Vad Jag Älskar Om Kyrkan Har Ingenting Att Göra Med Gud

Mina barn blir stora. De är tyst nog att hålla genom hela tjänsten utan att störa den. Jag skulle flytta upp till framsidan av kyrkan. Men det har jag inte. Jag är fortfarande där vi har suttit de senaste 13 åren. I ryggen. Det är där jag behöver vara så jag kan titta på min kyrka som gemenskap framför mig. Det är härifrån som jag kan få min försörjning.

Jag såg det just denna morgon. Det såg ut som alla andra söndagar, men det var det inte. Han satt med två gamla vänner. De hade tittat på varandras barn växa upp. Dessa killar hade gemensamma måltider, resor och projekt på sin pension. Idag är det tre av dem satt bredvid varandra i kyrkan. På ytan, det var bara en äldre gentleman lugnt sitta med två lång-tid-vänner. Men jag visste annorlunda.

En vän som flyttat in i en hemtjänst anläggning ett par veckor sedan, eftersom hans demens har förvärrats och han kan inte längre leva för sig själv. Den andra vän förlorade sin fru i cancer mindre än en vecka sedan. I dag hade jag förmånen att få bevittna dessa tre vackra vänner som sitter med varandra. Hålla varandra upp på en söndag morgon.

Det är inte dramatiska. Det är lugnt, men skönheten i det tog my breath away. Som att leva ut den "bättre eller sämre" rader från ett bröllop löfte, här var de. Jag får se tre vänner visar upp för varandra i svåra tider. Det här är kraftfulla grejer som kyrkan väver in i mitt liv. Titta på dessa andra människor hjälper min själ.

Det är gutsy bälg av de äldre tysk kvinna som, efter en lång frånvaro på grund av hälsoproblem, meddelade sin re-entry. När prästen frågade om det fanns några andra meddelanden, hon skrek upp från bänkarna, "jag är tillbaka!" Volymen av hennes röst och hennes klippt accent blandas i ett sött och salt sätt med glada böjning av hennes ord. Det var både högt uttalande och en sårbar inbjudan att välkomna henne tillbaka på samma gång. Jag älskade det.

Det är du tittar på en vuxen dotter sitta ner med sin mamma efter hennes pappa hade nyligen gått bort. Dottern hjälpte sin mamma i bänk och satte sig ner bredvid henne. Hon kom över och lade sitt huvud på sin mammas axel en stund och sedan gnuggade hennes mamma är tillbaka. Deras älskade pappa och make var borta, men hon var att visa sin mamma att hon fortfarande var här. Mjukhet det behövs inga ord. Jag är här. Jag är inte på väg någonstans. Du är älskad.

Samma gester hända ett par bänkar upp, men det är tvärtom. En mamma som når över och smeker hennes barn för att lugna den lilla. De barn slutar tjafsa och bara lutar sig mot sin mammas varma kropp. De ansluter. Jag är här. Jag är inte på väg någonstans. Du är älskad.

Det är så jag lär mig från en annan mamma vars barn är äldre än mig. Jag kolla med henne om hennes äldre son som är på college och är lite ostadig i att hitta sin väg. Han är hemma för sommaren och jag ser dem. Jag ser dem skratta och viska lite om något i bulletinen. Jag känner att jag kan se stoltheten i hennes ögon när hon ser upp på honom. Jag ser hur hon navigerar utrymmen för att hjälpa en ung man att hitta en väg i världen. Jag försöker lära mig. Att stoppa undan när jag kommer att behöva det i en inte så avlägsen framtid.

Dessa är bara några av de stunder av lugn och skönhet som jag har haft förmånen att bevittna. De utvecklas framför mig som blommor i ett fält för varje söndag. Ingenting prålig, inget fancy, men om du stannar en stund och ta det du känner härlighet för världen omkring dig. Det förnyar min tro på mänskligheten och visar mig vad samhället ser ut.

För vissa, kyrkan är inte där de går . Även ordet religion kan ta upp trauma eller smärta. Erfarenheter kan ha varit sårande eller skadliga för människor och söker till en religiös grupp för styrka hjälper inte. Men att få ett samhälle behöver inte ske på en plats för dyrkan. Vackra stunder hända överallt om du håller ögonen öppna och låt dem sjunka in.

Du titta på varandras hår grått och lära sig att arbeta med varandras styrkor och svagheter. Du ser människor som visar upp för varandra vecka efter vecka och de veckor förvandlas till år. Plötsligt du tittar på ett barn du har känt sedan dagis börjar på högskolan. Du blir gamla tillsammans. Hur kan skönheten av detta inte stoppa mig i mina spår och förnya min tro på denna bräckliga existens?

Jag vet att det finns unga familjer i vår kyrka med högljudda barn som kanske vill ha min plats i ryggen. Jag är ledsen, men jag kan inte lämna det just nu. Jag behöver vara här för att jag behöver dig i mitt synhåll. Jag behöver dig att hjälpa mig att fortsätta framåt. Du kanske inte inser det, men du hjälper till att lyfta upp mig och hålla mig igång. Du visar mig vägen och du inspirerar mig att försöka bli bättre. Jag kommer att visa upp för dig om och när du behöver mig, vecka efter vecka, tills de veckor förvandlas till år. Se bara till mig i ryggen.

ADVERT

Dela med vänner
Tidigare artikel
Nästa artikel

Lägg till din kommentar