Döm Mig inte För Vad som finns I Min Sons Lunch Box

Nyligen min tredje grader rapporterade att en medhjälpare vid hans skola frågade varför hans lunch bestod endast av snacks livsmedel och föreslog att han skulle äta en mer näringsrik lunch.

"Mamma," sade han, "jag tycker du ska börja packa mig smörgåsar igen."

Min första reaktion var att skratta. De senaste fyra smörgåsar jag hade packat för honom hade gått uppätet. Peanut butter and jelly? För mosig. Nutella macka. Inte nog Nutella. Ost smörgås? Blöt. Och listan går vidare.

Jag har försökt packa thermoses med pasta. Jag har försökt resterna av hans favorit rätter till middag. Men oavsett vad jag försöker, allting kommer tillbaka med antingen en liten knapra ätit eller helt orörda.

Kan du berätta att min son är kräsen? Även vid 9, är han svår att mätta. Det har blivit bättre när han blivit äldre. Han äter ganska bra hemma, även om han inte äta exakt samma mat som resten av oss gör. Hemma, jag kan säkert få honom att äta frukt, grönsaker och hälsosamma proteiner.

Men i skolan? Lunch rummet är högljudd och kaotisk. Det är en av de få gånger under dagen att barnen har tid att umgås, och min pratkvarn son ofta hellre apa runt med sina vänner än att avsluta sin lunch. Också, jag är nästan säker på att han var född med tre gånger så många smaklökar som ett normalt barn, liksom näsan av bloodhound. Utseende och lukt av cafeterian livsmedel inte håller med honom alls.

Min son har aldrig diagnostiserats med något som sensorisk bearbetning sjukdom men han har flera av de symptom—känslighet för kläder, en låg tröskel för smärta, och hans evigt kräsen gom. Jag har lärt mig genom åren att inte slåss med honom om det. Jag vet att kräsen äter kan pågå långt förbi småbarn år för vissa barn, och att nästan alla barn kommer att växa ifrån det så småningom. Enligt föräldraskap expert Elizabeth Pantley, det är normalt för petig med vad du äter för att hålla i upp till 10 år, och ibland i tonåren.

Så, eftersom jag inte vill att han ska svälta—och eftersom jag vet att jag kan ge näring åt honom ganska väl när han kommer hem—jag packa honom den mat han faktiskt kommer att äta. Och ja, som ofta slutar med att det blir grejer som granola barer, ost, kex, eller om jag har tur, en påse nötter eller en låda med russin. Jag försöker packa så mycket protein tillsammans med kolhydrater som möjligt, men han kommer inte i kontakt med frukter eller grönsaker om inte han är hemma.

Det är inte en perfekt plan. Som många mammor, jag försöker bara att göra det bästa jag kan med de kort som jag har delats ut. För nu, jag är glad att han kommer hem efter att ha ätit något alls.

Som för det lilla kommentar från skolan medhjälpare? Jag förstår var hon kom från. Om jag var bara promenera och fick en titt i min sons lunch box, jag kan vara orolig för. Jag kan fråga det lite. Kanske skulle jag även vara lite förskräckt. Jag skulle se den ynka påsar med snacks och undrar om det är barnens mamma var outbildade om kost eller helt enkelt lata.

Men jag tror inte att jag skulle artikulera mina farhågor. Efter alla, innehållet i en matlåda är alltför liten detalj för att göra ett välgrundat beslut om helheten av ett barns kost. Det är på samma sätt skulle jag inte döma en annan förälder på om deras barn kom till skolan med stökigt hår, en skrynklig skjorta, eller en skrynklig plåt läxor. Hur vet jag vad som pågår i barnets hem?

Jag säger inte att denna skola medhjälpare var direkt döma mig: Det var en grundläggande fråga, frågade hon. Men jag vet att uttalanden som dessa har en tendens att komma spetsad med domar, och jag vet att min son plockade upp på kritik. När jag frågade honom om han verkligen ville att jag skulle göra honom smörgåsar som han inte skulle äta igen, han sa att han egentligen inte ville ha en han bara vill inte verka konstigt att skolans personal.

Snart efter, han låter det gå, och så gjorde jag

Men jag var kvar med att kvardröjande känsla av att vara utsatt. Jag undrade för en sekund om jag borde kalla sin skola och förklara varför hans lunch såg ut så som den gjorde. På samma gång visste jag att jag hade något att bevisa. Jag skulle låta som en dåre om jag ringde skolan försöker försvara min 9-åriga matvanor.

Fortfarande, det påminde mig om hur sårbara vi föräldrar kritik . Även efter nästan ett decennium av föräldraskap, har jag ändå gå igenom en hel låt och dans i mitt huvud om mitt barn är freaking lunch!

Jag är tyvärr ganska säker på att den granskning om hur jag matar mitt barn—liksom en miljon andra domar om mitt föräldraskap—inte kommer att fräsa bort när som helst snart, även när mina barn blir äldre. Det som är bra är att ju mer tiden går, ju bättre jag blir på att bara låta det rulla av min rygg.

ADVERT

Dela med vänner
Tidigare artikel
Nästa artikel

Lägg till din kommentar