Obeslutsam? Skriva Ner Saker.

Det är inte förvånande. Sanningen är att jag kan vara obeslutsamma. Ta online shopping, till exempel: jag är optimistisk, kanske även glada över att kunna köpa något jag vill ha utan att lämna min säng. Då ska jag börja läsa, och jag börjar inse hur många olika alternativ som finns. Jag blir överväldigad. Detta är billigare, men att man har en bättre recensioner. En annan man fortfarande verkar vara av bättre kvalitet. Mer ofta än inte, jag sluta så överväldigad av alla de val som att jag ger upp.

© Rob Smith/Flickr

Detta hände nyligen när jag var ute för att boka en semester. Jag tillbringade timmar med att trålning genom olika webbplatser, titta på olika alternativ och paket, och i allmänhet känner dig överväldigad av det stora antalet beslut som jag var tvungen att göra. Vilket land gjorde vi vill besöka? Som utväg? Gjorde vi vill få ett all inclusive-paket (billig, lätt) eller boka allt själva (mycket mer ansträngning, men sannolikt mindre klibbig)?

Jag har äntligen lyckats att begränsa det till två olika semester paket, men jag kunde inte välja mellan dem. Det första hotellet var billigare, men den andra hade bättre recensioner. Den första var närmare till flygplatsen och på hemsidan såg trevligare, men den andra hade tennis. Jag var praktiskt taget slita mitt hår av denna punkt och redo att ge upp. Jag börjar känna sig som om jag inte riktigt vill åka på semester, trots allt.

Varför Är Det Så Svårt att Fatta Beslut?

Hur är det att vi kan hitta ibland till synes enkelt beslut så otroligt svårt? En stor del av problemet är det faktum att våra hjärnor är inte särskilt bra på att jämföra mer än en sak i taget. Normalt när vi ska välja mellan två eller flera saker—två helgdagar, säger—vi har massor av olika kriterier att vi bryr oss om pris, läge och recensioner, faciliteter, och förmodligen många fler. Det är praktiskt taget omöjligt för våra hjärnor att titta på de två olika alternativen och se vilken som är bättre i alla dessa kriterier på en gång. Istället, vi kan bara tänka på de olika kriterier som en efter en: den här är bättre på sitt pris, men den andra är bättre på plats, och så vidare. Att integrera alla dessa mindre jämförelser i ett slutligt beslut är knepigt eftersom våra hjärnor helt enkelt inte kan hålla dem alla tillsammans på samma gång. Vilket gör det hela ännu värre är det faktum att vi ofta inte ens vet vad alla de olika kriterier som vi bryr oss om är.

Så är vi dömda till ständig obeslutsamhet? Jag tror inte det. Att gå tillbaka till min semester till exempel, så kände jag att det var hopplöst svårt att räkna ut vilket alternativ som var bättre, eftersom alla var bra på olika sätt. Sedan fick jag en idé.

Jag satte mig ner och skrev ut alla de olika kriterier som var viktiga för mig: pris, närhet till stranden, närheten till en stad, recensioner, faciliteter, och några fler. Jag gick sedan igenom alla dessa kriterier och skrev ner hur vart och ett av de två hotell som jag var med tanke klarat sig om dem, och slutligen, som verkade för att "vinna" på vart och ett av kriterierna. Så fort jag hade gjort det här, det var helt uppenbart vilken av de två jag ska välja: ett av alternativen helt dominerade på alla mina kriterier, utan två. Men på något sätt, utan att gå via denna uttryckliga processen, jag kunde inte se det.

Bara Skriva Ner Saker

Jag var förvånad över hur mycket denna process—att helt enkelt skriva ner viktiga faktorer och hur varje alternativ vägs mot varandra baserat på olika variabler som hjälpte mig att fatta mitt beslut. Och det tog en totalsumma på cirka fem minuter.

© Dave King/Flickr

Jag säger inte att detta är ett mirakulöst botemedel för varje fall av obeslutsamhet i livet. Men även om det inte helt lösa problemet, det kan sprida lite ljus på där du är mest osäker eller vad du behöver för att få mer information om. Jag har också använt denna specifika process när du väljer mellan två olika karriärmöjligheter. Även om det inte var en självklar "bästa" alternativet som det var med semester paket, detta får mig att se mer exakt där min osäkerhet och obeslutsamhet låg, vilket i sin tur gjorde det mycket lättare att vidta åtgärder för att lösa det.

Naturligtvis, för beslut som inte är så viktigt, kan detta inte vara värt tiden: Föreställ er att göra detta för varje objekt som du kan köpa i snabbköpet, till exempel! Men när du hittar dig själv inför ett beslut som verkligen betyder något (som som karriär att fortsätta) eller så förlamad av obeslutsamhet kan du sluta göra ingenting (som jag i min semester sök, som var slutsåld när jag äntligen gick att boka det), ta fem minuter och prova detta lilla trick. Det är ett litet pris att betala, och det kan till slut göra en enorm skillnad.

ADVERT

Dela med vänner
Tidigare artikel
Nästa artikel

Lägg till din kommentar