Den Nyfunna Glädje av Lugn

Jag minns tydligt hur, som går första året på gymnasiet, jag var överväldigad av respekt första gången jag gick in på en skola pep rally. Det var så... hes—men, du vet—på ett bra sätt. En hel hög skolan skrek ramsor och kamp-låtar tillsammans. En hel hög skolan stampa läktaren tills sten byggnaden skakade. Det rörde mig.

Jag var på samma sätt flyttade första gången jag gick till en klubb, en av dessa "tonåring natt" handlar om (jag kan inte tro att min mamma låt mig gå! Min pappa kallade det en "köttmarknad"). Jag närmade linje framför byggnaden och kände basen pulserar från insidan. Jag var en av dessa idiotiska flickor dansa i rad utanför. Jag kunde inte ens vänta på att få till dansgolvet.

I college, jag var en regelbunden gäst på house-fester och nattklubbar. Ju fler människor desto bättre. ...Ju högre desto bättre.

I bilen, jag spelade min musik på hög volym.

Det öronbedövande dånet av en berg-och-dalbana? Ge det till mig. Mardi Gras? Pärlor i mina öron. Trängsel, kaos, förödelse, de utfodras min unga själ.

För mig, buller var synonymt med liv, rörelse, action. Det betydde att något spännande var på gång.

Och sedan, i min mitten av tjugotalet, jag gifte mig och fick barn.

Plötsligt, tystnaden var så sällan en händelse att det blev en handelsvara, som guld. Det fanns dagar då utbudet var så begränsat att det pris som sträckte sig långt bortom vad jag eventuellt skulle kunna ha råd att betala. Som en luffare på gatan som drömmar av guld barer, jag vankade salar med min skrikande bebis och bad för en stund av lugn.

Då bodde vi på en trafikerad väg (första gången hem köparen misstag—gör det inte!) och som tur skulle ha det, just runt den tiden jag födde min son Lucas, länsstyrelsen beslutat att bredda den redan upptagen vägen. För våra nyfödda hela första året vi bodde med marken skakar på att gräva och hamrar precis utanför vår dörr. De tog även del av vår trädgård på framsidan, och det var inte ett skit vi kan göra, men gryta i vår impotent frustration.

På toppen av det, vi hade en hög ångest hund som skällde på fläckar av damm flyter genom luften eller ett löv landar på någons däck tre hus bort. Och våra grannar, de som levde på den sida av huset där min nyfödda sons rum och fönstret var beläget, har beslutat att vi ska ha en bebis var en perfekt ursäkt för att lägga till ett garage på deras hus. De började spika och såga varje morgon klockan 8:00 prick. Ja, även på helgerna.

Och naturligtvis, Lucas själv var högt. (Herren vet att han fortfarande är.) Han grät sååå jäkla mycket. Jag kan minnas att ligga ner på sängen bredvid honom när han grät, min egen kropp plågat med hicka snyftningar.

Jag så desperat ville ha en liten... tystnad .

Nu har jag två barn, plus en uppsjö av stadsdel barn som susar fram och tillbaka genom vår gård klagande tjut av förtjusning. Det är alltid åtminstone lite högt runt här.

Konstigt, min man är tolerans för buller verkar inte ha påverkats av ankomsten av barn i våra liv, men det kan bero på att han är ute ur huset större delen av dagen. När han är hemma på helgerna, det första han gör på morgonen är att slå på nyheterna på full volym. Senare på dagen, han blares musik att följa vad det är som vi gör. I bilen, han spränger radio.

Han gillar UB40, okej?

Jag är över buller. Jag hatar det. Jag gillar inte hur när TV: n eller musik skrällande, om du vill bli hörd, du måste skrika. Och om du vill höra någon, som du behöver göra för att huvud-tilty grejen och led ditt öra-hål i personens mun och skrika "VAD?" och den person som har att upprepa sig fem gånger medan praktiskt taget skriker på dig. Och då alla är bitchig från alla skriker och inte höra.

Det hjälper inte att min mans delvis döv i ena örat och kan inte höra vad jag säger ändå. Om det finns bakgrundsljud, jag kan lika väl inte vara det alls.

Och verkligen, barnen, vårt dagliga liv, är den allmänna driften av ett hushåll... det är bullriga nog utan att lägga till något extra. Så...ja. Jag är kinda över det.

Så när min man vevar upp buller, jag försöker lugnt förklara för honom hur mycket det stör mig. Jag är säker på att han tycker jag är att vara kontrollerande eller bitchig eller något, vilket jag antar är en slags fallet, men ärligt talat, känslan jag får när ljudnivån är förbi en viss decibel är besläktad till ilska, och jag kan inte bara deep-cleansing-andetag bort det. Barnen kan spela oskyldigt, inte att skada en sak, men bara högt, åh så otroligt HÖGT, och jag vill skrika på dem för att "TYST FAN REDAN!!!" Ibland kan jag fly till mitt badrum på grund av att bajsa bara att koppla loss från den brusande dån av mitt hushåll.

När jag var tjugo, om du hade berättat för mig att jag en dag skulle bli störda av hög musik, skulle jag rullade mina ögon och sa "whateverrrrr." Hur skulle jag kunna veta att jag en dag skulle ha noll kontroll över buller i mitt liv?

När något tas för givet blir en värdefull råvara, den har ett sätt att flytta en uppfattningar. Det verkar som om, efter att jag hade ett barn, min förälskelse med buller dog alldeles bredvid min kärlek för hora-skor, lösögonfransar och glitter.

Faktiskt, kom att tänka på det, kanske till och med barn har mindre att göra med min nya motvilja mot buller än jag trodde.

Jag kanske bara växte upp.

ADVERT

Dela med vänner
Tidigare artikel
Nästa artikel

Lägg till din kommentar