Ett Nytt köksbord: Centrum för Din Familj Bana

Det är dags att göra en förändring.

I vårt kök är ett (tidigare) härlig vintage 1950-talet dinette. Det har en gul formica toppen, det är insvept i chrome, stolarna är gul vinyl och har dem metall nitar runt kanterna på ryggen. När min man och jag köpte det, vi var bara knappt gift eller inte riktigt gifte sig. Vi hittade den i en gammal antikaffär i en gammal Texas stad, och vi betalade $200 för bord och fyra stolar. Det var en spännande hitta.

Det skulle vara en tidskapsel av alla åren i skolan och födelsedagar och helgdagar. De gouges och etsningar och tillfälliga märken skulle vara hieroglyfer stavning år av barndomen och tonåren.

Jag älskar fortfarande den här jävla bordet, även om en familj av fem inte passar runt det, och de stolar är alla slå till helvetet och fasttejpad, och vi har aldrig riktigt blivit av att skrapa rost från dubbar. Jag vill inte få en ny tabell. Men det gör vi verkligen, verkligen behöver en ny tabell.

Jag är i förhandlingar med min man just nu för att hålla dinette. Kanske kan jag använda det för ett skrivbord. Kanske vi kan spara det för en dag när vi har ett hus som har två områden för tabeller. Jag är alldeles för sentimental om denna tabell, men realistiskt, jag vet att vi inte kan fortsätta att klämma in fem personer runt det, med hjälp av ett mish mash av slå till helvetet 1950-talet stolar och plast Ikea-stolar.

Så vi gick tabell shopping idag.

Min första insikt var att även om vi har en miljon barn och mindre än en miljon dollar behöver vi inte åka till Ikea eller några stora rutan möbelaffär. Jag är inte säker på varför det var så förvånande för mig, men det var säkert en lättnad. Inte för att jag inte älskar Ikea, eller har en soffa från en stor låda möbelaffär, jag vill bara att något är lika med—eller nära lika till—energi-och awesomeness i dinetten.

Min andra insikten var att det kanske inte kommer att vara så krävande och omöjligt att hitta ett bord som jag hade övertygat mig själv.

Det första stället vi gick, BAM. Riktigt cool återvunnen teak bord. Inte något du skulle se överallt, inte alltför dyrt. Men stort. Gott om plats för familjen. För stor för att passa i köket, dock. Boo.

Nästa ställe vi åkte vi hittade denna coola handgjorda furu bord. Benen kändes tunga för mig, och tallen var så mjuk att det skulle märkas och målat på ett ögonblick. Men tanken på en omedelbar undergång är vad som fick mig att typ av kärlek det. Om vi köpte bordet, det skulle vara tatuerad med middag spill och experiment gått snett. Det skulle ha ord och siffror misstag ristade in i den från att trycka alltför hårt när ilsket arbetar på läxor. Det skulle ha skölpar från halkade silver och tappade skålar. Det skulle ha bränner från födelsedag ljus och för varmt cookie blad. Vi skulle förstöra som bordsskiva—men förstör det vi skulle göra det till vårt. Det skulle vara en tidskapsel av alla åren i skolan och födelsedagar och helgdagar. De gouges och etsningar och tillfälliga märken skulle vara hieroglyfer stavning år av barndomen och tonåren.

Och nu har jag på något sätt lyckats bli sentimental över ett bord som vi inte äger. Detta särskilt som man har dessa stora tunga ben som skulle se konstigt i vårt kök. Men... nu är jag mindre störd av att avsätta matvrå och hitta något nytt. 1950-talet diner bordet var perfekt för de första 14 åren av äktenskapet, men nu behöver vi något för alla... är en tabell som kommer att se sen natt läxor sessioner, födelsedag, middagar, Viktiga Samtal, mat slagsmål, pyjamasparty spektakel, snacks, stulna kyssar, och år av markörer och färg och bläck-och blyertspennor... något som kommer att vara fast under våra armbågar, något som kommer att se oss genom soliga dagar och långa nätter.

Det är bara ett bord, jag vet. Men det kommer att bli vår tabell—hela familjen. Det kommer att behöva se oss genom åren.

Kanske ingen av de två tabellerna från och med idag är helt perfekta bordet till oss, men de befriade mig från min knäppis känslomässiga tjuder till den aktuella tabellen. Visst, denna frihet tycks vara i form av en ny weirdo känslomässiga tjuder till något som ännu inte upptäckts, men det är OK, tror jag.

Om något i den här familjen är på väg att registrera hieroglyfer av vår minuter och dagar och veckor och år, borde det vara köksbordet. Det är solen på våra många olika banor. Det är den magnetiska kraft som får oss att dras samman även när vi inte vill se varandra. Det är ett varv där vi sitter alla för att finna tröst. Det är hjärtslag av hushåll, där vi flow när vi behöver mer syre och näringsämnen, och där vi kommer iväg när vi befinner oss mätta. Det är alltid där, alltid erbjuda en plats för att fånga andan, att alltid erbjuda en plats att fylla din kopp.

Och, plötsligt, en mödosam shopping upplevelse är att förvandlas till ett äventyr. Vi är på jakt efter en ny sun kretsa kring. En ny inspelning enheten för vårt dagliga mödor. En alltid tyst öra att lyssna till våra bördor och erbjuder tröst i sin stabilitet och förmåga att hålla en bricka för kakor.

Så letar vi. Inte shoppa, men att söka. Vi är på att upptäcka och avslöja och undersöka och söker en talisman som kommer att stoiskt acceptera vår spaghetti middagar och spilld mjölk och hemligheter och underverk.

Det är bara ett bord, jag vet. Men ju mer jag tänker på det, desto mer inser jag att jag vill ha en ny. Det kommer att vara vårt bord nu för hela familjen. Och den kommer att behöva se oss genom åren.

Det kommer att behöva för att överleva oss.

Det kommer att behöva pågå.

ADVERT

Lägg till din kommentar