Varför Låter Jag Min Förskolebarn Kallar Skotten

Jag minns tydligt att ställas när min son var runt tre anledningen till att jag gav honom ett val om vad han ville göra för eftermiddagen. Det slog mig som en udda fråga att ställa. Varför skulle inte Frågar jag min son vad han ville göra? Det var lika mycket hans tid som det var min. Bara för att han var tre inte betyda att han inte förtjänar att ha något att säga. Speciellt när det kommer till hur han ska spendera sin tid. Barn lever sina liv varje dag. Och jag tror att de förtjänar att fatta beslut om vissa aspekter av deras liv.

Ge dina barn frihet att fatta beslut för sig själva är inte en lätt sak att göra. Vi föräldrar mer ofta än inte behöva vara de som är i kontroll. Om vi gav våra barn för mycket makt, de skulle ha godis till frukost, ta ett bad en gång i veckan, och aldrig gå till sängs. Den typen av frihet skulle leda till anarki. Eller åtminstone, klibbiga barn som var så kraftfulla på grund av brist på sömn. Men det här är inte den typ av saker jag pratar om när jag säger att jag låter min son fatta sina egna beslut.

En av de viktigaste sätten att jag gör det är att låta honom styra sin tid utanför skolan. När han var yngre, jag skulle packa upp honom och tote honom att lekplatsen eller biblioteket för att spela varje dag utan att misslyckas. Ibland han skulle bråka och slåss med mig hela tiden han var redo, eller hela att gå där. "Han ska ha roligt när han får det," jag vill tala om för mig själv. Och oftast han som gjorde det, men jag borde ha läst hans signaler närmare. Om han slåss med mig, som inte betyda att han var missköter sig. Han försökte berätta för mig att han inte vill gå, men han har inte språket för att göra det så att han betett sig på det sätt som han visste skulle få min uppmärksamhet. Men jag såg det som trots, inte honom att försöka hävda sig själv. Så fort jag flyttade på det sätt jag tänkte, det kändes som mindre av en kamp om makten.

Det finns dagar när jag inte vill göra ett skit. Om vi inte svälter och att jag inte behöver gå till mataffären, jag kommer inte jävla go. Så, om mitt barn är inte skyldig att gå till lekplatsen, så varför skulle han behöva om han inte vill? Han är runt andra barnen i skolan, så om han vill bara chill hemma och leka med sina leksaker i bekvämligheten av sitt eget hem utan att en massa andra barn runt om, så snälla, låt oss göra det istället.

När han har blivit äldre, jag har också gett honom en del att säga till om i vad han bär . Det är en sådan liten sak, men det betyder mycket för honom att ha den sortens säga. När jag köper hans kläder, och jag skall visa honom några skjortor och fråga vilka som han gillar. Det gör honom lite mer stolta över sitt utseende när han hade en hand med att välja vad han får bära. För hans födelsedag detta året plockade han ut ett par glittrande ljus upp skor med tecken från Frysta på dem. Han var övertygad om att de var de som han ville, och varje dag han glatt sätter sina skor på grund av att de är de skor som han ville att bära varje dag. Var de skor jag skulle ha plockat? Definitivt inte, men de är inte mina skor och jag behöver inte bära dem varje dag, så att låta honom välja vettigt.

Jag försöker inte att vinna en medalj för mamma i år eller något. Jag har precis insett att detta är det lilla jag kan ge honom autonomi i sitt dagliga liv. Det finns gott om tillfällen där det blåser upp i mitt ansikte och jag ångrar den dagen jag bestämde mig för att låta honom ha ett ord med i något . Jag menar, han är en fem år gammal; jag är ganska övertygad om att han får sin jollies genom att se hur högt jag kan skrika innan mitt huvud exploderar. Som sagt, jag är inte smal.

Att ge barnen utrymme att fatta egna beslut är inte att ge dem frihet att göra vad de vill. Jag har fortfarande skapade gränser och icke-förhandlingsbara. Du kan säga vad du äter till middag men då du kommer att äta som måltid innan du får dessert. Och om du inte äter, ingen efterrätt. Om du håller på att dö eller förlora en lem, du kommer till skolan. När jag säger att du behöver ett bad, få din röv i badkaret.

Min son kommer inte att bli fem för evigt (snyft!) och det är mitt ansvar att ge honom de verktyg han behöver för att vara en trygg vuxen. Ingen vill ta itu med ett ökat röv man som inte kan fatta beslut för sig själv eftersom hans mamma omhuldas honom och berättade för honom vad jag ska göra tills han flyttade ut. Jag behöver inte få en miljon telefonsamtal från honom som "Mamma, vad ska jag ha för middag?"

I grund och botten, jag vill inte vara med att uppfostra ett barn som är co-beroende och behov mig för allt. I vuxen ålder skulle vara en riktig reality check för honom om jag gör det, och då ska jag ha en massa främlingar som pratar skit om mig eftersom han inte kan fatta några beslut för sig själv. Svåraste passager, tack så mycket.

Ge ditt barn utrymme att kunna fatta sina egna beslut från en ung ålder är ett val. För vissa kan det inte vara ett lätt val att göra. Det kan vara frustrerande ibland, och du kan behöva göra avkall på dina egna behov. Men man måste tänka på helheten här. Du kanske har ett barn som kommer att argumentera med dig om allt just nu. Men, du kommer inte oroa dig för dem att kunna förespråkare för sig själva när de blir äldre. Och det är det viktigaste.

ADVERT

Lägg till din kommentar