Är Det Depression Eller Sorg? Hur Vet Skillnaden

Varje så ofta, när man talar om min depression, en välmenande vän eller familjemedlem påminner mig, "Det är OK. Alla blir deprimerad." Samtidigt som jag vet att frasen är tänkt att lyfta min sprit och påminna mig om att jag inte är ensam, jag kan inte låta bli att krypa. Men i stället för att tala upp, jag ler och nickar, bidrar till problemet—som bidrar till missuppfattningen inte med vad jag säger, men vad säger jag inte. Vad jag bör göra är att förklara att alla inte är "deprimerade", eftersom depression är en sjukdom, och inte alla vet vad en depression känns. Vad jag bör göra är att göra en insats för att bättre förklara det, för att förklara mig och påpeka skillnaden mellan min sjukdom och en känsla, utan jag stänga ner och hålla käften.

Idag är jag ändrar på det. Idag kommer jag att berätta vad jag själv anser vara de största skillnaderna mellan sorg och depression, inte som en läkare, men som någon som lider av depression.

Sorg är en känsla, depression är en sjukdom. Per definition, sorg är en känsla, en känsla av sorg eller smärta, som nästan alltid har en bakomliggande orsak eller utanför trigger (dödsfall, skilsmässa, förlust av arbete, medicinska diagnoser, till exempel). Depression däremot är en " allvarlig medicinsk sjukdom som kan vara orsakat av en kombination av genetiska, biologiska, miljömässiga och psykologiska faktorer." Medan symtom på depression kan förstärkas av yttre faktorer—det är ingen tvekan om att min depression har intensifierats genom en dålig dag, dåligt väder eller en serie av skit händelser—dessa händelser inte orsaka depression. Det beror på att depression är inte, som många beskriver en känsla av att alla har upplevt, eftersom känsla deprimerad är inte samma sak som vara deprimerad. Jag vet att det kanske låter som att jag argumenterar semantik, men humör kan flyttas och lyftas och känslor kan förbättra, men ingen mängd av glada tankar, tro, pengar eller kärlek kan bota depression. Ingenting kan bota depression, utan det kan endast behandlas och hanteras.

Medan sorg är något vi alla upplever ibland, depression är en konstant . Sorg är en normal känsla. Jag var ledsen igår när jag knäppte på min dotter när hon vägrade att äta sin lunch, och jag var ledsen förra helgen när planer på att gå ut och äta föll igenom eftersom vi inte har tillräckligt med pengar. Men det är normalt, eftersom sorg är en känsla som vi alla har i svar till besvikelse eller i ett svar till förhandlingen i allmänhet obehagligt, och ibland tragiska nyheter. Sorg kan kännas när dina vänner avbryta planer, när du förlora ditt jobb, när någon man älskar går bort eller när din pojkvän eller flickvän bryter upp med dig. Sorg uppstår, kort sagt, när du är sårad. Det kommer i vågor, och samtidigt sorg kan dröja, det är tillfälligt och kommer att blekna.

Å andra sidan, depression är konstant. Det är en serie av symtom varierar från extrem sorg och negativt tänkande till sömnproblem, ätstörningar och koncentration frågor. Det zaps du av motivation och energi, numbs dig (du är inte ledsen, men du är inte lycklig heller), och det finns, i en eller annan form, varje minut, varje dag. Medan sorg kan ta bort dina önskan att le eller skratta, depression kan faktiskt ta bort dina förmåga .

Som sagt, det är en missuppfattning att de som är deprimerade är ständigt ledsen och ständigt gråter. (Tack, antidepressiva reklam och skit film stereotyper!) Även om dessa symtom är vanliga när de grips av en allvarlig depressiv episod, för de flesta, dessa känslor är inte erfarna på en vecka eller ens månad. I stället är det andra symtom som gör upp deras dagliga liv, symptom som domningar, tomhet och likgiltighet.

Som sagt, alla erfarenheter, sorg och sorg. Det är något som gör oss mänskliga, det som gör oss till vilka vi är. Men när det ihållande känslan kvar, när ensamhet kvarstår och dystra känslor som dröjer sig kvar—när du blir ett skal av vem du en gång var, när du känner att världen skulle vara bättre utan dig—du bör överväga att något mer kan vara på jobbet, särskilt om du inte kan "snap out of it." Det finns ingen "snap out of it" eller "dra dig tillsammans" när du kämpar med depression. Jag försökte i flera år att "dra det tillsammans." Jag försökte också ta livet av mig. (Även med rätt verktyg, hantera depression är inte så enkelt som att slå av strömbrytaren på ditt sovrum vägg.) Genom att säga, "Vi har alla varit deprimerad:" vi ta bort allvaret i sjukdomen, och vi gör den sjuke att känna som om det är alla i hans eller hennes huvud—en känsla av att de kan, och bör, vara i stånd att skaka.

ADVERT

Dela med vänner
Tidigare artikel
Nästa artikel

Lägg till din kommentar