne. Den sista av den gamla mig virvlade ner i avloppet med resten av min pre-baby naiveties. Jag tog tag i telefonen utan paus och skickade ett SOS-meddelande till min frisör. Jag hade inte varit till frisören sedan min bröllopsdag. Det var dags att ringa in de stora kanonerna.

Hon hackade bort det. Nästan alla av det. Ända fram till mitt öra lober i vad som bara kan beskrivas som en pixie att inte göra cut. Jag fallit för den fruktade "mamma hår." Men här är den sak om mamma klippa... om du kallar det att du är en skitstövel.

Kvinnor bedöms för bokstavligen allt. För att ha barn. För att inte ha barn. För att stanna hemma med sina barn. Eller som arbetar heltid medan någon annan höjer sina barn. Vi kan bara inte vinna. Om vi håller vår långa lyxiga lås, vi är ytliga. Om vi investerar tid och energi till någon annan än den signatur messy bun, vi är förgäves. Du kan inte möjligen vara en bra mamma om du spenderar tid på ditt hår och smink i stället för med dina barn.

Men sedan om vi skär det vi omedelbart kliché. Vi har låtit oss gå. Vi bryr oss bara om att vara mamma och inte alls om att vara fruar eller sexuella varelser. Cheryl Wischover sammanfattar denna gåta perfekt i hennes Vox artikel "Hur "Mom Hår" som Vi Känner Det som Kom att Bli:"

"Med morsan hår innebär att ditt hår och utseende är inte din huvudsakliga fokus (rätt värde, per samhälle) eftersom ditt barn är. Du bryr mig inte hur du ser ut, du bara bryr dig om din familj. Hår är en eftertanke för att det ska vara enkelt och praktiskt.

Trots att vi godkänner det så kallade värde i moms, vi har fortfarande håna dem för det, eftersom mammor verkligen behöver ha det. Sex, visst, men inte för mycket, inte erkänna att de gillar det, och definitivt inte göra reklam för det på ditt huvud, för guds skull. Vara praktiska, men också har en känsla för stil — till en punkt, annars är det förgäves. Vara spontan, men gå inte nötter med det, okej? Slösa inte 45 minuter att sätta ditt långa hår i en komplicerad fishtail fläta. Du måste få ditt barn till fotbollsträning på gång."

Och hur är det med våra män? Bryr vi oss inte vad de tycker? Det korta svaret är nej.

Men mycket mycket långa svaret är ja.

Jag borde inte bry sig om vad min man tycker om något så trivialt som mitt hår. Han älskar mig för att jag har rätt? Allt annat är bara extra. Men sanningen är att jag bryr mig särskilt mycket om vad han tycker. Jag bryr mycket om vad han ser när han tittar på mig. Jag bryr mig om att vara en bra mamma, en bra fru och jag är också måna om att vara bra för mig själv. Om att få vad jag vill och gör det som gör mig glad. Som kvinnor är vi attackerade med den genomgripande och kränkande budskap om att vårt värde är intimt knuten till vårt yttre utseende. Och detta yttre kroppslighet fungerar som ett cv för vår sexuella förmåga. Och efter allt, ar inte att alla som spelar roll när det gäller att hitta en partner? Vad du har och hur du fungerar det? Hålla din midja små, bröstet smidig, och håret långt och lite rufsigt. Eftersom du inte ditt bästa du om du ser ut som du har klivit av sidorna av en Cover Girl sprider sig.

Skojar bara, NEJ.

Jag har en mamma klippa nu. Men det är inte därför jag lät mig gå. Och det är inte för att jag bryr mig inte längre. Jag var tvungen att låta det gå eftersom jag brydde för mycket. Min stekt, kluvna hårtoppar var en perfekt metafor för hur jag mådde på insidan — en gles, tom, och bräckliga skal av tjej som jag brukade vara. Desperat försöker hänga på de gamla delarna av mig som jag tyckte var livsnerven i förnöjsamhet. Men de var döda blad som behövde beskäras och skära bort. Jag har mamma klippa eftersom jag inte har ett val. Det var akut amputation nu eller gå skallig från skada (och jag har inte benstomme att dra bort en glansig hårbotten och stora örhängen). Håret var skör och hade delat sig nästan att min hårbotten. Det omöjliga förväntningar jag satte på mig själv för att vara en viss person och se ut på ett visst sätt hade också brände ut mig och lämnade mig spröda. De var avvecklingen av ett snabbt nötas rep. Det var dags att skära rep och sätta mina fötter tillbaka på fast mark.

Jag har en mamma klippa. Jag ändrade något om mig själv, men jag ville inte ändra mig . Jag kommer att tillbringa tid vilket gör att det ser chic. Jag kommer att spendera tid att tillämpa mitt smink, och välja en mode framåt outfit. Jag kommer att tillbringa tid vilket gör att jag mår bra hur jag ser ut. Jag är en bra mamma som förstår att bry mig om mig själv betyder inte att jag bryr mig mindre om mitt barn eller min äktenskap. Så det innebär att jag kommer att spendera tid på alla de saker som gör mig glad — av vilka de flesta är min pojke och min kära make.

Jag har kort hår, och ja, jag göra vård.

ADVERT

Dela med vänner
Tidigare artikel
Nästa artikel

Lägg till din kommentar