Varför Barn I Alla Åldrar Bör Använda Sina Fingrar Under Klassen Math

Jag minns det som om det var förra veckan. Jag var i andra klass, min första vecka på min nya skola, sitter vid mitt skrivbord att arbeta på ett tvåsiffrigt utöver problem (du vet, den typ med bär och allt som). Jag började lägga det första kolumn av nummer med mina fingrar, som jag alltid har gjort.

Bara då, min lärare gick förbi mig, såg att jag räknade på mina fingrar, och skällde ut mig.

"Aldrig räkna på dina fingrar," förklarade hon. "Gör det i ditt huvud."

Tja, jag kunde inte göra det i mitt huvud. Och när jag försökte bild siffrorna i mitt huvud, jag såg mina fingrar i alla fall. Så, som så många andra studenter, jag gömde mina fingrar i mitt knä, under mitt skrivbord, och gjorde mina beräkningar på det sättet. Jag var en stjärna matematik (ja, det är, tills trigonometri, men det är en annan historia).

Det visar sig att jag inte var ensam. Många unga studenter använder sina fingrar för att beräkna matematiska problem. Och även om många lärare fortfarande avråder, forskning visar att räkna på fingrarna är fint och normalt – och faktiskt är en rekommenderad metod för beräkning.

Japp, gör matten på fingrarna faktiskt gör du bättre på matte, enligt forskning. Vem visste?

Jo Boaler, professor vid Stanford University, och Lang Chen, forskarassistent i psykiatri vid Stanford School of Medicine, förklara i Atlanten : "Bevis från både beteendevetenskap och neurovetenskap studier visar att när människor får utbildning om olika sätt att uppfatta och representerar sina egna fingrar, de blir bättre på att göra så, vilket leder till högre matematik prestation."

Nice, eller hur?

Författarna nämner flera bitar av forskning för att bevisa denna punkt, inklusive en studie från och med 2015 som visar att det finns faktiskt ett visst område av hjärnan ägnar sig åt att "perception och representation av fingrarna." Yay! Detta område kallas "somatosensorisk finger" och forskare säger att även när vi inte använder våra fingrar för att beräkna, som vi "se" våra fingrar i våra hjärnor.

"Forskarna fann att när 8-till 13-åringar fick komplexa subtraktion problem, somatosensorisk finger lyser upp, även om den studerande inte använda sina fingrar", förklarar författarna. "Detta finger-representation området var, enligt deras studie, också engagerad i allt större utsträckning med mer komplexa problem som involverade fler och fler manipulation".

Helt fascinerande – och helt vindicating att de av oss som förlitat sig på våra fingrar för att räkna. Visade sig att vi var normal hela tiden. Sheesh.

Fortfarande, annan forskning har funnit att barn som använder sina fingrar för att räkna är faktiskt mer kompetent på matte.

"[T]han bättre elevernas kunskap om deras fingrar var i första klass, ju högre de fått på antalet jämförelse och bedömning i andra klass", förklarar författarna. "Även studenternas finger uppfattning förutspådde deras beräkning poäng."

Jävla. Jag vill hitta min andra klass, lärare och skickar grejer till henne.

En del av anledningen till att finger räkna är så vanliga och normala är att matte är faktiskt en väldigt visuell sak, Boaler och Chen säga. Men det är bara under senare år som experter i matematik utbildning har fångat upp detta faktum (säga vad man vill om gemensam kärna men det gör betona visuella aspekter av matematik åtminstone lite mer än äldre matematiska system gjorde).

"Fingrar är nog en av våra mest användbara visuella hjälpmedel, och finger område av hjärnan används långt in i vuxen ålder," författarna säger, att lägga till en varning om att förhindra barn från att använda sina fingrar under matematiska beräkningar kunde "vara besläktad med att stoppa deras matematiska utveckling."

Hör du det? Låt barnen använda sina fingrar . Vänligen.

Lyssna, jag är säker på att det är vissa barn därute som inte behöver förlita sig på sina fingrar för att göra matten. Min äldre son kan göra varje jäkla sak i huvudet och jag förstår honom inte alls. Men de flesta av oss har en mycket väl utvecklad "somatosensorisk finger" i vår hjärna – och helvete, som vi kommer att använda det.

I själva verket, jag fortfarande använda mina fingrar för att räkna, och jag är 40 år gammal. Och nu har jag äntligen kan sluta känna sig som en slacker för att göra så. Visar sig att jag är en dang geni.

ADVERT

Lägg till din kommentar