Vi Måste Komma Ihåg Att Våra Barn Inte Är Mini Vuxna

Min kindergartner klev av bussen efter skolan häromdagen och höjden ivrigt mot huset. Jag kunde berätta att han hade något stort att berätta för mig, så jag mötte honom vid dörren, strålande i väntan. Men jag visste inte ens att få en "Hi, Mom!" — för efter en snabb kram, det första han sa var, "jag vill SpaghettiOs!"

SpaghettiOs? Egentligen? "Det är vad du kom för fortkörning i här för?" Jag skrattade.

Men han var i alla affärer. "Ja," sade han högtidligt. "Jag har funderat på dem sedan lunchtid. Jag tänkte på dem hela vägen hem på bussen. Jag vill verkligen några SpaghettiOs, snälla Mamma."

Jag hatar att säga det till honom, men middagen var redan bubblande bort på spisen, vi äter en tidig kväll på grund av en tidigare än vanligt Scout möte, och om jag gav honom SpaghettiOs, han skulle absolut inte äta de (mer balanserad måltid som jag hade förberett. Jag förklarade detta för honom, för att sedan följas upp med förslaget om en mindre mellanmål, som en granola bar eller något.

Han var inte med det. Du skulle ha trott att jag hade berättat för honom att han var aldrig får äta igen, och han skulle sakta och kapitalt bort avfallet. Hans ansikte skrynkligt och vattenverk igång. Han kollapsade på golvet, ryggsäck fortfarande på, och gnällde, "jag hatar det här!"

Åh, drama.

När jag såg honom vrida runt, snyftande piteously, förundrades jag över hur denna lilla, obetydliga sak kunde flytta honom till ett sådant tillstånd av ångest (och du vet, rullade mina ögon tills jag nästan kunde se baksidan av min skalle). Jag är säker på att det var andra faktorer som spelar in på; han var nog trött efter skolan, och varje förälder vet att en trött unge kommer att smälta ner över nästan vad som helst. Men efter att mina ögonglober flyttat till sin ursprungliga position, kom jag att tänka: I den stora tingens ordning, de flesta barn har inte upplevt mycket real svårigheter, så för dem, även dessa triviala problem som förmodligen är "det dåliga".

Anser att begreppet från vårt perspektiv. Som vuxna vet vi vad som är värt att stressa sig över och vad som inte är det (för det mesta), men som kommer med praxis. Av den tid vi växer upp, vi har varit med om händelser som kan förändra livet och behandlas med krisen (eller åtminstone nära-krisen) situationer. Men oavsett hur illa vi har haft det, det finns alltid — alltid — någon som har haft det ännu värre.

Min äldsta son hade en gång en ovanlig njursjukdom som kunde ha ställt mer allvarliga och långtgående komplikationer hälsa, och jag var livrädda för honom, medan vi väntade på att ta reda på omfattningen av skadorna. Men min systerdotter hade cancer vid en ålder av 2, och jag kan inte ens föreställa mig hur rädd min syster måste ha känt när hennes barns liv hängde i balans . Fortfarande, bara för att någon annan har det värre betyder inte att mina känslor var ogiltiga, eftersom det i mindre omfattning av min erfarenhet, det var det värsta jag någonsin varit med om som förälder.

När vi har en tuff tid, vi behöver empati och stöd, inte någon talar om för oss att vårt dålig dag är inte verkligen dåligt bara för att det är mer svåra situationer. Om någon är att få en skilsmässa, du behöver inte berätta för dem, "Detta är ingenting. Vänta bara tills ditt ex rensar ut ditt bank konto och försöker ta dina barn!" Du erbjuder din medkänsla, eftersom javisst, skilsmässan kan vara stökigare, men detta är den värsta äktenskapsskillnad de någonsin varit med om.

Samma koncept gäller för allt man går igenom. Om det får dem att känna sig upprörd, det är legitimt, även om det i vår unika perspektiv verkar det inte som en big deal.

Så när det kommer till våra barn, som inte har upplevt mycket alls i vägen för motgångar, de små sakerna är faktiskt ganska stora saker — åtminstone i sina små världar. Och att tänka på detta gör att jag känner ett styng av morsan skuld om alla de gånger jag av misstag har trivialiserad sina problem, saker som verkade som en nonissue till mig. Vem är jag att döma om något är faktiskt säker nog för dem att bli upprörd över? Vad händer om mitt barn inte kommer till mig när saker verkligen är stora grejer eftersom jag inte ta dem på allvar när det inte?

Jag ville inte ge in för att begäran om SpaghettiOs (eftersom, middag). Men jag kunde inte skratta åt honom för att bryta ner över min vägran, eftersom min 5-åring har varit lycklig nog att vara skyddade från något allvarligare än att inte kunna få den mat han har varit sugen på, och så i sitt begränsade perspektiv, detta var faktiskt ganska hemskt. Det skulle inte ha gjort mig något gott att föreläsa för honom om hur "vissa barn aldrig, någonsin få SpaghettiOs" eller gå på om alla barn som bokstavligen svälter just nu. Att jag inte missunnar honom hans ångest. Jag bara gav honom en kram och låt honom veta att jag förstod varför han var så upprörd.

Även om det var över ett förnekande av konserver.

ADVERT

Lägg till din kommentar