Barn: Jag Älskar Dig, Nu Lämna Mig Ensam

Innan jag fick barn, jag var inte ett stort fan av att spendera tid ensam. Jag gillade att vara runt andra, och särskilt hatade det när min man skulle förstöra mitt liv genom att gå bort för företag, och lämnade mig hemma själv (rädda för mina hundar, som i grunden var människor så långt som jag var orolig i alla fall, så jag antar att det inte ens räknas). Jag är sällan den tid som krävs för att vara helt på min egen och bara antog att var vem jag var som person, och som jag alltid skulle vara.

Spola framåt ett par år, och tanken på att ha tid för sig själv har blivit något jag drömmer om. En solo semester kanske, eller bara ha lite utrymme någonstans som är BARA-JAG-som-INGEN-ANNAN-TALET. Jag tycker fortfarande att min mans företag mer än någon, men i dessa dagar, den mest romantiska sak han kunde göra för mig skulle vara att skicka mig iväg någonstans för en natt av ensamhet – en fluffig king-size säng, ett extra djupt badkar, rumsservice, en liten Netflix.

Saken är den att jag verkligen älskar att vara hemma med mina barn. Om jag var tvungen att arbeta utanför hemmet heltid, jag skulle vara ganska förkrossad. Men som en person som är ansvarig för att hålla två små, daredevil människor vid liv – två människor som jag kan lägga till, kan göra praktiskt taget ingenting för sig själva tycker jag är själv sugen möjligheter att inte bara vara ganska så behövs hela tiden.

Jag brukade höra mammor säger saker som detta och tänker, "men du VALDE det här!" Varför skulle du klagar över att behöva ta hand om ditt barn när det är vad du ville göra? Vi talar om vistelse-at-home föräldraskap som om det är lite mer än ett oseriöst lyx, något som FAKTISKT inte är nödvändigt, något som verkligen skulle kunna göras av en barnflicka eller en barnomsorgen och det skulle ganska mycket att vara samma sak. Vi kan prata om moderskap som "världens tuffaste jobb", men sällan är det som anses vara världens mest värdefulla.

Men det där med att vara en stay-at-home förälder är att det går längre än bara grundläggande barnomsorg. Att vara en stanna-hemma-förälder kräver en förändring i hur du ser dig själv, hur din partner ser du, det sätt på vilket hela din familj funktioner. Du måste tänka på alla gånger om ditt barns välbefinnande tillsammans med din egen: deras behov, önskemål, den stora bilden och de små detaljer samtidigt. Medan din partner är inriktad på att ge, du har fokus på att hålla andra människors hjärtan i dina händer och inte släppa dem, som en ras med ägg på sked. Det finns ingen fika, ingen stans ut. Det finns ingen avstängningsknapp.

Att jag inte alls tror att en stay-at-home-föräldrar är viktigare än att vara en förälder som arbetar, och att jag inte alls tror att den förälder som axlar huvuddelen av barnomsorg är mer eller mindre värdefull än en som ser till att räkningarna är betalda. Varje människa/förälder/familj har sina egna arrangemang som fungerar bäst, och det är så det ska vara. Men jag vet nu att en sak som en stay-at-home-föräldrar till offer som mer än något annat är det grundläggande behovet av att vara ensam ibland. Och det är därför oavsett hur privilegierade vi kan vara att få chansen att vara heltidsarbetande föräldrar, vi är fortfarande går att drömma om att ta en paus. (Gärna i en tom säng som vi inte har att aktie och/eller göra nästa morgon.)

ADVERT

Dela med vänner
Tidigare artikel
Nästa artikel

Lägg till din kommentar