Detta Är hur Det är Att Leva Med En Ångest

Jag är sjuk. Jag borde sova. Jag kan inte sova. Min man har kommit på att massera min rygg medan barnen (också sjuk) att förstöra en del av ädel familj släktklenod. "Du måste gå till sängs, säger han. "Du kommer att må bättre om du går till sängs."

Jag kasta hans arm av mig och kasta den täcker botten av sängen. "Jag kan inte sova. Jag tänker på de strumpor jag köpt."

Han är förbryllad. "Strumpor?"

"The knee strumpor som jag fick för pojkar på Amazon. Jag tänker på dem, och jag fortsätter att få dessa rysningar av terror. Sedan någon enda gång en Hamilton lyric korsar mina tankar, får jag ett annat ryck av panik. Detta händer varje fem jävla minuter."

"Men du älskar Hamilton !"

"Det behöver inte vettigt. Jag tror jag behöver en [rättsligt föreskrivna] Xanax."

Detta är generaliserat ångestsyndrom (GAD), eller vad som är mer allmänt kallas "ångest", genom vilket du förmodligen menar GAD, eftersom andra har att göra med sociala frågor, fobier, och liknande. GAD innebär att du freak out om, tja, nästan vad som helst. Ibland är man arg om sociala grejer. Ibland är man flippar ut om trafik dödsfall, eller den globala spridningen av AIDS, eller död av bin . Ibland är det mer vardagliga.

Ibland är man bara orolig, utan någon uppenbar anledning, att din bil inte startar på morgonen. Det som hände för två år sedan. Och även om du vet att du kan ringa AAA-om barnen lämnade minibuss dörren öppen och bränt ut batteriet, det hjälper inte. Du närmar dig bilen med en rysning i din hand. Du behöver inte andas normalt, tills motorn vänder sig hela vägen över, så lyser alla flare på, luftkonditioneringen blares till liv och batteri mätaren går upp halvvägs genom mätning thingie. Detta är bra, eftersom du behöver för att köra barnen till skolan. Du går igenom den här varje jävla morgon .

Andra gånger är du orolig att du kommer att vara den första personen på park playdate . Varför? Du vet att de andra mammor kommer att dyka upp så småningom. Du vill inte vara sena, eftersom det är oförskämt, så att du lämnar tidigt. Men inte tillräckligt tidigt för att gå till Starbucks. Du vet att du kommer att sitta där ensam i femton minuter, åtminstone tills någon annan visar upp. Vad kommer dina barn att göra, utan att andra barn? Vad kommer du att göra, utan andra vuxna? Vill du inte får sitta på din telefon. Men du vill inte pressa dem på gungor antingen erkänna det: ingen vill egentligen att driva sina barn på gungor).

Du kan se dem spela. Men vad händer om någon bad dyker upp och du är helt ensam? Du bör ha fört hund. Han är en stor hund. Han är en läskigt snygg hund. Du vet, intellektuellt, att du kommer att dra upp i parken, låta barnen springa ut ur bilen, och sitta på telefonen för tio minuter tills din mamma BFF visar upp. Men tanken på att dessa minuter är olidlig, och det finns inget tydligt svar på varför.

Du oroa dig för en rad olika saker som rör ditt barn. Du oroa dig för att de har för många leksaker, som hämmar deras kreativitet. Men du oroa dig för att om du tar del av deras leksaker bort, de kommer att hata dig för evigt, och ändå, är det inte respektlöst att ta någon annans ägodelar?

Du oroa dig för att de tittar för mycket på TV, och att detta också hämmar deras kreativitet. Då du märker dem att spela Ninjago istället för ett spel som de gjort upp sig, och du vet att du behöver göra en detox, men du kan inte riktigt få upp den framåtanda för att klippa dem, och du vet att de gör ärligt talat behöver TV för att lugna ner sig. Du oroa dig hundarna stjäla deras mat alltför ofta och de kommer att växa upp till att vara katt människor. Du oroa dig att de inte spelar utanför nog. Du oroa dig för att någon kommer att märka sina strumpor inte stämmer, eller att deras tröja är målat, eller att du glömt att torka av jordnötssmör och gelé av sitt ansikte. För en person med GAD, barn att gå, prata, bedårande härdar av terror.

Sedan är det oförklarliga. Du är livrädd, fullkomligt livrädd, av korgar med tvätt. De sitter i din — vart din tvätt korgar sitta. Mina sitter i mitt kök, och du kan döma bort, tikar, eftersom de fortfarande sitta där och plåga mig med sin vithet, sin spill-over fullhet, det faktum att rengöra kläder faller på golvet och allt jag kan göra är att plocka upp dem och lägg tillbaka dem i korgen . Det tar 10 fulla korgar och en [rättsligt föreskrivna] Klonopin för mig att sortera tvätt. Och när jag gör det, jag lämnar det i kläder korgar framför mina barns lådor, eftersom jag absolut inte har tid att vika tvätt. Jag är rädd för du dömer mig för detta. Jag är särskilt orolig för att barnvakt är att döma mig för det här, och jag försöker att göra ett skämt av det: "jag är för upptagen för att göra konst med barnen att vika tvätt", säger jag. Vi har kastat en pott denna vecka. Nu är jag orolig för att du döma mig för att ligga till barnvakt.

Barnvakt. Åh, terror barnvakt. Du vet inte, om inte du har GAD, våndan av att ha en barnvakt. Först är det skräck att hon ska tycka att ditt hus är en DSS-samtal-värdig kloak. Så du har att rengöra alla saker, speciellt badrummet, eftersom pojkar kissa över golvet, och i synnerhet barnens rum, eftersom de också kasta Lego över hela golvet. Du måste gå ner på knä och be henne att få dem att städa upp efter sig själva, eftersom att en gång i tiden gjorde de inte och du kom hem och grät framför Gud och alla. Då du lämnar, och du ber hon har vett att hålla dem borta från slangen och inte kidnappa dem och lämna hundarna utanför och vet Heimlich manöver om barnet drosslar.

I grund och botten, med GAD betyder det att du är alltför livrädd för slumpmässiga saker som är vettigt (trafikolyckor) och fick panik om saker som är helt ofarliga och kommer att arbeta ut sig i slutändan ändå. Inte berätta det för oss. Vi kommer att slå dig, för tro mig, om vi kunde vända den här skiten, var vi skulle. Ingen mängd av rationalisering kommer att övertyga oss om att tvättkorgar är inte en terror-inducerande misär eller att barnvakten kommer att bli helt bra. Vi inte kan prata oss ur det. Vi har bara att leva med det, en rädsla på en gång.

För många av oss, receptbelagda läkemedel hjälpa. Så gör samtalsterapi. Och så en ickedömande kram. Eftersom lika rädda som vi är, hjälper det om någon är villig att vara i det utrymmet med oss. Du behöver inte förstå. Du måste bara vara där. Och kanske vika tvätt själv.

ADVERT

Lägg till din kommentar